Doar 40 de săritoare s-au aliniat la startul primei etape din Cupa Mondială organizate la Ljubno, Slovenia. Japonezele Sara Takanashi și Yuki Ito, precum și americanca Sarah Hendrickson n-au făcut deplasarea în Europa pentru aceste competiții, alegând să se odihnească pentru Campionatele Mondiale de Schi Nordic din Lahti.

În schimb, Dana Haralambie, care a participat în această săptămână la Campionatele Mondiale de Schi Nordic pentru Juniori din Utah și-a completat traseul epuizant cu o deplasare la Ljubno. În SUA, Dana a obținut o clasare pe locul 11 în concursul feminin individual. Din nefericire, oboseala acumulată în competiții și pe drumuri și-a manifestat efectele, Dana ratând calificarea în manșa finală a acestei etape. De altfel, aceasta trebuie să fi fost una dintre cele mai frustrante întreceri pentru săritoarea din România, care a încheiat manșa întâi pe locul 31, primul sub linia calificării. Săritura Danei a măsurat 80,5 metri.

Pe trambulina cu punctul de construcție la 85 de metri și dimensiunea la 95, norvegianca Maren Lundby și-a adjudecat al patrulea succes de etapă în această ediție a Cupei Mondiale, grație a două sărituri extraordinare, de 92,5, respectiv 95 de metri.

Locul secund a fost ocupat de săritoarea experimentată, Daniela Iraschko-Stolz care a plutit 90, respectiv 94,5 metri. De notat că atât Maren, cât și Daniela au zburat cu un stil elegant în manșa secundă, primind note de 19 din partea juriului.

Tânăra germancă, Althaus Katharina a conturat podiumul, cu sărituri de 89,5, respectiv 92 de metri, devansând-o pe conaționala sa, Carina Vogt cu doar 6 zecimi de punct. 

podium-ljubno

Gazdele au avut două reprezentante în top 10-ul final al acestei competiții, Ema Klinec și Maja Vtic clasându-se pe locurile 5, respectiv 10. 

Drept urmare, Maren Lundby se apropie la doar 39 de puncte de Yuki Ito în clasamentul general al Cupei Mondiale și are toate șansele să o întreacă mâine, când, începând cu ora 14:00, se va desfășura a doua etapă de la Ljubno. 

surse foto: smp.no, fis-ski.com