Rusul Jewgeni Dmitrijewitsch Klimov, născut în regiunea Perm,Rusia în data de 3 Februarie 1994,se antrenează la clubul de schi: GBU TSTOVS Moskovskaja oblast ski. În prima parte a carierei, a luat parte la întreceri de combinată nordică, în timp ce în prezent activează în lumea Icarilor moderni.

2011-2013: Primele concursuri la care a luat parte

Klimov și-a început cariera profesionistă de schior în disciplina „Combinata Nordică”. Primul concurs internațional la care a participat a fost în cadrul Festivalului Olimpic European al Tineretului, festival găzduit de orașul Liberec. Încă de la prima întrecere la care a luat parte s-a făcut remarcat, reușind o clasare pe locul 13 la proba individuală, respectiv locul 4 în competiția pe echipe.

În 7-8 Ianuarie 2012, a debutat în Cupa Continentală a Combinatei Nordice la Erzurum,Turcia ajungând până pe locul 33 în prima zi, respectiv locul 34 în cea de-a doua zi competițională. În etapa imediat următoare, la Kranj, a obținut primele puncte în această disciplină, iar mai apoi a avut ocazia de a participa la Campionatul Mondial de Schi Nordic pentru Juniori, la Erzurum, Turcia.

În sezonul 2012-2013, Klimov, a obținut cel mai bun rezultat al carierei până în acel moment, un loc 12 la o etapă organizată în țara natală. La Campionatul Mondial de Schi Nordic pentru Juniori din 2013, Klimov a făcut parte din lotul rușilor și a fost utilizat atât în etapa de combinată nordică, cât și în concursul pe echipe la sărituri cu schiurile.

Sezonul 2013-2014: Debutul în Cupa Mondială și la Jocurile Olimpice

La 30 noiembrie a debutat în Cupa Mondială de Combinată Nordică, la Kuusamo, Finlanda, debut care i-a adus un loc 30 în proba individuală, poziție care i-a oferit și primele puncte.

A rămas în lotul Rusiei până la sfârșitul sezonului 2013-2014, dar nu a mai reușit să obțină vreun punct. A participat în 2014 la Campionatul Mondial de Schi Nordic pentru Juniori de la Val di Fiemme. În proba de fond, s-a clasat pe locul al patrulea la individual, iar la proba de sărituri, pe locul 3, astfel și-a adăugat în vitrină o medalie de bronz.

În 2014, a făcut parte din lotul național pentru J.O.  A participat la două etape de combinată, dar nu a reușit să obțină un loc în primii 40. După J.O. a început să pună mai mult accent pe sărituri, datorită rezultatelor mai bune în această disciplină, însă nu a primit un loc în lotul național de sărituri.

klimov ski jumping rasnov

Sezonul 2014-2015: De la combinată, la sărituri

În Cupa Mondială de Combinată nu a mai reușit o clasare care să îi asigure puncte în clasament, iar din această cauză a revenit la competițiile din cadrul Cupei Continentale, unde a rămas până la jumătatea lunii februarie. La Universiada din 2015, a câștigat medalia de aur pe trambulina normală, alături de compatrioții Mikhail Maksimoshkin și Ilmir Hazetdinov.

Cu această ocazie, a dovedit faptul că poate avea o carieră mai de succes în lumea Icarilor moderni, așadar, în sezonul 2014-2015, a ales să pună capăt actualei cariere, pentru a-și putea începe una în sărituri cu schiurile.

Rezultatele nu au întârziat să apară, în 21-22 februarie, a obținut două clasări pe podium în Cupa FIS, un loc 3, respectiv un loc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Câteva zile mai târziu, a obținut calificarea la Campionatul Mondial de Schi Nordic. Competiția s-a desfășurat pe trambulina mare. A încheiat prima manșă pe locul 35, astfel a ratat calificarea pentru manșa secundă.

În martie 2015, a debutat în Cupa Continentală la Nizny Tagil, unde a ratat podiumul pentru puțin și a încheiat ziua pe a patra poziție.

Sezonul 2015-2016: Marele salt, debutul în Cupa Mondială la sărituri cu schiurile

În 21 decembrie 2015, la deschiderea sezonului,Klimov a debutat într-o etapă pe echipe, iar pe 22 decembrie a luat parte la prima competiție individuală. În proba pe echipe, Rusia a terminat pe a zecea poziție, în timp ce la individual a reușit să se califice pentru competiția propriu-zisă.

La Nizny Tagil, un loc care îi surâde lui Klimov, a obținut primele puncte în Cupa Mondială cu o clasare pe locul 18. În decembrie 2015, a fost ales în lot pentru cel mai mare turneu al acestui sport, Turneul Celor Patru Trambuline.

