Sara Takanashi nu și-a oprit seria succeselor nici după ce și-a asigurat câștigarea celui de-al patrulea Glob de Cristal din carieră. Japoneza a continuat să zboare la nivel înalt și astăzi, în etapa secundă desfășurată la PyeongChang, astfel conturând un procentaj de 50% în ceea ce privește raportul dintre competițiile câștigate și numărul total al concursurilor disputate în actuala stagiune. În alte cuvinte, Sara face 9 victorii din 18 posibile și consemnează un antrenament de bun augur înaintea Campionatelor Mondiale de Schi Nordic.

Interesant, victoria de azi îi revine câștigătoarei multiple a Cupei Mondiale chiar dacă Yuki Ito a stabilit noul record al trambulinei DT109 din complexul olimpic Alpensia, plutind nu mai puțin de 111 metri. 

*

A doua etapă de la PyeongChang din programul Cupei Mondiale feminine s-a derulat într-o manieră asemănătoare celei de ieri, incluzând probleme cu vântul, câteva prestații excelente și o mulțime consistentă de sărituri modeste.

Surpriza plăcută a primului concurs din Coreea de Sud, Ema Klinec a pus în scenă un zbor de efect în manșa întâi, plutind 101 metri cu un stil în zbor și o aterizare demne de apreciat. Puțin mai târziu, Maren Lundby reușea cea mai lungă săritură a manșei, zburând 103 metri. 

În condiții similare, Yuki Ito a dezamăgit, oprindu-se după doar 90 de metri, iar Sara Takanashi a sărit solid, 99,5 metri. 

Între manșe, Lundby, Takanashi și Klinec se puteau gândi la victoria de etapă, clasându-se pe podiumul ierarhiei intermediare.

pyeongchang-coreeadesud

De la o bară de start urcată cu două poziții, rusoaica Annastasiya Barannikova a fost una dintre puținele săritoare din pluton care au depășit punctul de construcție în zbor, aterizând la 99 de metri grație unui vânt de portanță puternic, prin care i s-au scăzut 12 puncte.

Yuka Seto a fost o altă sportivă mai puțin cunoscută care a izbutit performanța de a ateriza după punctul K, sărind 99,5 metri în prezența unui vânt din față și mai însemnat, care i-a adus o corecție de -15 puncte.

Punctul culminant al ambelor întreceri feminine de la PyeongChang i-a aparținut niponei Yuki Ito, care, în condiții de vânt puternic din față, a plutit 111 metri cu un stil ce a denotat multă siguranță în zbor. 

În final, Ema Klinec a sărit 102 metri, dar a alunecat după aterizare, pierzând multe puncte la stil, care i-ar fi putut aduce o clasare pe podium. Pornind de la o bară coborâtă cu două poziții, Sara Takanashi s-a oprit după 97 de metri, dar punctele corecțiilor, care au inclus vântul din spate de +4 puncte au propulsat-o în fruntea clasamentului.

Oprindu-se după 94 de metri în ultima săritură a rundei secunde, Maren Lundby n-a putut să o înlăture pe Sara de pe prima poziție a clasamentului și s-a văzut nevoită să se mulțumească cu locul 3.

Înaintea Campionatelor Mondiale, după care urmează ultima etapă din sezonul feminin, Maren Lundby face încă un pas înapoi în bătălia cu Yuki Ito pentru locul 2 în clasamentul general, însă are șansa unui rezultat bun obținut în propria țară, la Oslo, în ultimul concurs al stagiunii.

O sportivă care poate pune probleme concurenței la Olimpiadă se anunță a fi slovena Ema Klinec, care a arătat sărituri convingătoare la PyeongChang în ambele zile. Astăzi dar toate meritele merg către Țara Soarelui Răsare, care s-a bucurat de 3 clasări în top 5, prin Sara Takanashi, Yuki Ito și Yuka Seto.

surse foto: japantimes.co.jp, eurosportplayer.com