La finele etapei de la Garmisch-Partenkirchen, lumea Icarilor moderni cunoaște, printre altele, două lucruri: performanța lui Sven Hannawald din 2001/02 rămâne unică, cel puțin până la anul, iar recordurile celor două trambuline germane din acest turneu își prelungesc valabilitatea.

Deducând din informațiile de mai sus, s-ar putea spune că a doua întrecere a ediției cu numărul 64 a Turneului Celor 4 Trambuline s-a încadrat în tipare. Și nu ar fi neapărat greșită concluzia, însă din fericire pentru urmăritori, spectacolul n-a absentat.

Un prim semn al calității întrecerii a fost dat de faptul că nu au trecut multe minute din manșa întâi până când a avut loc prima săritură care a atins punctul de construcție. Andreas Stjernen, Kamil Stoch și Stefan Hula s-au oprit la borna de 125 de metri, un aspect interesant ținând cont că polonezii s-au aflat în duel direct. Germanii Andreas Wank și Stephan Leyhe au plusat cu câte un metru și jumătate la lungime, în timp ce Simon Ammann s-a dus nițel mai departe, până la 127,5 metri. Daiki Ito a fost una dintre surprizele plăcute ale părții întâi, plutind 130 de metri și ridicând semnificativ ștacheta.

Austriacul Michael Hayböck  a „licitat” cu un metru mai mult decât niponul, însă Anders Fannemel a zburat chiar mai mult, și anume 132 de metri și jumătate. Kenneth Gangnes s-a oprit cu 50 de centimetri mai repede în comparație cu Anders, iar runda inițială a avut ca finalitate încleștarea dintre Severin Freund și Peter Prevc. Germanul a sărit primul, a avut un stil foarte bun, notat cu 19, și a aterizat la pragul de 133,5 metri. Slovenul l-a imitat pe reprezentantul gazdelor la capitolul lungime, dar întâietatea temporară a fost trecută în contul lui Peter întrucât acesta a zburat sub influența unui vânt din spate mai accentuat.

zeit de

Între manșe, Peter Prevc, Severin Freund și Kenneth Gangnes ocupau podiumul provizoriu, iar lui Gregor Schlierenzauer îi era confirmată încă o calificare din postura de învins norocos.

Manșa secundă a debutat cu o urcare a barei de start și cu o evoluție mulțumitoare din partea lui Domen Prevc, care a sărit 126 de metri. Timp de minute bune, fratele mai mic al liderului clasamentului general al Cupei Mondiale a zăbovit la locul de onoare – detaliu care i-a sporit încrederea în propriul potențial, în mod cert.

Însă germanul Andreas Wellinger a stopat dominația vremelnică a tânărului de 16 ani, zburând 130 de metri și substituindu-l pe Domen în fruntea clasamentului intermediar. Andreas Stjernen, Andreas Wank, Simon Ammann, Noriaki Kasai, Daiki Ito, Stefan Kraft și Roman Koudelka n-au dezamăgit, dar nici n-au produs impresii pozitive puternice, aterizând în intervalul 125-128 m.

Satisfacțiile s-au oprit asupra austriacului Michael Hayböck și norvegianului Johann Andre Forfang. Primul a sărit 132 de metri și a devenit lider, însă doar preț de câteva secunde. Norvegianul a zburat 133,5 metri și a avut un stil foarte apropiat de apogeu, fiind notat cu 19 și propulsat în vârful ierarhiei. Richard Freitag și Anders Fannemel au urmat apoi, dar prestațiile lor au lăsat de dorit.

În schimb, Kenneth Gangnes s-a desprins cu hotărâre de pe masa trambulinei și s-a dus până la punctul de 134 de metri, înlocuindu-l pe Forfang la poziția de onoare. În ultimele două zboruri ale zilei, Severin Freund și Peter Prevc au ținut din nou întreaga suflare din lumea Icarilor moderni cu sufletul la gură. Germanul a sărit 132,5 metri și n-a impresionat la stil, performând o aterizare cu mici probleme.

Acestea au fost sesizate atât de juriu, cât și de suporteri, care l-au taxat la note, respectiv au realizat că victoria era imposibilă, azi. Cunoscând acest fapt, Peter Prevc și-a menținut calmul și a izbutit cel mai lung zbor al zilei, care a măsurat 136 de metri. Stilul slovenului a fost plăcut juraților, care i-au acordat exclusiv note de 19.

merksaus

După o aterizare sigură, Peter Prevc ridică mâinile în aer în semn de victorie și devine principalul candidat la câștigarea acestei ediții a Turneului Celor 4 Trambuline. Kenneth Gangnes este surpriza de astăzi și termină pe locul secund, iar Severin Freund conturează podiumul, făcându-se astfel rocada între performanțele lui Prevc și Freund de la Oberstdorf. O altă surpriză plăcută a întrecerii de Anul Nou este japonezul Daiki Ito, care a terminat competiția în top 10, peste compatriotul său, Noriaki Kasai.

clasament

De la Simon Ammann, Kamil Stoch și Gregor Schlierenzauer se așteaptă mai mult, în continuare, cu toate că fiecare dintre cei trei a arătat o ușoară îmbunătățire la Garmisch-Partenkirchen. Până mâine, când va avea loc ședința de calificări de la Innsbruck, Peter Prevc se poate bucura de „una dintre cele mai bune zile din viața sa”, precum a declarat pentru FIS la finalul etapei, ținând cont că a câștigat prima etapă în Turneul Celor 4 Trambuline din carieră și s-a instalat în fruntea clasamentului general al competiției. Și nu a făcut-o oricum, ci distanțându-se la 12 puncte de următorul concurent – un ecart surprinzător de mare.

vierschanzentournee

În ciuda faptului că nicio săritură nu s-a apropiat de dimensiunea trambulinei în cadrul etapei de astăzi, competiția a fost agreabilă. Astfel, punem punct jumătății germane a turneului și ne îndreptăm spre cea austriacă. Soarta Vulturului de Aur va fi decisă la Innsbruck și la Bischofshofen, așadar ce e mai frumos abia acum stă să vină.

premierea

surse foto: zeit.de, merkur.de, facebook.com, eurosportplayer.com