Sara Takanashi a devenit matematic câștigătoarea ediției 2016/17 a Cupei Mondiale feminine, în urma clasării pe locul secund din prima etapă de la PyeongChang, Coreea de Sud. În consecință, japoneza nu mai poate fi egalată nici de Yuki Ito, nici de Maren Lundby în clasamentul general, astfel că apărarea titlului câștigat anul trecut a devenit o certitudine. 

Este o reușită care părea foarte probabilă să se întâmple încă după primele 6 întreceri ale sezonului, dintre care Sara a câștigat 5. Cu toate acestea, grandoarea performanțelor izbutite de Takanashi nu trebuie subestimată, nipona reușind să ridice ștacheta în Cupa Mondială, etapă de etapă, chiar și atunci când nu au fost săritoare care s-au apropiat periculos de ea în clasament. 

*

Doar 32 de săritoare au participat astăzi la prima întrecere propriu-zisă găzduită de noul complex olimpic Alpensia din PyeongChang, Coreea de Sud. A fost a 17-a și, totodată, antepenultima etapă a sezonului feminin, însă aceasta a lăsat de dorit în ceea ce privește nivelul competițional.

Dana Haralambie, Daniela Iraschko-Stolz, Chiara Hölzl, Sarah Hendrickson și cele 3 germance în formă – Katharina Althaus, Carina Vogt, Svenja Wuerth – au fost doar câteva dintre sportivele care n-au făcut deplasarea în Coreea, dar în schimb japonezele Sara Takanashi și Yuki Ito au revenit, după weekendul de la Ljubno în care au lipsit. 

pyeongchang-coreeadesud

Cu puține excepții, săriturile au fost neimpresionante, majoritatea fiind aterizate înaintea punctului de construcție, situat pe această trambulină la 98 de metri.

În manșa întâi, germanca Ramona Straub a semnat cel mai lung zbor al zilei, plutind 103,5 metri și zdrobind astfel temporar un plafon solid al mediocrității. Minute mai târziu, Ema Klinec a atins borna de 100 de metri, iar organizatorii au decis coborârea barei de start cu 3 poziții înaintea evoluțiilor celor mai bune săritoare.

Pornind de la poarta 27, Yuki Ito a sărit 96 de metri, Maren Lundby a fost dezechilibrată puternic de vânt, oprindu-se după 90 de metri, iar Sara Takanashi a plutit 97,5 metri, în ciuda unui vânt din spate care i-a adus un punctaj compensatoriu de +12 puncte.

La pauză, Sara Takanashi, Yuki Ito și Ramona Straub ocupau primele trei poziții ale clasamentului intermediar, dar situația avea să se schimbe ușor în partea secundă a concursului.

În aceasta, finalul a fost captivant, Maren Lundby revenind la înălțime cu o săritură care a depășit punctul de construcție, fiind aterizată la 99 de metri. Apoi, Ema Klinec și-a confirmat prestația bună inițială, sărind 96 de metri, precedând cel mai convingător zbor din acest act. 

Yuki Ito a surprins prin puterea cu care s-a desprins de pe masa trambulinei și a ajuns la 101,5 metri, instalându-se la locul de onoare. Ei bine, nici măcar Sara Takanashi n-a fost capabilă să o înlocuiască acolo, aceasta din urmă oprindu-se după 94 de metri în această manșă.

sara-takanashi-victoria50

Podiumul final le vede pe Yuki Ito, Sara Takanashi și surpriza zilei, Ema Klinec ocupându-l, clasarea pe locul 2 asigurându-i Sarei al patrulea Glob de Cristal din carieră la finele acestui sezon. 

Yuki Ito urcă din nou pe locul al doilea în clasamentul general, iar în ultimele două etape ale stagiunii va fi interesant de urmărit duelul dintre Ito și Lundby pentru locurile 2 și 3.

Astfel, într-un sezon în care Sara Takanashi a bifat la Râșnov victoria cu numărul 50 în carieră, japoneza își arată din nou supremația în fața celorlalte sportive și așteaptă cu nerăbdare Campionatele Mondiale de Schi Nordic, în cadrul cărora va avea șansa de a deveni, în premieră, campioană mondială la sărituri cu schiurile. 

sursă foto: skokipolska.pl, eurosportplayer.com, japantimes.co.jp