Cu tribunele pline de oameni joviali și înarmați cu steaguri, în prezența vântului de portanță și având în prim-plan peste zece pretendenți la câștigarea medaliilor, etapa individuală masculină de pe trambulina mare din Falun a fost de-a dreptul spectaculoasă și a depășit așteptările fanilor cu cele 40 de zboruri care au depășit punctul de construcție situat la 120 m.

Primul sportiv cu o evoluție notabilă a fost polonezul Muranka Klemens, care a confirmat forma bună la aceste Campionate Mondiale de Ski Nordic. Cu toate că a avertizat pe trambulina normală de ce este în stare, Anders Bardal a surprins în prima manșă cu al său zbor de 131,5 metri, rămânând la locul de onoare până spre încheierea întâii jumătăți a întrecerii.

Din nefericire, slovenul Jernej Damjan a dezamăgit înainte ca Freitag, Ammann, Velta, Stoch, Hayböck și Kraft să reușească sărituri între 124 și 126 de metri și jumătate. Plutirile impresionante din finalul primei părți le-au aparținut lui Schlierenzauer, Kasai, Fannemel, Prevc și Freund. Mai întâi, Schlieri (s-)a surprins și a plutit 128 de metri, fiind urmat de o săritură excepțională de 129,5 metri a celui care nu dă semne că se va opri vreodată din a sări cu schiurile, Noriaki Kasai.

Deținătorul recordului mondial, Anders, s-a oprit cu jumătate de metru mai repede decât venerabilul japonez, Severin și Peter conchizând manșa cu cele mai lungi zboruri, care au avut ca punct de aterizare pragul dimensiunii trambulinei, de 134 m.

Cu pozițiile 2 și 3 de pe podiumul intermediar obținute de doi săritori cărora nu multă lume le-ar fi acordat vreo șansă înaintea startului competiției, Anders Bardal și Gregor Schlierenzauer, partea a doua a concursului a mirat în partea sa inițială prin zborurile lui Dimitry Vassiliev, Jarkko Maeaettae și Johann Andre Forfang, tânărul norvegian aterizând la punctul de 127 m. Venită fără niciun indiciu anterior, săritura de 130 de metri a lui Junshiro Kobayashi a provocat entuziasm spectatorilor, însă nu și organizatorilor, care au luat decizia de a coborî bara de start cu o unitate.

După această modificare, Markus Eisenbichler a întrerupt monotonia în urma unui zbor de 127,5 m, puțin înainte ca Simon Ammann să nu beneficieze de vânt de portanță, oprindu-se după doar 114 m. Kamil Stoch, Roman Koudelka, Stefan Kraft și Peter Prevc au aterizat cu toții în intervalul 124,5 – 125,5 m, cu câțiva mai repede decât norvegienii Velta și Fannemel. Când au mai rămas doar ultimii trei săritori, Gregor a făcut față presiunii și a zburat din nou elegant, arătând un progres de doi metri în comparație cu prima manșă.

Nu același lucru poate fi spus, însă, și despre Bardal, care nu a putut să prelungească săritura mai mult de 122 m, izbutind un zbor cu 9,5 mai puțin decât în prima parte a concursului. Având soarta medaliei de aur în mână, sau mai degrabă în picioarele sale, Severin Freund a tras cortina în cel mai grațios mod posibil: germanul a sărit 135 de metri și jumătate, stabilind un nou record al trambulinei mari de la Falun.

Într-o zi în care atât „bătrânii” experimentați, cât și tinerii neînfricați s-au străduit să își adjudece medaliile, cei care au câștigat au fost spectatorii, care au fost martorii unui spectacol pe cinste. Bucuroși din rândul numeroșilor pretendenți la top 3 au fost doar Freund, Schlierenzauer și Velta, primul și ultimul ocupant obținând noi medalii la aceste Campionate Mondiale, în timp ce pentru Schlieri această medalie de argint și titlul de vicecampion mondial se pot dovedi semnificative în relansarea carierei sale.

Podium: 1. Severin Freund (134 & 135,5 m), 2. Gregor Schlierenzauer (128 & 130 m), 3. Rune Velta (126,5 & 128,5 m)

Surpriza zilei: Fără îndoială, noul vicecampion mondial la sărituri cu schiurile pe trambulina mare, Schlieri

sursă foto: wtop.com