Maciej Kot s-a impus în competiția secundă organizată la PyeongChang, care a fost mutată pe trambulina normală din cauza condițiilor de vânt potrivnice. Polonezul a sărit 108,5, respectiv 110,5 metri și a bifat al doilea succes de etapă în Cupa Mondială, fiind urmat în top 3 de Stefan Kraft și Andreas Wellinger. Kamil Stoch a avut parte de o zi nesatisfăcătoare, încheind competiția pe locul al șaselea. Acum, distanța dintre Kamil și Stefan în clasamentul general măsoară 60 de puncte.

*

Mutarea celei de-a doua competiții de la PyeongChang de pe trambulina mare pe cea normală n-a fost pe placul multora, dar organizatorii au avut alegerea justificată de mișcările imprevizibile ale vântului, care a suflat cu putere în complexul olimpic Alpensia încă din timpul etapei feminine.

În cele din urmă, Icarii moderni n-au avut de ales și au putut vedea această schimbare precum o oportunitate de a se antrena pentru evenimentul olimpic de pe trambulina normală în care se vor lupta pentru medalii, în februarie 2018.

pyeong-chang-coreea-de-sud

În ședința de calificare premergătoare întrecerii propriu-zise, Stefan Kraft a corectat recordul trambulinei DT109, zburând 113,5 metri, iar Karl Geiger a ieșit câștigător. 

Devreme în concurs, estonianul Kaarel Nurmsalu a deshis ușa în fața spectacolului, plutind 107 metri cu un stil surprinzător de bun. Mai apoi, Clemens Aigner și Mackenzie Boyd-Clowes izbuteau sărituri de 108, respectiv 107 metri, fiind ajutați de un vânt favorabil care le-a scăzut câte 16 puncte la total. 

A venit apoi rândul slovenilor să iasă la rampă, Anze Lanisek și Peter Prevc impresionând prin eleganță și înălțimea în zbor, aterizând fiecare după 109 metri plutiți. Între ei, Karl Geiger a confirmat, zburând 107 metri.

Finalul părții întâi l-a regăsit pe Maciej Kot în forțe depline, conaționalul lui Stoch sărind 108,5 metri. Plutind mai presus decât toți, Daniel Andre Tande a zburat 111,5 metri, profitând de un vânt foarte puternic din față.

După o coborâre a barei de start cu o poziție, Stefan Kraft și-a continuat marșul înspre glorie, sărind 106 metri, în vreme ce liderul clasamentului general, Kamil Stoch s-a oprit după 100 de metri, la capătul unui zbor încărcat în turbulențe. 

Surprinzător, pauza îl vedea pe Kamil clasat pe locul 18, iar Peter Prevc, Daniel Andre Tande și Stefan Kraft pândeau, de pe podiumul momentului, victoria de etapă. Mai mult, Simon Ammann se lăsa țintit de ghinion, clasându-se pe locul 31, iar săritori precum Noriaki Kasai sau Vincent Descombes Sevoie nu accedeau în a doua manșă.

Manșa finală a fost greu încercată de condițiile de vânt, însă chiar și așa Robert Johansson a plutit 111,5 metri, având totuși probleme la aterizare, când schiurile i s-au ciocnit. 

Venind de pe locul 18, Kamil Stoch a recuperat 12 poziții până la final, mulțumită zborului de 107,5 metri, care i-a adus punctaje mari, chiar dacă aterizarea a fost dezechilibrată și în cazul său.

podium-pyeongchang-doua-etapa

Ajutat de un vânt din față care a măsurat -19 puncte la corecție, Andreas Wellinger a semnat cel mai lung zbor al etapei, plutind 112 metri și urcând pe ultima treaptă a podiumului final. Domen Prevc nu s-a apropiat deloc de performanța germanului când s-a oprit după 92,5 metri, însă finalul competiției a salvat imaginea de ansamblu.

Maciej Kot nu s-a lăsat intimidat de ocazia celei de-a doua victorii individuale din carieră și a sărit 110,5 metri, cu 2,5 mai mult decât Stefan Kraft. Daniel Andre Tande, cu 104,5 n-a putut să urce în top 3, iar Peter Prevc, cu 102 de metri a sfârșit la 8 zecimi distanță de top 3.

Kamil Stoch, cu o clasare pe locul 6 pierde alte 40 de puncte din avansul pe care îl deține în fața lui Stefan Kraft, iar finalul sezonului devine tot mai interesant. De remarcat rămân și sportivi ca Evgeniy Klimov, Dawid Kubacki, Andreas Wank sau Robert Johansson, care astăzi au terminat în top 10. 

Pentru Icarii moderni urmează acum 9 zile de pauză până la Campionatele Mondiale de Schi Nordic, care vor debuta pe 25 februarie. 

surse foto: skijumping.pl, eurosportplayer.com