După o lungă așteptare, a sosit și ziua de 7 februarie 2015, în care România a avut privilegiul de a organiza la Râșnov prima dintre cele două etape de Cupă Mondială feminină la sărituri cu schiurile din acest weekend. 

Cu punctul de construcție la 90 de metri și dimensiunea trambulinei de 100 de metri, trambulina de la Râșnov a găzduit cele 69 de evoluții ale zilei, dintre care 39 în prima manșă, serie deschisă de tânăra sportivă româncă, Bianca Ștefănuță, (în vârstă de 17 ani neîmpliniți), din nefericire cu un zbor de doar 60 de metri, care nu i-a permis calificarea în jumătatea secundă a competiției.
A cincea concurentă a listei de start a fost Dana Haralambie (în vârstă de 18 ani neîmpliniți), care în ciuda unei compensații negative a fost nevoită să aterizeze la pragul de 83 de metri, cu 7 m înaintea punctului de construcție. 
Din păcate, nici lungimea zborului Danei nu a permis României să își facă loc în jumătatea finală a concursului de astăzi.
Nicio săritoare din România calificată în manșa secundă
Prima săritură de peste 90 de metri i-a aparținut norvegiencei Maren Lundby, care avea să termine prima manșă pe prima poziție a clasamentului, după o aterizare la 94,5 m.
Chiar dacă majoritatea evoluțiilor s-au oprit în intervalul 85-89 m, austriaca Eva Pinkelnig (94 m), slovena Maja Vtic (92,5 m), japonezele Yuki Ito și Sara Takanashi (91, respectiv 94 m), germanca Carina Vogt (92 m) și austriaca Daniela Iraschko-Stolz (94 m) au reușit să ridice nivelul competiției în prima parte a întrecerii.
 
În excelentul comentariu al distinsului Ion Sorin Hobana, manșa secundă care a cuprins cele mai bune 30 de săritoare a adus în prim-plan un vânt din spate supărător, care a amânat câteva evoluții.
După o urcare cu o poziție a barei de start, americanca Nita Englund a izbutit primul zbor aterizat de partea corectă a punctului de construcție din manșa a doua, fiind urmată de sportiva din Germania, Juliane Seyfarth, ce s-a oprit exact la 90 de metri. Sub ochii sutelor de suporteri aflați la baza pârtiei și ai arbitrului român, Octavian Munteanu, norvegianca Line Jahr a plutit în aer 90,5 m, cu jumătate de metru mai puțin decât austriaca Eva Pinkelnig.
Sărituri impresionante realizate de Sara Takanashi la Râșnov
Pe final, Sara Takanashi avea să repete saltul din prima manșă, aterizând tot la punctul de 94 de metri, devenind autoarea celui mai lung zbor din manșa finală a concursului de azi. Daniela Iraschko-Stolz a izbutit să ajungă la 92,5 metri, punând presiune pe Maren Lundby, care în ultimul zbor al zilei a cedat și s-a oprit după doar 89 de metri, nereușind să-și adjudece prima poziție a clasamentului.
 
În timp ce Daniela Iraschko-Stolz se distanțează în fruntea clasamentului general al Cupei Mondiale feminine, toată România poate spera ca Bianca Ștefănuță și Dana Haralambie să se autodepășească în ziua de mâine, iar România să poată savura la maximum organizarea unei competiții de anvergură mondială, la Râșnov.
Până mâine, când la ora 13:30 va debuta cea de-a doua etapă din Valea Cărbunării, țin să salut exemplara organizare a competiției și să sper ca ceea ce vedem acum să fie doar începutul unui viitor strălucitor al României în această disciplină sportivă.
text scris de Marcu Czentye, Telemarcu 
 
sursă foto: Alexander Emanuel Avram