Fascinantă, energică și foarte ridicată ca nivel competițional, etapa de la Bischofshofen a fost, așa cum ne așteptam, cea mai spectaculoasă a acestei ediții a Turneului Celor 4 Trambuline. După trei etape bune, dar în care magia de altădată a absentat într-o măsură mai mare sau mai mică, (tele)spectatorilor le-a fost servit felul preferat: zboruri lungi condimentate cu mult suspans.

Întreaga întrecere a conținut prestații impresionante și secundele care au separat o săritură uluitoare de alta au fost puține. Ceasul s-a oprit timp de aproximativ două ore, iar vântul a putut să sufle din orice direcție întrucât săritorii nu i-au acordat o importanță prea mare. Mulți s-au desprins cu hotărâre de pe masa trambulinei și s-au înălțat în zbor precum un vultur, fie el de aur sau nu…

Puțini au fost săritorii care au lăsat impresii negative. Kamil Stoch a fost unul dintre ei, polonezul nereușind să își facă loc în manșa secundă a competiției. Surprinzător, ca și rezultatul campionului olimpic în exercițiu, a fost zborul din partea întâi a concursului, izbutit de Simon Ammann. 136 de metri plutiți fără frică, la Bischofshofen, locul unde, acum un an, suferea una dintre cele mai groaznice căzături din carieră. O lecție de viață oferită, așadar, de elvețian, care și-a învins trecutul și propriile tenebre.

Deja fostul campion al Turneului Celor 4 Trambuline, Stefan Kraft, l-a imitat pe „Simi” ca lungime și i-a trezit la viață pe fanii echipei Austriei. Johann Andre Forfang nu s-a pierdut cu firea și s-a oprit cu numai 50 de centimetri mai repede decât Severin Freund, care și-a afirmat poziția cu claritate, sărind tot atât de lung precum Ammann și Kraft. Germanul nu i-a oferit lui Peter Prevc loc de greșeală, însă nici vice-campionul mondial en-titre nu și-a permis vreo inadvertență. Sigur de calitățile și forma sa, slovenul a încheiat prima jumătate a întrecerii cu un zbor fulminant, lung de 139 de metri.

zeit de 11

Pauza prezenta un podium intermediar alcătuit din Peter Prevc, Severin Freund și Michael Hayböck, probabil cei mai în formă sportivi din lumea Icarilor moderni la ora actuală. Kamil Stoch, Stephan Leyhe și Tom Hilde nu obțineau bilet pentru încă o săritură, dar spectacolul avea să continue și în lipsa lor.

Manșa secundă a adus în prim-plan numeroase evoluții de peste 125 de metri, aspect care a indicat competitivitatea însemnată a acestei etape. La 37 de ani, când alții s-ar fi dat bătuți sau n-ar mai fi muncit din greu, Jakub Janda a zburat 134 de metri și jumătate și a dat tonul unei succesiuni de zboruri incredibile. De necrezut au fost Vincent Descombes Sevoie, Noriaki Kasai, Daiki Ito și mai ales Domen Prevc și Simon Ammann. Cu toții au plutit minimum 130 de metri și au cochetat cu locul de onoare pentru un timp mai scurt sau mai îndelungat.

Însă dacă aceste prestații au fost de necrezut, mă tem că pentru ultimele cinci nu voi găsi adjective oportune. Kenneth Gangnes, Stefan Kraft, Michael Hayböck și Severin Freund s-au întrecut pe bandă rulantă, fiecare depășindu-l pe săritorul precedent, înainte ca Peter Prevc să picteze cerul în alb, albastru și roșu. 137 de metri pentru Kenneth, 138 pentru Stefan, 139 pentru Michael, cu note de 19, 141 pentru Severin, notat cu 19,5 și o sută patruzeci și doi virgulă cinci metri pentru Peter, cu note de 19. Un șir de cinci zboruri cum rar se poate vedea, menit să înlăture orice impresie negativă asupra acestei ediții cu numărul 64 din istoria Vierschanzentournee.

laola 1 at

„Ratând” egalarea recordului trambulinei cu doar jumătate de metru, Peter Prevc și-a atribuit întâietatea și în etapa de la Bischofshofen, fiind urmat de Severin Freund și Michael Hayböck atât în podiumul întrecerii de astăzi, cât și în cel al clasamentului general al turneului. Simon Ammann a încheiat concursul de azi pe 8, cu două poziții mai jos decât Domen Prevc. În schimb, clasamentul Turneului Celor 4 Trambuline, ediția 2015/16 a surprins prin clasarea francezului Descombes Sevoie pe un loc 16 uimitor.

În ochii lui Peter Prevc nu s-au găsit lacrimi la ceremonia de premiere, dar imaginea Vulturului de Aur așezându-se în mâinile sale trebuie să îi ofere, indubitabil, trăiri nemaisimțite și momente de neuitat. Cântând imnul statului sloven alături de câteva mii de sloveni ce au fluturat entuziast steaguri în tribunele Arenei Paul-Ausserleitner, liderul Cupei Mondiale își vede eforturile răsplătite și câștigă pentru prima oară în carieră Turneul Celor 4 Trambuline. A ratat de puțin egalarea performanței unice a lui Sven Hannawald, însă acest fapt pălește în comparație cu bucuria și împlinirea trăite de el în această seară.

vol at

Turneul Celor 4 Trambuline, ediția cu numărul 64, ia sfârșit, și îl are ca învingător pe slovenul Peter Prevc. Prima reușită de origine slovenă de la Primoz Peterka încoace, după o pauză de 19 ani. Un succes așteptat dinaintea începerii competiției, însă care nu s-a produs monoton, ci cu mult suspans. Așa cum s-a derulat etapa de astăzi, de la Bischofshofen, care va rămâne una dintre amintirile plăcute ale acestei stagiuni.

surse foto: laola1.at, zeit.de, vol.at