Nu! Nu sunt îndeajuns de mulți ”O” în titlu. Poate ar fi cazul să inserez 250 de ”O-uri”, pentru fiecare metru zburat de Peter. Entuziasmul și încântarea produse de slovenul Peter Prevc nu pot fi nemăsurate sau relatate în cuvinte. Cei 250 (DOUĂ SUTE CINCIZECI) de metri zburați, plutiți în aer timp de aproximativ 15 secunde sunt peste limitele înțelegerii umane. În niciun dicționar din lume nu se vor putea găsi suficiente adjective pentru a putea elogia prestația proaspăt-devenitului lider al Cupei Mondiale 2014/15. Astăzi, 14 februarie 2015, Slovenia și Peter Prevc au scris istorie și vor rămâne pentru totdeauna la locul de onoare al zborurilor cu schiurile. Desprins de pe masa trambulinei cu o viteză de peste 100 km/h, slovenul a câștigat lupta cu gravitația și a aterizat după ce a zburat un sfert de kilometru, lungimea a două terenuri de fotbal și jumătate puse laolaltă.

Acum nu mai contează…

Nu mai contează că bara de start a fost coborâtă cu cinci unități față de ședința de calificare. Infim mai contează că vântul frontal a fost puternic și a cauzat apariția unor corecții negative de până la -19. Este lipsit de importanță faptul că majoritatea evoluțiilor din etapa 27 au fost sub așteptări. Nu mai contează că Anders Jacobsen, Robert Kranjec sau Harri Olli au aterizat mult prea repede. La urma urmei, peste ani și ani, nimeni nu își va mai aminti de zborurile impresionante ale lui Stjernen, Gangnes sau, să-mi fie cu iertare, ale inepuizabilului Noriaki Kasai. Toate aceste lucruri vor păli în comparație cu cele patru evoluții ale primilor doi ocupanți ai podiumului de azi: Peter Prevc (237,5 & 250 m) și Anders Fannemel (236 & 238,5 m).

Cu gradul de entuziasm încă la cote maxime, trebuie amintit și că ședința de calificare de ieri a fost indubitabil o zi istorică. Aceiași Anders Fannemel, cu 246 de metri zburați, și Peter Prevc, cu un zbor de 245,5 metri au intrat în istorie, numărându-se până astăzi printre autorii celor mai lungi trei zboruri din istoria acestui sport. În urma noului record mondial, stabilit astăzi de Peter Prevc, top 3-ul în materie de lungimea zborurilor sună astfel: 1. PETER PREVC (250 m), 2. JOHAN REMEN EVENSEN (246,5 m), 3. ANDERS FANNEMEL (246 m). De notat este că toate aceste trei zboruri au avut loc pe trambulina din Vikersund.

Dacă ar fi să alegem o imagine care să caracterizeze perfect starea de astăzi a tuturor iubitorilor acestei discipline sportive, cred că momentul în care Noriaki Kasai și-a sărutat schiurile după zborul din prima manșă ar fi ideal. Iubim acest sport, iar el nu întârzie să ne răsplătească. Ziua de azi a fost istorică, de neuitat, memorabilă, și ne-a tăiat suflarea. Mâine? Poate va fi la fel!

Podium: 1. Peter Prevc (237,5 & 250 m), 2. Anders Fannemel (236 & 238,5 m), 3. Noriaki Kasai (218,5 & 225 m).

Surpriza zilei: Oricât l-aș îndrăgi pe „bunicuțul” Kasai și indiferent cât de mare ar fi admirația acordată evoluțiilor sale în ciuda vârstei înaintate, slovenul Peter Prevc a șocat întreaga lume a Icarilor moderni cu ceea ce toți așteptau: un nou record mondial! 

sursă foto: sloveniatimes.com