Scriam în cronica primei etape de la Vikersund, desfășurată aseară, că se așteaptă mai mult în întrecerile de astăzi și mâine. Ei bine, competiția individuală cu numărul 2 de pe Vikersundbakken a fost și mai puțin satisfăcătoare decât prima, vântul din spate suflând cu putere și înlăturând șansele noastre de a urmări un spectacol total.

În ciuda condițiilor potrivnice, manșa întâi a oferit șaisprezece zboruri aterizate de partea corectă a punctului de construcție – situat la borna de 200 de metri. Finalul părții inițiale ale etapei de astăzi a adus cele mai impresionante performanțe ale zilei, mulțumită lui Stefan Kraft, Kenneth Gangnes și Peter Prevc. Austriacul a zburat 235 de metri, norvegianul l-a devansat cu jumătate de metru, iar slovenul a plutit minunat – 238,5 metri.

Între manșe, Peter Prevc, Kenneth Gangnes și Stefan Kraft ocupau treptele podiumului provizoriu. Din nefericire, au fost și sportivi ale căror evoluții au lăsat de dorit. Manuel Fettner și Stefan Hula au fost două dintre numele importante care au ratat prezența în manșa finală, spre nefericirea lor.

Neșansa de a avea vânt din spate suflând cu mare forță a făcut ca a doua jumătate a acestei etape să fie lipsită de farmec. Compensațiile pozitive de până la +20 sau +25 de puncte, cauzate de vântul nefavorabil, au diminuat semnificativ spectaculozitatea și potențialul acestei întreceri. Numai zece zburători au reușit să depășească pragul punctului de construcție în această manșă, însă cu adevărat fantastici au fost doar trei. Johann Andre Forfang a zburat cu eleganță 222 de metri, Robert Kranjec a plutit 226,5 metri, iar Peter Prevc a stat în aer 230 de metri, apropiindu-se la 20 de metri de performanța stabilită de el însuși, anul trecut.

clasament vikersund 2

Ca rezultat al unei etape fără istoric, în care zborurile lungi au fost o raritate, Peter Prevc câștigă din nou și scrie istorie pentru țara sa în acest sport. Începând cu ziua de astăzi, Peter este cel mai bun sloven din toate timpurile care a evoluat în această disciplină sportivă, numărul victoriilor sale în Cupa Mondială extinzându-se la 16, cu una mai mult decât Primoz Peterka. Norvegienii nu au rămas fără motiv de bucurie nici azi, Johann Andre Forfang reușind o nouă clasare pe podium. Robert Kranjec a continuat forma bună, conturând top 3-ul și confirmând supremația Sloveniei în această stagiune.

wcs

Etapa de mâine devine, astfel, ultima șansă avută la Vikersund de a doborî recordul mondial. În cazul în care vântul va sufla din față, putem fi martorii unor evenimente istorice. Însă dacă vântul va fi la fel de potrivnic precum a fost în această întrecere, șansele de a urmări zboruri fabuloase rămân infime.

peter prevc leader

sursă foto: eurosportplayer.com