A doua zi din programul Campionatelor Mondiale de Zbor desfășurate la Kulm a fost tumultuoasă și încărcată în evenimente. Au fost numeroase zboruri pasionante, momente mai puțin fericite și deliciul suprem: nou record de trambulină, reușit de Peter Prevc.

Manșa a treia a debutat în condiții de ninsoare și vânt de portanță foarte puternic. Nu cunosc compoziția exactă a aerului care a traversat localitatea Kulm în timpul acestei manșe, însă un lucru inedit s-a întâmplat. Simon Ammann a plutit 209,5 metri și, nedorindu-mi să îl ironizez câtuși de puțin, a surprins pe mulți cu un telemarc onorabil la aterizare, primind punctele aferente din partea juriului. Într-o lume nouă, în care elvețianul performează telemarc, Michael Hayböck a devenit un zburător valoros, profitând de vântul favorabil și zburând 228 de metri.

La scurt timp după o pauză forțată, care a fost obligatorie din cauza vântului prea puternic, Richard Freitag a scris o pagină de neuitat în istoria sa în acest sport. A traversat în aer o distanță de 231 de metri și a realizat cel mai lung zbor al carierei, afișând un zâmbet larg pe față, asemenea antrenorului său, Werner Schuster.

Mai târziu, Jurij Tepes și-a trecut în cont o nouă prestație excelentă, lungă de 220 de metri, cu doar trei metri și jumătate mai scurtă decât cea a lui Severin Freund. Dezamăgirea zilei a venit din partea norvegianului Anders Fannemel, care s-a oprit după numai 175,5 metri, fiind nevoit să se resemneze cu eșecul. În schimb, Noriaki Kasai a egalat lungimea zborului reușit de Jurij Tepes, având încă o dată un stil impecabil în zbor și neoferind juraților motive pentru a-i scădea mai mult de un punct din nota maximă.

Finalul manșei cu numărul 3 a fost palpitant și de-a dreptul emoționant. Mai întâi, Johann Andre Forfang a consemnat un moment memorabil. A plutit nu mai puțin de 240 de metri, însă a căzut la aterizare, nefiind capabil să gestioneze impactul și viteza. Din fericire, nu a fost vorba despre o căzătură serioasă, iar tânărul norvegian s-a ridicat instantaneu în picioare și chiar a avut puterea de a se bucura de zborul său – cel mai lung din carieră, deși nu va fi omologat. Cu doar 9,5 puncte primite pentru stil, fantasticul a făcut ca Forfang să urce pe locul întâi chiar și în aceste condiții, cu doar trei evoluții înainte de final.

heute at

Primul dintre ultimii trei a fost Stefan Kraft. Austriacul a zburat 226 de metri și jumătate, cu telemarc la aterizare, provocând extaz în tribune. A urmat apoi Peter Prevc. Vulturul „Alexandru cel Mare” ar fi putut învăța câte ceva de la sloven când liderul Cupei Mondiale a plutit fără oprire, transformându-și schiurile în aripi și reușind un nou record de trambulină. 244 de metri plutiți, iar senzația de a-și depăși propriul record, realizat cu 24 de ore în urmă, trebuie să fi fost realmente incredibilă. În ultima desprindere de pe masa trambulinei, Kenneth Gangnes nu s-a lăsat cu mult mai prejos, zburând 238 de metri și jumătate și realizând, la fel ca Freitag, cel mai lung zbor din carieră.

mansa 3 clasament

Din cauza vântului care a suflat prea puternic de-a lungul majorității momentelor, manșa a patra a fost în prealabil amânată și în cele din urmă anulată. În aceste împrejurări, s-a tras linie după cele trei manșe deja disputate, iar Peter Prevc este, începând de astăzi, noul campion mondial în proba de zbor cu schiurile. Medalia de argint i-a revenit norvegianului Kenneth Gangnes, iar austriacul Stefan Kraft este al treilea cel mai bun zburător din lume, completând podiumul. De salutat în mod special ar mai fi clasările unor zburători experimentați – Noriaki Kasai și Robert Kranjec – care au ocupat pozițiile 5, respectiv 10 în clasamentul general al probei individuale.

clasament final

Analizând această nouă victorie a lui Peter Prevc, stau și mă gândesc la cât de mici sunt diferențele între succes și eșec în sport. În martie 2015, slovenul nu avea în palmares vreo distincție importantă și rata întâietatea în Cupa Mondială, cu toate că s-a aflat la egalitate de puncte cu Severin Freund. 10 luni mai târziu, Peter este deținător al Vulturului de Aur și al unei medalii de aur, care îl certifică drept cel mai bun zburător din lume.

Din păcate, acest weekend se apropie de final. Spectacolul și magia zborurilor ne vor lipsi până când Icarii moderni se vor deplasa la Vikersund, dar până atunci mai este de urmărit o competiție pe echipe, care se anunță palpitantă. Slovenia pleacă cu prima șansă, ținând cont de forma lui Prevc, Kranjec și Tepes, însă Norvegia și Austria ar putea perfecta surpriza.

heute att

surse foto: sport1.de, heute.at, eurosportplayer.com