În toamna lui 2016, reprezentanții Asociației Norvegiene de Schi au prezentat în cadrul conferinței FIS de la Zurich un concept nou, și anume organizarea unui turneu de sărituri cu schiurile, Raw Air. Acesta se va desfășura în 4 locații diferite (Oslo – Lillehammer – Trondheim – Vikersund) și va face parte din noul program al Cupei Mondiale masculine, conform fis-ski.com. 

După încheierea Campionatelor Mondiale de Schi Nordic, din localitatea finlandeză Lahti, Raw Air va fi principala temă de discuție în lumea Icarilor moderni, în perioada 10-19 martie 2017.

Noua competiție de schi sărituri se va derula la Oslo, Lillehammer, Trondheim și Vikersund. Turneul va cuprinde 2 etape pe echipe și 4 întreceri individuale.

Deși mulți au stabilit un raport de similaritate între Raw Air și prestigiosul Turneu al Celor 4 Trambuline, oficialii norvegieni au declarat din start că nu își doresc să copieze vreun turneu sau să constituie o competiție pentru TC4T. 

Raw Air se anunță un turneu foarte interesant, care va aduce, în mod cert, mult spectacol de-a lungul a 10 zile. Motivația săritorilor nu va putea fi pusă la îndoială, pentru că premiile financiare puse în joc reprezintă un record în lumea Icarilor moderni. Câștigătorul general al acestei competiții va încasa un cec de 60,000 de euro, în timp ce ocupanții locurilor 2-3 vor primi 30,000, respectiv 10,000 de euro. Mai mult, premiile tuturor etapelor cumulate vor rezulta într-un total de aproximativ jumătate de milion de euro – o sumă impresionantă pentru puterile finite ale acestui sport. 

Un aspect foarte interesant cu privire la Raw Air este că rezultatele din calificări vor fi contabilizate la clasamentul general, astfel săritorii vor fi nevoiți să sară zilnic la nivel înalt, timp de 10 zile, pentru a putea triumfa în această întrecere. În alte cuvinte, nimeni nu își va permite să ia o pauză.

Cea mai lungă distanță pe care săritorii o vor avea de parcurs între localități va fi cea dintre Trondheim și Vikersund, care măsoară 500 de kilometri. Transportul sportivilor, antrenorilor și al reprezentanților presei va fi efectuat cu trenul, astfel încât televiziunea norvegiană NRK să poată realiza interviuri cu cei mai buni săritori ai lumii. 

Programul Raw Air, prima ediție: 

Data Locație / Competiție Ora
Vineri, 10 martie Oslo – prolog  
Sâmbătă, 11 martie Oslo – competiție pe echipe 17:15
Duminică, 12 martie Oslo – competiție individuală 15:15
Luni, 13 martie Lillehammer – prolog  
Marți, 14 martie Lillehammer – competiție individuală 18:00
Miercuri, 15 martie Trondheim – prolog  
Joi, 16 martie Trondheim – competiție individuală 18:00
Vineri, 17 martie Vikersund – prolog  
Sâmbătă, 18 martie  Vikersund – competiție pe echipe 17:00
Duminică, 19 martie Vikersund – competiție individuală  15:00

sursă foto: nrk.no