Competiția pe echipe de la Kulm nu s-a ridicat la nivelul întrecerilor individuale, însă a surprins sporadic și a oferit o concluzie de efect pentru aceste Campionate Mondiale de Zbor.

În manșa întâi, s-a zburat de la bara de start situată la poziția cu numărul 17. Acest factor și ninsoarea au împiedicat, într-o oarecare măsură, apariția spectaculozității. Cu toate acestea, primul schimb a adus o pată de culoare în ceea ce privește forma lui Kamil Stoch. Polonezul, adesea desconsiderat în acest sezon, a depășit punctul de construcție cu șapte metri, producând zâmbete pe fețele susținătorilor săi, după multe zile de neliniște.

Două minute mai târziu, Stefan Kraft a aterizat de partea corectă a bornei dimensiunii trambulinei, plutind 225,5 metri și continuându-și traseul de succes în calitate de zburător. Anders Fannemel a izbutit un zbor de 213,5 metri, însă lungimea nu avea cum să fie satisfăcătoare întru totul ținând cont de abilitățile sale pe astfel de trambuline. Următorul care a impresionat în partea inițială a competiției colective a fost tot un norvegian: Johann Andre Forfang. Tânărul Icar modern care a suferit o căzătură ieri a zburat azi mai puțin (218,5 m), dar a reușit o aterizare lină care i-a readus încrederea.

Ninsoarea la Kulm s-a întărit semnificativ între timp, iar schimbul trei al primei părți nu a mulțumit prea mulți dintre urmăritori. Calitatea acestei mini-runde a fost ameliorată, în cele din urmă, de către Daniel Andre Tande și Richard Freitag, care și-au trecut în cont evoluții de peste 200 de metri. În ultimele zboruri ale primei manșe, impresionanți au fost Peter Prevc și Severin Freund. Slovenul a bifat cel mai lung zbor al acestei jumătăți de competiție – 228 m -, în vreme ce germanul a ratat la doar un metru borna de 220 de metri.

ci

În pauza dintre manșe, Norvegia domina clasamentul intermediar, fiind urmată de Austria și Germania în podiumul temporar. Având în vedere numărul țărilor participane, 8, nicio echipă nu a fost eliminată la capătul manșei întâi.

În lipsa Japoniei, care a preferat să nu participe la această întrecere, manșa secundă a debutat cu un nou zbor fulminant semnat de Stefan Kraft. Austriacul a zburat 230 de metri, consemnând unul dintre puținele momente spectaculoase ale zilei. În ciuda faptului că majoritatea evoluțiilor au fost prea scurte, iar numeroși sportivi, printre care și Roman Koudelka au dezamăgit crunt, finalul a compensat din nou așteptarea. Peter Prevc a fost autorul celei mai lungi prestații de astăzi – 238 de metri –, iar Michael Hayböck, Severin Freund și Kenneth Gangnes au securizat fiecare pentru echipa lui poziția în clasament.

cf

La finalul unei etape pe echipe desfășurate într-o atmosferă destinsă, Norvegia devine campioană mondială în proba de zbor cu schiurile. Germanii sunt vice-campioni, iar austriecii își mulțumesc conaționalii cu o medalie de bronz binevenită. Este un succes de ținut minte pentru tânăra echipă norvegiană, antrenată tocmai de un austriac, Alexander Stöckl.

Cupa Mondială masculină revine începând cu săptămâna viitoare, cu două întreceri la Zakopane, Polonia. Până atunci, putem să ne bucurăm că am avut parte de o ediție frumoasă a Campionatelor Mondiale de Zbor, cu toate că accidentarea cumplită suferită de Lukas Muller lasă un gol în stomacurile tuturor.