Ultima competiție pe echipe a stagiunii a debutat senin, direct proporțional cu puterea Soarelui care domina împrejurimile Letalnicei. Devreme în concurs, Anze Semenic aducea un prim zâmbet pe buzele miilor de sloveni prezenți, zburând 236 de metri.

Michael Hayböck plusa cu 3 metri și ateriza la 239 de metri, puțin mai târziu, înainte ca Robert Johansson să bifeze, chiar în primul schimb, cel mai lung zbor al manșei, măsurând 246 de metri. A fost o performanță remarcabilă pentru norvegian, care în ședința de probă de azi-dimineață a corectat recordul trambulinei, plutind 250 de metri!

În schimbul secund, unicul zbor realmente impresionant i-a aparținut scandinavului Johann Andre Forfang, care s-a dus până la 237 de metri.

Din nefericire, au urmat apoi câteva probleme cu vântul, care a amânat reluarea manșei preț de circa 10 minute.

Plecând de la o poartă urcată cu 2 poziții în comparație cu startul etapei, Karl Geiger și Maciej Kot au conturat în spectacol al treilea schimb, zburând 243,5, respectiv 240 de metri.

Totuși, izbânzile acestora n-au putut fi imitate în al patrulea schimb, în care vântul i-a ținut pe zburătorii de top departe de bornele 240 ale zonei de aterizare. În actul final al primei părți, Andreas Wellinger plutea 231,5 metri și menținea intacte șansele Germaniei la victorie, clasându-se pe locul 2 la pauză, în spatele Norvegiei, dar în fața Sloveniei.

planica-letalnica

Cu Polonia și Austria lui Stoch și Kraft ratând podiumul pauzei, Italia, Elveția, Finlanda și Rusia părăseau prematur competiția, însă reprezentativa Statelor Unite ale Americii surprindea, printr-o poziționare pe al șaptelea loc.

După pauză, vântul n-a mai fost atât de favorabil zborurilor lungi, majoritatea prestațiilor oprindu-se înainte de 225 de metri. 

Cu toate acestea, Robert Johansson și-a dovedit ascensiunea formei plutind 246,5 metri, iar Maciej Kot și Noriaki Kasai nu lăsau de dorit nici ei, zburând 241, respectiv 240 de metri.

Schimbul final al competiției a fost însă absolut electrizant, punând în scenă 2 noi recorduri de trambulină, semnate de Stefan Kraft și Kamil Stoch. 

Întâi, Kraft a plutit 251 de metri, iar Kamil s-a dus cu jumătate de metru mai departe, chiar dacă omologarea efortului său rămâne problematică, polonezul atingând vizibil cu echipamentul stratul superficial al zăpezii. 

polonia-victorie-general

La finele unei competiții pe echipe în care Robert Johansson, Anders Fannemel, Johann Andre Forfang și Andreas Stjernen n-au greșit, propulsând Norvegia pe întâia treaptă a podiumului, Polonia poate exulta la rândul ei, bucurându-se nu numai de o clasare în top 3, ci și de victoria generală în Cupa Națiunilor pentru prima oară în istoria ski jumping-ului.

Cu gândul la posibilitatea doborârii recordului mondial duminică, Planica oferă sportivilor aproximativ 20 de ore de odihnă, până când va debuta epilogul sezonului Cupei Mondiale. 

surse foto: skijumping.pl, eurosportplayer.com