Când Sara Takanashi făcea dubla pe trambulina Schattenberg din Oberstdorf, câștigând ambele etape ale sfârșitului de săptămână 7-8 ianuarie, nimeni nu credea că japoneza nu va câștiga niciuna dintre cele 4 etape care urmau să se desfășoare în Țara Soarelui-Răsare, la Sapporo și Zao.

Din perspectiva Sarei, scenariul s-a transformat într-unul mai puțin fericit preț de 8 zile, interval în care câștigătoarea en-titre a Cupei Mondiale a încheiat două întreceri pe locul 2, în timp ce finalul celorlalte două au regăsit-o chiar în afara podiumului.

Totuși, numeroșii iubitori de ski jumping feminin din Japonia nu s-au putut declara nemulțumiți în această perioadă, întrucât o altă niponă, Yuki Ito, a bifat primele 3 victorii individuale ale carierei, astfel aflându-se acum la numai 83 de puncte în spatele Sarei Takanashi în clasamentul general al Cupei Mondiale. 

Posibil puse pe seama presiunii și a unei ușoare scăderi de formă, rezultatele din Japonia nu relevă adevărata calitate de săritoare a Sarei Takanashi, care are doar 20 de ani și pare să fi pus stăpânire deja pe istoria scurtă a probei feminine din săriturile cu schiuri. 

În Valea Cărbunării, la Râșnov, Sara va avea două încercări prin care poate să atingă borna uimitoare de 50 de victorii în Cupa Mondială, dar rămâne de văzut dacă va fi în stare la ora competițiilor, știind că Yuki Ito, Maren Lundby sau germancele Carina Vogt și Katharina Althaus pot să se opună conturării acestei performanțe incredibile.

Până sâmbătă și duminică, atunci când vor avea loc cele două etape organizate de România, Federația Internațională de Schi ne propune un interviu cu Sara Takanashi, care a surprins câteva întrebări și răspunsuri foarte interesante, după cum urmează:

Fis-Ski: Cât de mult înseamnă acest număr 50 pentru tine?

Sara Takanashi: Înseamnă mult pentru mine, enorm. Întotdeauna am știut însă că lucrul cel mai important este antrenamentul, detaliile mici. Mereu încerc să merg pas cu pas. 

Nu îmi doresc doar să câștig, ci îmi pasă foarte mult și de maniera în care sar. De frumusețea zborului. Așadar, numărul este important, dar nu este cel mai important.

Fis-Ski: Proba feminină la sărituri cu schiurile este foarte populară în Japonia, iar la fel ești tu. Înainte de competiții, oamenii erau foarte entuziasmați cu privire la a 50-a victorie. A reprezentat acest lucru o presiune pentru tine?

Sara Takanashi: Am fost conștientă de acest lucru. Și mi-ar fi plăcut să câștig pentru a 50-a oară la Sapporo sau la Zao. A fost un fel de presiune. Dar în principal sunt bucuroasă că sportul nostru primește multă atenție aici și că multor oameni din Japonia le pasă. Vreau să continui să muncesc pentru a da ceva înapoi și pentru a fi un bun promotor al sportului nostru. 

Fis-Ski: Ești în continuare foarte tânără și o persoană de mare succes. Ai câteodată probleme în a crede că totul e real?

Nu îmi pasă cu adevărat de vârsta mea. Este doar un număr. Simt că nu sunt singură, pentru că am atât de mulți susținători, care îmi dau multă putere, iar acest lucru este ceea ce contează. 

Fis-Ski: Ce îți dorești să realizezi în continuare? Care sunt obiectivele tale?

Sara Takanashi: Vreau să fiu lider în Cupa Mondială feminină. Și nu cred că sunt suficient de bună încă. Încerc să învăț de la săritoare mai în vârstă, precum Daniela Iraschko-Stolz. Vreau să devin campioană olimpică. Asta îmi lipsește, deci trebuie să progresez pentru a dobândi calitățile de care am nevoie.

Fis-Ski: Ești un model pentru multe dintre săritoarele cu care concurezi. Ai avut vreodată pe cineva pe care ai admirat-o?

Sara Takanashi: Întotdeauna am admirat-o pe Sarah Hendrickson. Când am fost la Sapporo pentru prima dată a fost încântător să o văd. Este o persoană foarte puternică, întotdeauna pozitivă și este impresionant cum a revenit întotdeauna după accidentări.

Fis-Ski: Cum îți sărbătorești victoriile?

Le sărbătoresc în inima mea. Sunt foarte fericită după fiecare victorie, dar trebuie să mă concentrez pe ceea ce urmează și să continui să muncesc. 

sursă foto: eurosport.com