Întâia întrecere propriu-zisă din Țara Soarelui-Răsare a fost bipolară, având un început monoton și un final epatant. La sfârșitul unei etape care părea să nu promită prea mult, s-a scris istorie în lumea Icarilor moderni. Trei sloveni – Peter Prevc, Domen Prevc și Robert Kranjec – au ocupat podiumul definitiv, iar frații Prevc și-au împărțit primele două locuri într-o etapă individuală pentru a doua oară în acest sezon, după minunea de la Engelberg.

Cu toate că vântul a suflat din spate și cu putere în manșa inițială, iar bara de start a rămas la poziția cu numărul 15, slovenul Robert Kranjec a impresionat, zburând 131,5 metri. Au fost numeroase prestații de peste 120 de metri – borna punctului de construcție a trambulinei Okurayama – însă de la Dawid Kubacki, Anders Fannemel, Kamil Stoch și Johann Andre Forfang se aștepta mai mult. Domen Prevc a fost cel care a menținut spectaculozitatea, spre capătul primei jumătăți de concurs, apropiindu-se la doar 50 de centimetri de pragul de 130 de metri. Top 3-ul Cupei Mondiale a satisfăcut așteptările, sărind 128,5 m (Kenneth Gangnes), 128 m (Severin Freund) și 131,5 m (Peter Prevc).

111

Dezamăgirea manșei de deschidere a fost Daniel Andre Tande, care a plutit numai 111 metri și jumătate, ratând accederea în actul secund al întrecerii. Dawid Kubacki și Johann Andre Forfang au prins in-extremis loc în manșa secundă, iar Shohei Tochimoto, Klemens Muranka și Mackenzie Boyd-Clowes au fost descalificați din cauza echipamentelor nepotrivite. Pauza aducea, însă, o veste surprinzătoare: Peter Prevc, Robert Kranjec și Domen Prevc conturau un top 3 intermediar, sloven get-beget.

După lăsarea întunericului la Sapporo, a început partea finală a competiției. În manșa a doua, Dawid Kubacki, Anders Fannemel, Johann Andre Forfang și alți săritori care au produs impresii negative în primă fază s-au revanșat, într-o măsură mai mică sau mai mare. Japonezul Taku Takeuchi a suscitat entuziasm în tribune, sărind 130 de metri.

Chiar dacă asistența nu a fost foarte mare, japonezii prezenți au fost bucuroși să-l vadă plutind pe Noriaki Kasai. Legendarul nipon a zburat 133 de metri și jumătate într-a doua evoluție de azi, fiind notat cu 19 și 19,5 de jurați. Într-o manșă în care Simon Ammann a arătat urme de telemarc la aterizare, iar Daiki Ito l-a imitat pe Noriaki, aterizând cu doar jumătate de metru mai repede, Roman Koudelka a izbutit la rându-i o săritură onorabilă, care a măsurat 131 de metri.

Anze Lanisek și Kenneth Gangnes au aterizat de asemenea mai departe de 130 de metri, dar finalul a fost realmente tulburător, și mai apoi surprinzător. Neliniștitoare a fost prestația lui Severin Freund, de 133,5 metri, la finele căreia germanul a căzut. La nici o lună după căzătura grea de la Innsbruck, campionul mondial a suferit un nou incident, care îl va afecta cel puțin din punct de vedere psihic, dacă nu și fizic.

Lovind zăpada cu palma dintr-o frustrare de înțeles, germanul a fost nevoit să-și ia gândul de la o clasare în top 5, astăzi. Spectaculosul și atipicul acestei etape a fost asigurat de cei trei sloveni incredibili – Peter Prevc, Domen Prevc și Robert Kranjec. În manș secundă, Robert a sărit 131,5 metri, Domen 134,5, iar Peter și-a trecut din nou în cont cel mai lung zbor al zilei – 136,5 metri.

Primind note de 19,5 și una de 20, Peter Prevc își adjudecă încă o sută de puncte în acest sezon, iar Domen Prevc și Robert Kranjec completează o zi istorică pentru ski jumping-ul sloven. Este a doua clasare pe podium pentru mezinul familiei Prevc, căruia i-au fost spulberate încă o dată șansele la o victorie de etapă, tocmai de către fratele său mai mare.

clasament

Clasamentul de mai sus nu este întru totul valid fiindcă norvegianul Kenneth Gangnes și germanul Richard Freitag au fost descalificați la finalul etapei. Drept urmare a acestor descalificări, Severin Freund a încheiat etapa pe locul 10, Kamil Stoch a făcut un pas înapoi în ceea ce privește revenirea sa de formă, clasându-se pe 18, iar norvegienii Johann Andre Forfang și Anders Fannemel au ratat top 15-ul, nereușind să plutească suficient. Noriaki Kasai și Daiki Ito au ocupat locurile 4-5 – o performanță notabilă.

Începută în condiții de lumină naturală și încheiată cu ajutorul luminii stâlpilor de nocturnă, prima etapă de la Sapporo rămâne memorabilă datorită finalului încărcat în evenimente. Următoarea întâlnire a Icarilor moderni va avea loc mâine, de la ora 03:00, ora României. În cazul în care va obține un rezultat bun în calificări, este posibil ca Sorin Iulian Pîtea să fie unul dintre concurenții din cadrul etapei secunde. Deocamdată, peste Sapporo se lasă noaptea…

sapporo night

surse foto: eurosportplayer.com, fis-ski.com