La Oberstdorf a câștigat duelul din prima manșă, iar apoi a încheiat etapa pe locul 28. Cea de-a doua etapă, cea de la Garmisch nu i-a adus atâtea bucurii, ratând manșa secundă. La cele două etape din Austria nu a reușit nici măcar să treacă de calificări.

Două săptămâni mai târziu, a luat parte la antrenamente în Campionatul Mondial de Zbor cu Schiurile de la Kulm, dar nu a fost ales în lot pentru competiție (probabil lipsa de experiență pe trambulină mare a dus la această decizie)

Sezonul 2016-2017: Primul sezon de succes

Când a decis să se axeze doar pe sărituri, Klimov pare că a făcut o alegere inspirată. Acest lucru s-a văzut începând cu acest sezon, când au apărut rezultatele mai încurajatoare pentru el.

În prima etapă, la Ruka, a participat la ambele competiții. Prima zi a fost mai nereușită, nu a obținut calificarea în manșa secundă, în schimb și-a reparat greșeala în ziua a doua, locul 12 i-a adus o satisfacție aparte.

Pe urmă a dovedit că acest loc 12 nu a fost doar o întâmplare, obținând alte două clasări în top 20, la Klingenthal și Lillehamer. Aceste rezultate îl fac să fie unul dintre cei mai valoroși sportivi din lotul național și îi este asigurat un loc pentru Turneul Celor Patru Trambuline.

Înaintea acestui turneu însă, au mai avut loc cele două zile competiționale din minunatul loc Engelberg. Și-a continuat forma bună și în Elveția, locul 16 și 18 îi aduc un moral bun pentru turneul care urmează să înceapă.

Turneul dintre ani începe promițător pentru Klimov, în prima etapă, la Oberstdorf, ajunge până pe locul 13, iar la Garmisch pe locul 18. Anul 2017, l-a început la fel de bine cum l-a terminat pe cel anterior. Urmau opririle în Austria, prima fiind la Innsbruck. Acolo a obținut o performanță de neuitat, locul 3 obținut reprezenta pentru Klimov, poate, cea mai frumoasă clasare pe podium, până în acel moment.

Nici la Bischofshofen nu a dezamăgit locul 16 obținut, care l-a adus până pe locul 12 în clasamentul general al Turneului Celor Patru Trambuline. A obținut constant clasări în top 20 și după încheierea turneului dintre ani.

La Campionatul Mondial de Schi Nordic din 2017 organizat de orașul finlandez Lahti, Klimov a încheiat competiția de pe trambulina normală pe locul 22, iar pe trambulina mare s-a clasat pe locul 20, devenind cel mai bun rus. Cu echipa Rusiei, a terminat competiția mixtă pe locul 6, iar în competiția pe echipe (băieți), pe locul 9.

Sezonul 2016-2017, l-a încheiat cu 382p ce îi aduceau locul 17 în clasamentul general.

Sezonul 2017-2018: Al doilea sezon olimpic

În sezonul de Grand Prix 2017, Klimov a confirmat prin rezultate. La Hakuba a obținut clasări pe locurile 11, respectiv 7, ca mai apoi în Chaikovski să ajungă de două ori pe podium. A obținut puncte și în următoarele etape de Grand Prix, astfel sezonul de vară l-a încheiat pe locul 5 cu un total de 232p.

Sezonul de iarnă 2017-2018 a fost unul dezamăgitor pentru rus, astfel nu a mai fost la nivelul așteptărilor. A reușit doar două clasări în top 30, care să îi asigure puncte, locul 26 la Garmisch și un loc 29 la Lahti, în rest a avut evoluții modeste în prima manșă, iar la unele etape, nici nu a reușit să obțină calificarea. Din cauza rezultatelor slabe, a ajuns să participe și la etape de Cupă Continentală.

Totuși, a fost ales în echipă, pentru a putea participa la J.O. de la Pyeongchang. Rezultatele obținute la Olimpiadă au fost sub așteptările rusului: locul 30 pe trambulina normală, respectiv 26 pe trambulina mare, iar în competiția pe echipe a fost al șaptelea.

A fost un sezon mai slab decât cele precedente, dar urmează un sezon de vară în care își atinge potențialul maxim și devine primul rus din istorie, care reușește să devină campionul Marelui Premiu de Vară.

Grand Prix 2018

Marele Premiu de Vară i-a adus multe satisfacții rusului, începând cu o clasare pe podium la Einsiedeln, urmat de o victorie la Courchevel. Au urmat pentru el clasări pe podium la Hakuba și Râșnov.

La Râșnov a declarat că trambulina de pe Valea Cărbunării este una pe placul lui și așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în România. O săptămână mai târziu, la Hinzenbach și-a asigurat matematic locul întâi în clasamentul general, așadar ultima etapă de la Klingenthal a fost doar o formalitate pentru el. Aici a avut bucuria de a ridica trofeul deasupra capului.

text scris de Piri Norbi

surse foto: skijumping.pl, skokipolska.pl