Ultima dintre cele cinci competiții cu medaliile pe masă din cadrul Campionatelor Mondiale de Ski Nordic de la Falun, Suedia a avut la start 13 țări combatante, printre care ineditele prezențe ale Coreei de Sud și ale țării gazde, al cărei efort depus pentru a participa în această întrecere este demn de admirație. În final, inevitabilul s-a întâmplat, iar Norvegia a câștigat competiția pe echipe. 

Încă din primul schimb al manșei întâi a fost învederată importanța fiecăruia dintre cei patru membri ai unei echipe, germanul Michael Neumayer nereușind să își claseze țara mai sus de poziția a șaptea. Această evoluție mai puțin impresionantă a fost precedată de un eveniment incredibil chiar în debutul concursului, când s-a putut zări o corecție negativă de proporții considerabile -22,5 puncte – cauzată de vântul frontal.

Finlandezul Jarkko Maeaettae a deschis seria zborurilor de peste 120 de metri, cu ai săi 124 de m, iar Zyla, Kobayashi, Tepes și Bardal au încadrat cu sărituri onorabile performanța de 131 de metri și jumătate a austriacului care peste o lună își dorește să aibă în vitrină Marele Glob de Cristal, Stefan Kraft.

Avansând ușor-ușor, a doua parte a primei manșe nu a excelat în materie de lungime a zborurilor, doar Michael Hayböck și Anders Jacobsen izbutind să ridice niște sprâncene în rândul tribunelor ocupate în totalitatea lor de suporteri care au întreținut atmosfera pe întreaga durată a zilei competiționale, sărind 124,5, respectiv 125 de metri. Penultimul schimb al primei jumătăți de concurs a reliefat alte două zboruri, ale căror autori au fost Taku Takeuchi și Anders Fannemel, care s-au oprit în intervalul 126-126,5 m.

Cortina manșei întâi a fost trasă numai după un număr de întâmplări interesante: Simon Ammann și Noriaki Kasai au demonstrat că nu sunt nicidecum perimați, grație unor zboruri identice, lungi de 127 m, Kamil Stoch a plutit 129,5 de metri, însă Peter Prevc și Gregor Schlierenzauer au dezamăgit cu evoluții de 117,5, respectiv 119 m, înainte ca Rune Velta și Severin Freund să zboare 124 și 123,5 metri.

În pauza dintre manșe, clasamentul intermediar o arăta pe Norvegia ca fiind medaliată cu aur, Japonia cu argint, iar Austria cu bronz, în timp ce Germania își luase în bună măsură gândul de la podium, iar Finlanda, Elveția, Coreea de Sud, Italia și Suedia părăseau competiția.

În general, manșa secundă nu s-a ridicat la nivelul primeia, totuși Stefan Kraft și Anders Bardal au bifat două sărituri bune în primul schimb, de 126,5, respectiv 125,5 m. În cel de-al doilea schimb al manșei finale, Klemens Muranka a fost singurul sportiv care a uimit, zburând 128 de metri.

Apropiindu-ne de final, a treia tură a început cu o evoluție remarcabilă pentru Dimitry Vassiliev, înainte ca Takeuchi, Fannemel și mai ales Poppinger să convingă, ultimul dintre cei trei sărind 129,5 m. În ultimele opt desprinderi de pe masa trambulinei mari de la Falun în cadrul acestei ediții de Campionate Mondiale, Noriaki Kasai, Kamil Stoch și Gregor Schlierenzauer au surprins plăcut, dar nu la fel de mult precum slovenul Peter Prevc, care a zburat 133 de metri sau germanul Severin Freund, care a plutit 143 de metri.

Din nefericire, recordul nu a fost omologat din cauza aterizării nereușite ce l-a determinat să atingă zăpada cu mâna pentru a-și recăpăta echilibrul. Cu zâmbetul până la urechi, Severin i-a salutat cordial pe cei trei „Anderși” de la locul de onoare, care așteptau un zbor de 110 m pentru a fi siguri de titulatura de campioni mondiali la sărituri cu schiurile pe trambulina mare. Rune Velta nu a riscat și a aterizat cu doar un metru de partea corectă a punctului de construcție, făcând ca echipa Norvegiei, care l-a avut pe „Anders” ca factor comun să devină noua campioană mondială.

Așadar, spre bucuria mea și a altor români, suporteri ai echipei norvegiene, Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel și Anders ăăă Rune Velta aduc în contul țării lor medalia de aur, austriecii Michael Hayböck, Manuel Poppinger, Stefan Kraft și Gregor Schlierenzauer se aleg cu medalii de argint, iar polonezii Jan Ziobro, Klemens Muranka, Piotr Zyla și Kamil Stoch se pot lăuda cu medalii de bronz.

Astfel, săriturile cu schiuri din cadrul Campionatelor Mondiale de Ski Nordic de la Falun iau sfârșit, iar atenția iubitorilor lumii Icarilor moderni se reîndreaptă asupra Cupei Mondiale, din care au mai rămas șapte etape, în care Peter Prevc va încerca să își mențină prima poziție, Stefan Kraft se va strădui să își reia întâietatea, iar Severin Freund va depune eforturi considerabile în a arăta că forma recentă îi poate aduce trofeul la finalul ultimei etape de la Planica.

Podium: 1. Norvegia, 2. Austria, 3. Polonia

Surpriza zilei: Echipa Poloniei, căreia nu multă lume îi dădea șanse la o clasare pe podium

sursă foto: fis-ski.com