Întreaga țară e-ambalată astăzi într-o aură de sărbătoare, cetățeni feluriți se mândresc cu nuanțele steagului românesc, iar necunoscătorii susțin frenetic, în continuare: „culorile drapelului României sunt roșu, galben și albastru.”

Las la latitudinea cititorului să repereze cusurul dintre ghilimelele de mai sus și, domolind nițel entuziasmul, țin să amintesc că, din perspectiva săriturilor cu schiurile, țara noastră se prezintă îmbucurător din mai multe puncte de vedere, dar supărător în altele, oferind o imagine de ansamblu tipică pentru ținutul carpato-danubiano-pontic: nici optimă, nici rea întru toate.

Pentru a acorda un grad de optimism natural în această zi festivă, prefer să încep cu aspectele negative ca, mai apoi, să pot conchide cu părțile pozitive, dătătoare de speranță.

Fie că ne place sau nu, infrastructura românească îndreptată spre obținerea de performanțe în această disciplină sportivă rămâne la standarde joase. Și nu am în vedere complexul de la Râșnov, o bază de trambuline modernă, binevenită. La Valea Strâmbă, Borșa, Predeal și Săcele, locuri unde demult erau trambuline funcționale, situația arată lugubru. Totul a rămas părăginos, iar indiferența a dăunat decisiv, încă o dată. Nimic nou în România. Doar încă o amintire a ceea ce am fi putut avea – 4 trambuline de calitate medie, practicabile, exceptând complexul -, dar am ales să le distrugem.

predeal post - industrial blogspot de

Închidem ochii, poate cu o ușoară indiferență, și ne reorientăm. La Râșnov, România beneficiază de o bază extraordinară, dar mai presus de aceasta, de tineri doritori să își facă loc în impresionanta lume a Icarilor moderni. Coordonați de experimentatul antrenor Florin Spulber, fost săritor cu schiurile cu participări în Cupa Mondială și Turneul Celor 4 Trambuline, săritorii români nu sunt tocmai puțini la număr și, spre fericirea noastră, demonstrează talent și potențial.

ski rasnov ro

Lotul feminin:

Dana Haralambie (18 ani) este o sportivă remarcabilă, cu participări în Cupa Mondială, victorii în Cupa FIS și performanțe uimitoare în ultimul an, oferind României prestigiu în competițiile feminine de sărituri cu schiurile.

Carina Alexandra Militaru (14 ani), o fată curajoasă care a câștigat Cupa Carpați și promite că are multe de demonstrat în anii următori.

Andreea Diana Trâmbițaș (15 ani), de asemenea învingătoare în Cupa Carpați și având la activ participări în Cupa FIS.

Andreea Gaudi Sipos (15 ani) a reușit clasări bune la Cupa Carpați și Cupa FIS – două întreceri semnificative.

Raluca Iulia Ștefan (16 ani) a participat în cadrul FOTE 2015, în Cupa Carpați și Cupa FIS, clasându-se în top 10 la ultimele două competiții menționate.

Bianca Elena Ștefănuță (17 ani) a impresionat la Cupa Carpați și a avut mândria de a fi reprezentat România în Cupa Mondială, la Râșnov, în acest an.

Lotul masculin:

Iulian Pîtea (18 ani), participant la Olimpiada de la Sochi la vârsta de 16 ani, și-a făcut apariția și în Cupa Mondială, a câștigat etape de Cupa FIS și a reprezentat cu cinste România în întreceri din străinătate, inclusiv Grand Prix-ul de Juniori din Germania, pe care l-a câștigat. Este recordmenul național în ceea ce privește lungimea zborului – 127 de metri.

Eduard Török (18 ani) și-a bifat debutul în Cupa Mondială de seniori la vârsta de 16 ani, este campion național în prezent, și-a trecut în cont victorii în Cupa FIS, dar și clasări onorabile în sezonul de vară din acest an, printre care un loc 2 la Villach, Austria.

Nicolae Sorin Mitrofan (16 ani) a obținut un loc 5 la FOTE 2015, organizat în Austria, iar prestațiile sale din ultima perioadă arată un potențial crescând.

Robert Buzescu Purice (18 ani) și-a făcut simțită prezența participând în etape de Cupa FIS și Cupa Continentală, reprezentând România și la Campionatul Mondial de Juniori de la Almaty, Kazahstan.

Robert Valentin Tatu (19 ani) a bifat la rându-i participarea la CM de Juniori de la Almaty și s-a impus în Cupa Carpați.

Remus Tudor (22 de ani), fost campion național, un săritor care a demonstrat mult potențial, însă care este în momentul de față necăjit de probleme fizice. Din nefericire, acestea îl împiedică să revină pe culmile atinse altădată, semnalând lipsa interesului din partea autorităților privitoare la starea de sănătate a sportivilor români.

Farkas Hunor, actual campion național, un puști înzestrat cu talent, care este așteptat să confirme în lunile și anii viitori, la fel ca toți ceilalți băieți și toate celelalte fete.

12316382_1660607840882189_553971625405481307_n

Așadar, preluând lupa preț de câteva clipite și analizând expeditiv situația României în săriturile cu schiurile, circumstanțele indică un prezent decent și un viitor promițător, la Râșnov antrenându-se și alți săritori sau săritoare aparținând lotului mic. În același timp, totuși, nu ar fi nepotrivit să ne amintim că s-ar fi putut face mai mult, cel puțin la nivelul infrastructurii.

Cu speranța că Federația Română de Schi și Biatlon are în desfășurare un proiect amplu de progres al tuturor sportivilor români – și mă refer cu precădere la săritorii și săritoarele cu schiurile -, le urez tuturor românilor „La mulți ani!” și cât mai multe succese de etapă în Cupele Mondiale masculine și feminine. Talent există, însă trebuie muncit și expus așa cum se cuvine. Esențial de menționat, trăgând linie după precedenții ani este că în România se poate și în domeniul săriturilor cu schiurile!

surse foto: deviantart.net, post-industrial.blogspot.de, skirasnov.ro, facebook.com