Sara Takanashi a scris istorie în ski jumping-ul feminin. Japoneza a ajuns la al optulea titlu de campioană adjudecat consecutiv în cadrul Marelui Premiu de Vară. 

Cum a reușit săritoarea din „Țara Soarelui-Răsare” această performanță?

Sezonul 2019 a început în Germania, la Hinterzarten. Prima competiție a însemnat și prima victorie pentru Takanashi, având și cea mai lungă săritură, 100m. Etapa individuală s-a desfășurat pe o temperatura ridicată pentru această zonă, 34 grade. Primele 100 de puncte erau obținute și începea lupta pentru cel de-al optulea trofeu al Marelui Premiu de Vară. „Nu a fost ușor, din cauza acestor temperaturi foarte ridicate. A trebuit să beau multă apă și să iau niște vitamine speciale, de-aceea am fost puternică azi. Mă simt foarte bine acum,” spunea Sara la finele acelei competiții.

Competiția pe echipe mixt i-a mai adus niponei o clasare pe podium, locul secund. Din echipa Japoniei au mai făcut parte Nozomi Maruyama, Junshiro Kobayashi și Keiichi Sato.

8/8 titluri câștigate de Sara Takanashi în Marele Premiu de Vară

Ne deplasăm din Germania, în Franța pe trambulina olimpică Le Praz, Courchevel. A doua și totodată ultima prezență a niponei în această stagiune, i-au adus a 19-a victorie individuală în Grand Prix. 125m în prima, respectiv 124m în cea de-a doua manșă, aveau să fie suficiente pentru a câștiga și la Courchevel. Cele 100 de puncte câștigate în această etapă o distanțează pe Sara la 75 puncte față de următoarea clasată, Maren Lundby.

La sfârșitul competiției, Takanashi a ținut să le mulțumească spectatorilor pentru atmosfera creată, spunând: „Sunt complet mulțumită de victoria mea de astăzi. A fost puțin dificil pentru mine din cauza vitezei acumulate pe masa trambulinei, dar m-am bucurat să concurez în fața atâtor spectatori. Vreau să le mulțumesc pentru sprijinul lor fantastic oferit aici la Courchevel.”

Înaintea ultimei etape a sezonului, norvegianca Maren Lundby, ocupanta locului secund în clasamentul general, s-a accidentat și a ratat șansa de a concura la Frenstat. În aceste condiții, Sara Takanashi devenea câștigătoarea Marelui Premiu de Vară.

Japoneza deține un record absolut: 19 victorii individuale, 6 victorii în competițiile pe echipe și 8 sezoane de Grand Prix câștigate, din tot atâtea posibile.

text scris de Piri Norbi și Marcu Czentye, Telemarcu

sursă foto: weltsport.net