Norvegianca Maren Lundby a fost într-o formă de zile mari în prima etapă desfășurată la Râșnov în acest weekend, izbutind cele mai lungi sărituri ale ambelor manșe, măsurând 97, respectiv 99 de metri. Pe podium au mai urcat japonezele Sara Takanashi și Yuki Ito, campioanei en-titre a Cupei Mondiale fiindu-i din nou respinsă încercarea de a reuși a 50-a victorie în cea mai bună competiție feminină de sărituri cu schiurile.

România s-a bucurat de prestațiile Dianei Trâmbițaș și ale Danei Haralambie, aceasta din urmă terminând etapa pe locul 24, sărind 83, respectiv 84 de metri și acumulând alte 7 puncte în clasamentul general. 

*

În Valea Cărbunării, soarele a strălucit astăzi cu o putere văratică, deși Râșnovul este adâncit în plină iarnă. Preluând din energia oferită de cercul galben, cele mai bune săritoare cu schiurile din lume au conturat un eveniment prețios în istoria ski jumping-ului românesc, la care au asistat câteva sute de oameni veniți la baza trambulinei K90 din modernul complex olimpic de trambuline. 

Cu doar 41 de săritoare pe lista de start, competiția propriu-zisă a debutat cu bara de start situată la poziția cu numărul 25. Prima săritoare care a evoluat în concurs a fost chiar românca Diana Andreea Trâmbițaș, care s-a oprit după 72 de metri. 

Câteva minute mai târziu, Dana Haralambie a plutit 83 de metri, deși în timpul săriturii a suflat un vânt ușor din spate. Cu toate că poziția brațelor în zbor ar fi putut să fie mai uniformă, Dana s-a calificat fără nevoie de calcule în manșa finală, fapt îmbucurător pentru ea, știind că o etapă desfășurată acasă poate să aducă și o presiune a așteptărilor.

dana-haralambie-diana-trambitas

A 25-a săritoare, Nita Englund, a fost prima care a aterizat de partea corectă a punctului de construcție, zburând 91 de metri. La scurt timp după, Yuka Seto, Svenja Wuerth și Maja Vtic s-au oprit toate la 91,5 metri, înainte ca săritoarea germană, Katharina Althaus, să ridice și mai sus ștacheta, plutind 92 de metri.

Dezamăgirea primei părți a fost Irina Avvakumova, săritoare de prestigiu care s-a oprit după numai 83,5 metri. Finalul manșei a fost însă un contur de spectaculozitate trasat în jurul întregului act inițial, conținând săriturile celor mai bune sportive ale momentului: Maren Lundby, Yuki Ito și Sara Takanashi.

Norvegianca a fost încrezătoare în forțele proprii și, știind ce are de făcut, a plutit superb 97 de metri, urcând pe primul loc la pauză cu toate că telemarcul a fost puțin înghesuit.

Observând lungimea atinsă de Maren, organizatorii au coborât bara de start la poarta 24, de unde Yuki Ito și Sara Takanashi au atins lungimile 91, respectiv 93 de metri.

La pauză, Lundby, Takanashi și Ito alcătuiau top 3-ul intermediar, iar Dana Haralambie se clasa pe poziția a 22-a, în vreme ce Diana Trâmbițaș pierdea șansa unei clasări în puncte, clasându-se pe locul 39.

În debutul manșei secunde, Dana Haralambie a sărit cu un metru mai lung decât în jumătatea întâi a etapei, aterizând la 84 de metri. 

Deși întreaga manșă a doua n-a impresionat printr-o spectaculozitate aparte, finalul competiției a salvat imaginea de ansamblu. Svenja Wuerth, Carina Vogt și Yuki Ito au zburat între 93 și 93,5 metri, înainte ca Sara Takanashi să treacă la locul de onoare, grație unui zbor fantastic de 98 de metri.

Dar totalul niponei de 249,8 puncte n-a fost suficient în duelul direct cu Maren Lundby, care a conchis manșa finală cu cel mai lung zbor al zilei, aterizat la 99 de metri, cu unul înaintea bornei dimensiunii trambulinei. 

podium-rasnov

În ciuda unei ușoare dezechilibrări la telemarc, norvegiencei i s-au acordat note bune la stil de către juriu, din care a făcut parte și românul Ștefan Chindriș.

Astfel, podiumul pauzei se repetă și la finalul etapei, cu Maren Lundby, Sara Takanashi și Yuki Ito ocupându-l, pe când Germania se bucură din nou de o etapă cu 3 prezențe în top 10 – Carina Vogt (locul 4), Svenja Wuerth (locul 5) și Katharina Althaus (locul 6, la egalitate cu Daniela Iraschko-Stolz).

Drept urmare, putem vorbi despre un succes obținut clar de Maren Lundby, care bifează a treia victorie de etapă în acest sezon.

Dana Haralambie, cu un total de 195,7 puncte în etapa de azi încheie pe locul al 24-lea, care îi mărește totalul din clasamentul general cu alte 7 puncte, până la numărul 49.

Ziua de duminică aduce o nouă etapă la Râșnov, cu începere de la ora 13:30. Să fie, oare, aceasta competiția în care Sara Takanashi va scrie istorie și își va adjudeca a 50-a victorie din carieră?

surse foto: framtidinord.no, attilaszabo.ro, fis-ski.com