Eveniment rarisim în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile: polonezul Maciej Kot și slovenul Peter Prevc au încheiat la egalitate, pe locul întâi, prima etapă de la Sapporo, amândurora fiindu-le atribuită victoria. Peter a uimit cu un zbor de 143 de metri în prima parte de concurs, ratând egalarea recordului trambulinei la doar jumătate de metru distanță, în vreme ce Maciej și-a arătat clasa prin constanță, zburând 139, respectiv 138 de metri. Podiumul a fost completat de austriacul în formă, Stefan Kraft, care bifează a patra prezență consecutivă în top 3.

*

Vântul din față a dominat ambientul nipon în care s-a desfășurat în această dimineață prima întrecere propriu-zisă a traseului asiatic. Devreme în manșa întâi, Kevin Bickner a atins pragul de 130 de metri, însă a fost capabil de această performanță datorită unui vânt de portanță atât de puternic încât americanului i s-au scăzut nu mai puțin de 23 de puncte.

Influențat de o pală similară, Simon Ammann s-a oprit cu jumătate de metru mai repede, surprinzând cu o ieșire agresivă de pe masa trambulinei și efectuând mult-așteptatul telemarc, care i-a lipsit în ultimul an.

sapporo-trambulina

Întreținută ca spectaculozitate de Roman Koudelka, care a sărit 131 de metri, etapa a trecut și peste un prim moment dificil, în care Noriaki Kasai a întins genunchii târziu la ieșirea din zona de elan și n-a putut pluti mai mult de 113,5 metri, lungime care nu i-a permis accesul în manșa finală.

Văpaia întregii competiții a survenit imediat după, când Peter Prevc a fost mai agresiv chiar și decât în calificările de ieri și a dobândit o înălțime remarcabilă în zbor, pe care a menținut-o până ce a atins borna de 143 de metri. Doar 50 de centimetri i-au lipsit slovenului pentru a egala recordul trambulinei Okurayama, stabilit în 2016 de Anders Fannemel. 

Doar că Peter n-a zăbovit prea mult timp la locul de onoare, Andi Wellinger și Maciej Kot devansându-l expeditiv prin zboruri de lungimi identice, 139 de metri.

Finalul primului act a fost oscilant și imprevizibil, surprinzând întreaga asistență. Întâi, Domen Prevc și-a ratat complet săritura, plutind numai 97 de metri și fiind trezit la realitate printr-o clasare neverosimilă pe ultimul loc în această etapă. Apoi, Stefan Kraft și-a continuat seria de zboruri mari, atingând 137 de metri.

Neimpresionați de reușita lui Kraft, Daniel Andre Tande și Kamil Stoch au readus impresiile negative în prim-planul acestei manșe, sărind doar 125,5, respectiv 129 de metri.

În acest mod, Kamil se clasa pe locul 10 la pauză, Kasai, Domen și Cene ratau calificarea, iar Maciej Kot, Andreas Wellinger și Peter Prevc conturau podiumul momentului.

Cu seara lăsată peste orașul Sapporo, ninsoarea și-a făcut apariția pe Okurayama, afectând nițel calitatea concursului.

sapporo-okurayama

Manșa secundă a fost dezmorțită de Vincent Descombes Sevoie și Karl Geiger, care au depășit borna de 130 de metri, performanță rar vizibilă în această jumătate de etapă.

Kamil Stoch nu s-a redresat nici în acest act final, zburând 120 de metri, având probleme de echilibru în zbor și efectuând o aterizare incorectă din punctul de vedere al juraților.

La polul opus, Stefan Kraft și-a evidențiat hotărârea cu care iese de pe masa trambulinei, zburând 139 de metri cu un stil apreciat de arbitri, care i-au acordat note de 19.

În ciuda presiunii, Peter Prevc și-a confirmat zborurile bune din acest weekend, sărind 134 de metri, înainte ca Maciej Kot să tragă cortina peste această etapă colorată, plutind 138 de metri.

Într-un scenariu imposibil de prevăzut, Maciej Kot și Peter Prevc se află la egalitate în fruntea clasamentului, iar prima competiție de la Sapporo devine un reper al imprevizibilității în lumea Icarilor moderni. Maciej reușește, în fine, prima victorie în Cupa Mondială, în timp ce Peter bifează primul succes de etapă din actuala stagiune.

Cu liderul Cupei Mondiale, Kamil Stoch clasat pe locul 18, cu Simon Ammann făcând telemarc și încheind la o palmă de top 10 și cu doi câștigători, etapa strânge clasamentul general la vârf, Stefan Kraft apropiindu-se la doar 9 puncte de Daniel Andre Tande. Mai mult, Tande se află la 91 de puncte în spatele lui Stoch, avantajul polonezului nemaiarătând imposibil de surmontat.

Cum va reacționa Kamil Stoch mâine? Rămâne de văzut, începând cu o oră grea pentru iubitorii români de ski jumping, anume 03:00. De menționat că etapa nu va fi transmisă în direct la TV.

surse foto: skijumping.pl, eurosportplayer.com