Dragi iubitori ai lumii Icarilor moderni,

Permițându-mi să împrumut o sintagmă des folosită de experimentatul și îndrăgitul comentator Sorin Hobana, vă transmit că este foarte greu să găsești un punct de plecare când ai în vedere această zi de 4 ianuarie 2015, care ne-a adus un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, cu răsturnări de situație și cu evoluții uimitoare, în ciuda mai multor coborâri a barei de start.

Cea de-a treia etapă a Turneului Celor Patru Trambuline, ediția 2014/2015 a reunit oarecum trecutul cu prezentul, iar în ceea ce avea să fie un podium format din 4 săritori am putut întrevedea cum Noriaki Kasai și Simon Ammann se încăpățânează să rămână aproape de noua generație care nu este lipsită de talent, Stefan Kraft și Richard Freitag (și nu numai) ținând steagul sus.

De la recordurile stabilite de Kraft și Hayböck (137, respectiv 138 m) la egalitatea perfectă dintre inepuizabilul japonez și seninul elvețian, această etapă a fost într-adevăr unică și a adus în prim-plan o ironie a sorții, mai mult sau mai puțin importantă, prin faptul că Freitag, câștigătorul de la Innsbruck, german de origine, a izbutit să se impună pe tărâm austriac. O performanță mai rar întâlnită de la Sven Hannawald încoace, al cărui record de 134,5 metri săriți pe această trambulină a fost împins în josul paginii de doi tineri entuziasmant de cutezători.

Victorie germană în Austria

Dacă ar fi fost întrebați, probabil austriecii ar fi preferat să admire pe viu o victorie a compatriotului Stefan Kraft la Innsbruck, în timp ce germanii la rândul lor s-ar fi bucurat mai mult dacă l-ar fi putut vedea pe Richard Freitag impunându-se fie la Oberstdorf, fie la Garmisch-Partenkirchen. Dar ce mai contează… detalii, nu-i așa?

Altfel spus, se pare că pentru al doilea an la rând un austriac foarte tânăr își va adjudeca prima poziție în cel mai important turneu de sărituri cu schiurile, iar Kraft va extinde șirul victoriilor austriece la cifra 7, securizând astfel o perioadă de dominație 100% austriacă în perioada 2008/09 – 2014/15.

Dar, până cortina va fi trasă, cu toții putem spera și aștepta cu mare nerăbdare ultima etapă a acestei prețioase competiții, care se anunță mai interesantă și cu mai mulți candidați la podium ca niciodată, cu toate că Peter Prevc a ieșit deja din calcule pentru locul 1.

text scris de Marcu Czentye, Telemarcu

sursă foto: merkur.de