Piotr Zyla, Dawid Kubacki, Maciej Kot și Kamil Stoch au format cea mai puternică echipă din competiția masculină colectivă, aducând Poloniei medalia de aur atât de mult așteptată de iubitorii ski jumping-ului din țara lui Adam Malysz. Întâietatea polonezilor a fost imposibil de contestat, aceștia impunându-se la peste 20 de puncte distanță de gruparea Norvegiei, care s-a mobilizat și a izbutit chiar și în acest sezon să facă o figură frumoasă. Podiumul a fost conturat de echipa omului în formă Stefan Kraft, Austria.

*

Cu 12 echipe la start, ultimul eveniment al Campionatelor Mondiale de Schi Nordic din Lahti părea promițător din toate punctele de vedere. Dorința Poloniei de a câștiga aurul, luptele încinse dintre echipele Poloniei, Germaniei, Austriei și Norvegiei și numărul mare de spectatori veniți să asiste la acest concurs ofereau un ambient potrivit, în care săriturile cu schiuri puteau înflori.

Zis și făcut, săritorii n-au dezamăgit, iar manșa întâi a fost realmente savuroasă. Cu un vânt din față solid sau prin momente de absență a vântului, sportivii și-au putut desfășura forțele la apogeu încă din primele minute ale concursului. 

Devreme, în primul schimb, Anders Fannemel și-a arătat substanța de zburător, aterizând mai departe de borna dimensiunii trambulinei, bifând 131 de metri cu un stil și o aterizare bune. La scurt timp după, Markus Eisenbichler și Piotr Zyla au zburat 130,5 metri, aterizați de fiecare cu ceva probleme, spre deosebire de Michael Hayböck, care n-a avut probleme la stil, dar s-a oprit cu 50 de centimetri mai repede.

Schimbul 1 energetic a fost, totuși, umbrit într-o măsură de căzătura lui Jurij Tepes, care și-a pierdut echilibrul și un schi după aterizare. Din fericire însă slovenul nu s-a resimțit după această întâmplare. 

În S2, Johann Andre Forfang și Manuel Fettner s-au dus până la pragul de 126,5 metri, fiind depășiți doar de Dawid Kubacki, care a întărit avantajul Poloniei cu un zbor de 129 de metri.

Tande, Freitag sau Schlierenzauer n-au lăsat impresii negative în al treilea schimb, dar atenția principală s-a dus înspre Maciej Kot, care a plutit preț de 130,5 metri cu un stil notat cu 19 de jurați.

Cu bara de start coborâtă la poziția 8, calitatea schimbului 4 n-a scăzut, ci a urcat direct proporțional cu valoarea sportivilor. Andreas Stjernen și Peter Prevc aveau să încălzească atmosfera cu 127,5 metri zburați de fiecare, înainte de zborurile magnifice ale lui Wellinger, Kraft și Stoch. Andreas a plutit 130,5 metri în ciuda unui vânt din spate puternic, Stefan a fost uluitor în condiții similare de vânt (+10 puncte de compensație), plutind 134 de metri cu un stil de 19,5, iar Kamil l-a imitat pe Andreas ca lungime, sărind și el nefiresc de lung pentru vântul forțos care ar fi putut constitui ușor o scuză pentru o distanță mai scurtă.  

polonia-aur

Pauza îi regăsea pe elevii lui Stefan Horngacher la peste 17 puncte avans în fruntea ierarhiei de moment, în care Austria și Germania ocupau pozițiile 2-3, iar selecționatele Kazahstanului, Statelor Unite ale Americii, Elveției și Rusiei se aflau în afara locurilor care asigurau calificarea în manșa finală.

La reluarea competiției, vântul a început să sufle haotic, iar derularea săriturilor a devenit anevoioasă. În fazele inițiale ale manșei a doua, Anders Fannemel și Piotr Zyla au dezamăgit, iar Markus Eisenbichler a ținut ștacheta sus, sărind 130,5 metri.

Dar amorțeala în care concursul părea să se scufunde a fost complet retezată de Johann Andre Forfang care a profitat de un vânt de portanță semnificativ (-12 puncte de compensație) și a plutit triumfător 138 de metri, stabilind noul record al trambulinei. Evident, aterizarea a fost realizată cu mari dificultăți, și cu toate că nu s-a pus problema telemarcului, Johann a izbutit să nu atingă cu nimic altceva decât cu schiurile stratul de zăpadă. 

Din nefericire însă recordul a venit cu un preț, spectacolul lăsându-se așteptat până târziu în schimbul final al întrecerii.

Atunci, Kraft a sărit 126 de metri, Stjernen a asigurat Norvegiei o medalie cu 125,5 metri, iar Stoch a îndeplinit formalitatea de a aduce aurul pentru Polonia, cu o săritură onorabilă de 124,5 metri.

polonia

Cățărați la peste 20 de puncte mai departe decât Norvegia în clasamentul final, Piotr Zyla, Dawid Kubacki, Maciej Kot și Kamil Stoch se unesc într-o horă a bucuriei și savurează concretizarea succeselor din etapele pe echipe ale acestui sezon din Cupa Mondială. Este o medalie de aur care pune în relief din nou eforturile incredibile ale lui Stefan Horngacher, sub comanda căruia Piotr Zyla și Kamil Stoch au reînviat, iar Dawid Kubacki și Maciej Kot și-au ridicat nivelul, formând, în mod oficial, cea mai bună echipă de sărituri cu schiurile în acest moment.

Într-un sezon în care nimeni nu-și mai punea vreo speranță în capacitățile norvegienilor, Fannemel, Tande, Forfang și Stjernen au format o grupare demnă de această medalie de argint, iar perspectivele sunt din ce în ce mai luminoase înaintea startului turneului Raw Air. 

Austria lui Fettner, Schlieri, Hayböck și Kraft se poate declara la rândul ei satisfăcută cu medalia de bronz, câștigând un nou duel în rivalitatea cu Germania, care încheie evenimentul în afara podiumului, dar își va aminti cu plăcere de această ediție a Campionatelor Mondiale de Schi Nordic, în care Carina Vogt și echipa mixtă au luat aurul. 

sursă foto: skijumping.pl