Nimic din tot ce-i pământesc nu rezistă schimbării. Vremea la Râșnov s-a înrăutățit în a doua zi de concurs, provocând stres și neliniște în rândul organizatorilor. De la temperaturi prea ridicate, care topeau zăpada, s-a ajuns la ploaie și vânt – un scenariu prielnic oricărui alt domeniu decât cel al săriturilor cu schiuri.

Ziua începe cu întrecerea mixtă, pe echipe. Desfășurarea acestei probe reprezintă o premieră în istoria Campionatelor Mondiale de Juniori, consemnată la Râșnov, cu ocazia ediției cu numărul 14.

Lista de start cuprinde băieți talentați și fete talentate. Numele răsunătoare nu sunt restrânse numeric, așadar calitatea competiției va satisface privitorii. Nu mulți, dar interesați, savurează sărituri lungi. Pe rând, Diana Trâmbițaș, Iulian Pîtea, Dana Haralambie și Eduard Török se ridică la nivelul elevat al concursului.

Apoi, Chiara Hölzl, înaltă de 1,52 – în fapt, scundă de un metru și cincizeci și doi de centimetri, uimește. Austriaca plutește prelung și amintește de stilul Sarei Takanashi. Secunde mai târziu, Ryoyu Kobayashi își reliefează abilitățile ieșite din comun. Halvor Egner Granerud demonstrează că este un săritor cu prestigiu și ratează dimensiunea trambulinei la jumătate de metru – 99,5 m. Janni Reisenauer, un austriac cu stil admirabil, plutește 99 de metri.

Domen Prevc nu lasă impresii negative, plutind 95 de metri, dar prestația sa pălește… în comparație cu zborul lui David Siegel. Vântul de portanță suflă cu putere, iar germanul se desprinde, hotărât, de pe masa trambulinei. La ce să ne așteptăm de la noul campion mondial de juniori? Ei bine, la noul record al trambulinei K90 de la Râșnov! Germanul plutește dincolo de așteptări, dincolo de limitele obișnuite și dincolo de obiectivele proprii. Sunt 105,5 (o sută cinci și jumătate) metri pentru un tânăr cu potențial imens, care poate să îi calce pe urme lui Severin Freund, în anii următori. Lumea Icarilor moderni și seniori îl așteaptă cu mare drag.

dadsaddsddsdad
Slovenia, prima campioană mondială în proba de mixt destinată juniorilor

Apoi, soarele dispare. Atât la propriu, cât și la figurat. Concursul mixt se încheie odată cu începutul ploii. Vântul se întețește, iar scenariul nu denotă nicio comedie. Sunt clipe de suspans, iar într-o sală alăturată delegații din partea FIS hotărăsc modul în care această zi va continua. Clădirea se umple de antrenori, iar după 20 de minute, se decide organizarea etapei masculine pe echipe.

În condiții complicate, Eduard reușește o nouă săritură de peste 90 de metri. Jonathan Siegel plutește 97 de metri, iar Halvor Egner Granerud zboară 99,5 metri. Film revăzut. Norvegianului i-au lipsit numai 50 de centimetri pentru a atinge dimensiunea, în două rânduri azi.

Dar situația se complică. Vremea devine mai rea ca niciodată în aceste zile și împiedică derularea săriturilor pentru mai mult de jumătate de oră. Dar într-un final competiția reîncepe, iar săritorii evoluează chiar și sub o ploaie măruntă, care devine deasă mai apoi.

7

Indiferent de circumstanțe, germanii sunt de neoprit, iar încurajările primite din partea săritoarelor din lotul german îi motivează suplimentar pe David Siegel și coechipierii săi. Nici măcar Domen Prevc și ceilalți sloveni nu îi pot opri. Nici măcar vremea mohorâtă.

JUnior-VM hoppOnsdag 24. februar 2016 Romania
Germania, noua campioană mondială în urma competiției masculine pe echipe

Campionatele Mondiale de Juniori organizate la Râșnov iau sfârșit. Ceremoniile de premiere se întâmplă într-o ploaie neplăcută și rece. Dar totul trece. Oficialii FIS mulțumesc tuturor oamenilor care au contribuit la bunul mers al acestui eveniment, iar sportivii părăsesc complexul cu rapiditate. Baza rămâne aproape pustie și așteaptă viitoarele competiții de sărituri cu schiurile…

8