La Planica, ziua de sâmbătă atrage mii de oameni, o dată pe an. Numărul spectatorilor prezenți azi la baza trambulinei Letalnica a fost și mai ridicat decât cel de ieri, conturând peisajul ideal în care Icarii moderni își doresc să performeze. Atmosfera minunată, îmbinată cu vânt de portanță, a ajutat la organizarea unei competiții pe echipe de calitate.

Sub razele puternice ale soarelui, opt echipe s-au aliniat la start pentru a stabili ultima grupare câștigătoare din acest sezon. Organizatorii au fost generoși, amplasând bara la poziția cu numărul 8, iar spectacolul nu avea cum să întârzie.

spectatori

În primele minute ale întrecerii, Maciej Kot a zburat 222 de metri, consemnând un nou start sănătos de etapă. Aflat în zi bună, Stefan Kraft și-a permis onoarea de a fi primul zburător care aterizează de partea corectă a dimensiunii trambulinei, plutind 226 de metri. Cu unul mai puțin a zăbovit în aer Jurij Tepes, înainte ca Daniel Andre Tande și Andrzej Stekala să suscite entuziasm din partea norvegienilor, respectiv polonezilor.

În urma unei coborâri a barei de start, Anders Fannemel n-a luat în seamă dezavantajul acestei decizii și s-a dus până la 234 de metri, bifând primul zbor care l-a satisfăcut cu adevărat în acest weekend. Robert Kranjec a confirmat forma bună, prelungindu-și plutirea grație unei tehnici remarcabile, aterizând la borna 231,5 m. Kenneth Gangnes a convins și mai puternic, plutind 233 de metri și oferind Norvegiei un avantaj confortabil, în fruntea clasamentului intermediar.

Ultimul și cel mai interesant schimb al manșei întâi a fost precedat de o nouă coborâre a barei de start. Hotărârea a fost discutabilă, în condițiile în care vântul de portanță s-a domolit, dar Noriaki Kasai a performat indiferent de circumstanțe. Japonezul a izbutit al treilea zbor care a măsurat 225 de metri în acest sfârșit de săptămână, făcând asistența să rămână uimită. Totuși, reușita niponului a pălit în comparație cu zborul senzațional al lui Michael Hayböck, cel mai lung al acestei jumătăți de concurs – 235 de metri și jumătate.

planica sambata

Richard Freitag s-a oprit după 230 de metri, în finalul primei părți, Peter Prevc a zburat 229 și jumătate, iar Johann Andre Forfang a surprins neplăcut, plutind numai 210 metri. Chiar și așa, Norvegia conducea la pauză, având un avans de 9 puncte în fața Sloveniei. Austria contura top 3-ul, după o primă manșă în care majoritatea prestațiilor au ajuns la cel puțin 200 de metri.

În condiții aproximativ ideale, Stefan Kraft s-a evidențiat incredibil în debutul manșei secunde, zburând 241 de metri și apropiindu-se la doar 5 metri de personal best-ul său. Apoi, a venit rândul germanului Stephan Leyhe să își depășească cea mai bună performanță a carierei, plutind 220 de metri. Jurij Tepes a animat asistența cu un zbor de 234,5 metri, un pic mai târziu, zburând cu un metru mai mult decât Anders Fannemel. Recordmenul mondial a avut una dintre cele mai eficiente zile din actualul sezon al Cupei Mondiale, fiind (poate) impulsionat și de prezența legendarului Anders Bardal în tribune.

munti planica

Veștile pozitive au contenit, la un moment dat. Robert Kranjec a fost puternic dezechilibrat după desprindere și, în ciuda unor eforturi admirabile, s-a oprit la 208 metri. La extrema opusă, Kenneth Gangnes a izbutit să plutească 239 de metri, propulsându-și echipa în top, cu imposibilitatea de a fi ajunsă, înainte de runda finală.

Noriaki Kasai a colorat acest ultim schimb cu un zbor fabulos, lung de 233,5 metri, care a însemnat și cea mai lungă prestație a sa din acest sfârșit de săptămână. Performanța sa a fost egalată de Michael Hayböck, însă nivelul competiției a urcat de la incredibil la apogeu.

specta

Peter Prevc, dornic să se revanșeze după un prim zbor nefericit, s-a desprins cu hotărâre de pe masa trambulinei. Stabil în zbor și menținut în aer de uralele miilor de sloveni, Peter a zburat 246 de metri, oferind clipite în care recordul trambulinei părea incert. Totuși, noului campion mondial i-au lipsit 2,5 metri – distanță care nu a mai contat nici pentru el, și nici pentru spectatori -, cu toții fiind satisfăcuți complet de această evoluție. Datorită acestui zbor, Slovenia a întrecut Austria în clasament la o distanță de numai o zecime de punct!

Farmecul fiind asigurat, Johann Andre Forfang și-a ameliorat de asemenea prestația, zburând la rându-i 233,5 metri, asemenea lui Noriaki Kasai și Michael Hayböck. Concluzia lui „Forfi” a fost cireașa de pe tortul celei mai frumoase etape pe echipe din acest sezon.

clasament

Norvegia s-a impus la aproximativ 58 de puncte diferență față de Slovenia, însă competiția a fost mai animată decât o spune această discrepanță. Lupta pentru locul 2 a fost pasionantă, Austria ratând treapta secundă a podiumului la doar o zecime de punct, fapt care sugerează echitatea la nivel înalt dintre echipele Sloveniei și Austriei.

În final, Norvegia câștigă o nouă competiție colectivă și își confirmă supremația în lumea Icarilor moderni. Cu un lot tânăr atât de talentat, sezoanele următoare par să anunțe o dominație norvegiană, asemănătoare celei austriace din anii 2000.

Ultima întâlnire a zburătorilor cu schiurile din acest sezon se va consuma mâine, cu începere de la ora 11:00.

surse foto: eurosportplayer.com, facebook.com