Întâi de toate și mai presus de orice, startul celei de-a 64-a ediții a Turneului Celor 4 Trambuline a fost definit de energie. Vacarmul produs de miile de germani din tribunele Arenei Erdinger a fost impresionant și a oferit întrecerii o aură potrivită, ținând cont de prestigiul acestei competiții. Atmosfera a fost demnă de laudă, iar sutele de steaguri fluturate au conturat imagini memorabile, spre satisfacția tuturor.

Manșa întâi a etapei propriu-zise de la Oberstdorf a început având bara de start situată la poziția 14. Vântul din spate a fost supărător, din nefericire, și s-a ținut scai de competiție, știrbindu-i potențialul. Acesta și nu numai au contribuit la un moment neplăcut al primei părți, când Jurij Tepes a aterizat după 90 de metri. Însă valoarea unui săritor poate ieși la iveală și sub influența unui vânt împotrivitor.

Pentru a demonstra acest considerent, norvegienii Daniel Andre Tande și Joachim Hauer au sărit 133, respectiv 128 de metri, confirmând din nou – dacă mai era nevoie – că se află într-o formă sportivă remarcabilă. În aceleași condiții complicate, Domen Prevc, cel mai tânăr săritor de pe lista de start, l-a învins în duelul direct pe Michael Neumayer, al doilea cel mai bătrân participant, chiar dacă la o diferență minusculă.

Avansând, Anders Fannemel a arătat de asemenea prețiozitatea muncii lui Alexander Stöckl, zburând 130 de metri și jumătate. Mai scurtă cu trei metri, dar mai falnică a fost evoluția lui Noriaki Kasai, care a plutit impecabil, ca întotdeauna. Michael Hayböck și Stefan Kraft și-au câștigat facil duelurile cu zboruri de 130 de metri, iar Kenneth Gangnes n-a dezamăgit când a sărit 129 de metri, cu 3 mai mult decât germanul Severin Freund.

Peter Prevc a conchis runda inițială cu un zbor de 129,5 m, după ce Andreas Stjernen s-a lăsat învins de vânt și a aterizat după numai 114 metri. Totuși, norvegianul avea să fie unul dintre cei cinci învinși norocoși, prinzând incredibil un loc în manșa secundă.

sport1 de

Lista celor cinci i-a cuprins și pe Jakub Janda, Michael Neumayer, Kamil Stoch și Evgeniy Klimov, însă enumerarea ghinioniștilor l-a inclus, din păcate, și pe Gregor Schlierenzauer. Austriacul s-a oprit mult prea repede și n-a arătat vreun semn al unei posibile reveniri, ratând prezența în actul final al zilei. În pauză, favoritul gazdelor se resemna cu locul 5, iar Peter Prevc, Daniel Andre Tande și Stefan Kraft ocupau pozițiile podiumului intermediar, în această ordine.

peterrr prevc

A doua jumătate a concursului a debutat cu bara de start urcată la poziția cu numărul 15. Drept urmare, germanii Andreas Wellinger, Andreas Wank și Stephan Leyhe s-au oprit în intervalul 129-130,5 metri, urcând în vârful ierarhiei provizorii. Răvășit de emoții și de vântul din spate, Domen Prevc a sărit doar 108,5 metri în a doua prestație a sa.

Un alt reprezentant al gazdelor, Richard Freitag, și-a impresionat susținătorii cu un zbor de 130 de metri, cu trei mai lung decât cel izbutit de inegalabilul Simon Ammann. Joachim Hauer a plutit cu 50 de centimetri mai puțin decât elvețianul, înainte ca lucrurile să devină „interesante”.

De fapt, dubioase. Organizatorii au coborât bara de start cu două poziții, la numărul 13, timp de trei evoluții. Johann Andre Forfang a sărit 127 de metri, iar Noriaki Kasai și Kenneth Gangnes au produs spectacol, zburând 133,5, respectiv 135,5 metri. Apoi, surpriză: bara de start a fost coborâtă cu alte două unități.

Austriacul Michael Hayböck s-a bucurat de această mutare și a profitat de vântul favorabil, plutind 139 de metri. Situația a devenit cu totul și cu totul stranie atunci când organizatorii s-au gândit să coboare, încă o dată, bara de start. La poziția cu numărul 9, cu sute de secunde mai târziu după ce aceasta se afla la poziția 15! O diferență de șase unități, foarte rar întâlnită și care sugerează ceva anormal.

În condițiile date, Severin Freund a zburat 137 de metri și jumătate, a acumulat un număr semnificativ de puncte compensatoare și a produs efectul scontat: delir în tribune și zâmbete pe fețele tuturor, de la sportivi la suporteri și, mă tem, nu doar atât. Anders Fannemel n-a reușit să-i calce pe urme în condiții similare, sărind 129 de metri, dar organizatorii au hotărât să nu riște și au urcat bara de start cu trei poziții, la numărul 12.

Vântul s-a întors din nou și a suflat precum în majoritatea momentelor de azi, din spate. Plecând de pe bara de start cu trei unități mai jos decât ar fi trebuit, Stefan Kraft, Daniel Andre Tande și Peter Prevc au ratat, previzibil, șansa cvasi-inexistentă de a-l ajunge pe Severin Freund în clasament, cu toate că au reușit sărituri onorabile – 127,5 m pentru austriac și 130 m pentru sloven.

top 10

Așadar, în urma unui final de manșă secundă controversat, în care organizatorii au orchestrat mișcările barei de start după bunul plac, Severin Freund se impune la Oberstdorf și face un pas însemnat înspre câștigarea trofeului. Michael Hayböck vine al doilea, iar Peter Prevc întregește podiumul acestei etape, la finele căreia Noriaki Kasai termină pe locul 5 și dovedește încă o dată că nimic nu îl poate opri. Norvegia este țara cu cei mai mulți sportivi în top 10 – nu mai puțin de 4 – Fannemel, Gangnes, Forfang și Tande.

1534815_1079718675418301_674572847937624493_o

Atmosfera de la Oberstdorf a fost incredibilă, însă evenimentele din final au pătat imaginea de ansamblu a acestei întreceri. Consider că Walter Hofer și ai săi au înclinat balanța în mod hotărâtor în favoarea campionului mondial en-titre și sper să nu mai asistăm prea curând la întâmplări de acest fel. Turneul Celor 4 Trambuline rămâne cea mai fascinantă competiție inter-Icari moderni și nu ar trebui pătată în vreun fel, indiferent de numele sportivilor și/sau interese – fie ele de orice tip. Să sperăm că etapa de la Garmisch-Partenkirchen ne va oferi mai multă corectitudine și mai mult vânt de portanță.

fis

surse foto: fis-ski.com, sport1.de, focus.de, facebook.com