Confirmându-și săriturile bune din ședința de calificare, austriacul Michael Hayböck a triumfat în prima etapă de la Engelberg, grație a două sărituri lungi, care au măsurat 138, respectiv 134 de metri. Domen Prevc a ratat de puțin o nouă victorie individuală, în timp ce experimentatul Andreas Kofler a conturat podiumul, bifând un prim podium la individual după aproape 3 ani în care n-a izbutit această performanță. Ultima oară când „Kofi” a urcat în top 3-ul unei întreceri individuale a fost în martie 2014, la Trondheim. 

*

Engelbergul n-a fost ocolit de vânt în această după-masă, iar vestea nefericită pentru spectacolul lumii Icarilor moderni a fost că acesta a suflat cu putere din spate. În consecință, condițiile au fost dificile, însă cu toate acestea spectacolul s-a strecurat în prima competiție de pe Gross Titlis.

Au fost două manșe de o spectaculozitate similară, în care câțiva săritori au dezamăgit, alții au surprins pozitiv, iar cei mai buni și-au confirmat forma bună. 

Printre cei care au surprins plăcut a fost Daiki Ito, care a plutit 135 de metri în prima săritură și ocupa loc de podium la pauză. Richard Freitag a fost unul dintre cei care au fost solizi în prima parte, sărind cel mai lung în prima manșă – 140 de metri – și încheind această jumătate de concurs pe poziția secundă. Dezamăgirile manșei întâi au venit din partea lui Maciej Kot și Simon Ammann, cel din urmă menționat nereușind să acceadă în manșa finală tocmai la Engelberg.

Hayböck n-a glumit când a câștigat calificările de aseară și a demonstrat acest lucru azi, zburând 138 de metri în primul act și încheindu-l la conducere. 

În partea secundă a etapei, Markus Eisenbichler a fost unul dintre cei care a alungat monotonia, sărind 137 de metri, dar Domen Prevc și Andreas Kofler nu s-au lăsat impresionați. Puștiul sloven a sărit cu jumătate de metru mai mult decât Markus, în timp ce austriacul a aterizat la borna 139,5, atingând așadar cea mai lungă distanță a acestei manșe.

Tande și Hayböck, cu sărituri convingătoare de 133, respectiv 134 de metri n-au fost capabili să ajungă la fel de departe precum Kofler, iar Freitag și Ito au făcut mici pași înapoi în partea finală a întrecerii. Dawid Kubacki, care încheiase manșa întâi pe locul 4, a avut unul dintre cele mai slabe zboruri ale zilei, stând în aer doar 119 metri la a doua săritură.

Freund n-a convins, Stoch și Kraft s-au zbătut în zadar să prindă podiumul, iar momentul atipic al acestei manșe l-a constituit căzătura lui Peter Prevc. După o săritură de 126,5 metri, campionului în exercițiu al Cupei Mondiale i-a sărit schiul din picior și cu toate că nu s-a rănit, slovenul surprinde printr-o lipsă de concentrare, fiind la a doua căzătură deja în actuala stagiune.

top-3

Etapa se încheie cu Michael Hayböck care îl oprește pe Domen Prevc din dorința sa de a câștiga a patra etapă din șase posibile și cu Andi Kofler rescriindu-și istoria în acest sport. Pe podium sunt 2 austrieci, în top 10 3 austrieci și 3 germani, iar top 30-ul îi cuprinde pe toți cei 3 frați Prevc – Peter (locul 26), Cene (locul 30), și Domen (locul 2). 

Peste Engelberg se lasă noaptea, care poate aduce un suflu nou pentru ziua de mâine. Săritorii trebuie să își ridice nivelul, iar vântul să sufle din direcția opusă pentru ca spectacolul să urce la cote (mai) ridicate mâine.

surse foto: skokipolska.pl, fis-ski.com