După o zi de sâmbătă propice din punct de vedere meteorologic, vântul s-a gândit să nu se lase neobservat în acest weekend în care cele mai bune săritoare cu schiurile din lume s-au adunat la Râșnov pentru cele două etape programate.

Față de ora de start stabilită, 13:30, competiția a debutat cu o întârziere de treizeci de minute, dar vântul puternic din față nu a contenit să sufle. Cu numărul 3 pe tricoul de concurs, Bianca Ștefănuță nu a reușit decât un zbor de 58 de metri, cu doi mai puțin în comparație cu evoluția sa de ieri.
Probleme cu vântul la Râșnov
După doar câteva minute a venit rândul Danei Haralambie pe bara de start. Din nefericire, nici cea de-a doua româncă implicată în competiție nu a avut parte de o performanță prea satisfăcătoare în fața asistenței de la Râșnov, oprindu-se după 74,5 metri, cu 8,5 m mai repede decât ieri.
 
Sub acțiunea unui vânt oscilant și fioros, americanca Tara Geraghty-Moats a fost prima sportivă care a izbutit o aterizare de partea corectă a punctului de construcție, după un zbor de 93 de metri. După numeroase întreruperi cauzate de forța vântului și de o ninsoare viscolită, etapa cu numărul 11 a Cupei Mondiale feminine 2014/15 a continuat cu chiu cu vai, organizatorii dorindu-și cel puțin terminarea primei manșe. După o perioadă de așteptare stresantă, Julia Clair a putut, în sfârșit, să evolueze, dar s-a oprit după 89,5 m.
Spectacol de ski jumping în Valea Cărbunării
A urmat apoi cea mai spectaculoasă succesiune de sărituri a weekendului, cu nu mai puțin de 11 zboruri care au atins și trecut cei 90 de metri (punctul de construcție). Au impresionat în mod special norvegianca Line Jahr, cu cei 94,5 metri zburați (fără telemark), americanca Nita Englund, cu 94 de metri, austriaca Eva Pinkelnig – cu cel mai lung zbor al weekendului: 96 de metri – și în ultimul rând, dar nu în cele din urmă japoneza Sara Takanashi, cu o săritură de 95 de metri care avea să fie suficientă pentru câștigarea celor 100 de puncte puse în joc.
 
În ciuda faptului că manșa doua a întrecerii a fost anulată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, sutele de suporteri care au asistat la acest eveniment, alături de crainici, au creat o atmosferă energică, care a mai diminuat doza de neplăcere injectată de vânt. Podiumul de la Râșnov a fost format din tânăra sportivă japoneză în vârstă de doar 18 ani – Sara Takanashi, americanca Nita Englund și austriaca Daniela Iraschko-Stolz.
 
Drept urmare, germanca Carina Vogt a fost devansată în clasamentul general al Cupei Mondiale, iar poziția secundă este acum ocupată de deținătoarea recordului trambulinei de la Râșnov, aceeași Sara Takanashi, sportivă care merită toate aplauzele noastre. Din păcate, Bianca Ștefănuță a încheiat această zi pe ultimul loc, iar Dana Haralambie pe poziția a 34-a. Important, ținând cont de lipsa lor de experiență, este că au participat într-o etapă de Cupă Mondială, organizată foarte bine de România, la Râșnov, în Valea Cărbunării.
text scris de Marcu Czentye, Telemarcu 
 
sursă foto: Alexander Emanuel Avram