După ce l-a secondat pe Domen Prevc în prima etapă a acestui sezon, Severin Freund a făcut un pas în față astăzi, câștigând a doua întrecere din actuala Cupă Mondială. 

Germanul s-a impus autoritar în concursul de azi, terminând primul amândouă manșele. Severin a ratat la doar un metru egalarea recordului trambulinei în manșa inițială și n-a dezamăgit pe final, asigurându-și astfel prima victorie individuală obținută în anul 2016. 

Frații Prevc nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor, clasându-se pe locurile 7 și 13, iar francezul Vincent Descombes-Sevoie a izbutit cea mai bună performanță a carierei de până acum: locul 5 la finalul unei etape de Cupa Mondială. Mai mult, Manuel Fettner și Daniel Andre Tande au confirmat că trec printr-o perioadă bună, caracterizată de progres.

Podiumul etapei: 1. Severin Freund, 2. Daniel Andre Tande, 3. Manuel Fettner

*

Întâlnirea cu numărul 2 a Icarilor moderni din Cupa Mondială 2016/17 a fost serios încercată de vântul imprevizibil, care a înconjurat trambulina Rukatunturi în această după-masă. Deși condițiile n-au fost facile, săritorii au reușit să mențină calitatea competiției la un nivel elevat, încheind cu stil primul weekend al sezonului de iarnă.

Vântul de portanță n-a fost de bun augur în toate instantaneele concursului de azi, fiindcă intensitatea sa n-a fost constantă. Cu puține excepții, manșa inițială n-a impresionat în lungimea săriturilor, dar a lăsat chiar și așa impresii puternice. Printre ingredientele care au oferit gust primei manșe au fost și sărituri mediocre semnate de zburători mari, precum Johann Andre Forfang și Noriaki Kasai. În cazul norvegianului, dimensiunea a fost realmente supărătoare – 88 de metri -, însă a fost în mare parte cauzată de acțiunea vântului din spate. 

Evident, o săritură de 88 de metri nu poate asigura calificarea în manșa secundă pe o trambulină cu punctul de construcție situat la 120 de metri, iar Johann Andre Forfang a răbufnit, arătându-și pe față frustarea în ceea ce a fost unul dintre cele mai ghinioniste momente ale senioratului său. 

Stefan Kraft și Maciej Kot au creionat un contur estetic al primei manșe prin două zboruri de câte 140,5 metri, înainte ca Severin Freund să zguduiască ștacheta concursului, aterizând la borna de 146 de metri. Un singur metru i-a lipsit germanului pentru a egala recordul trambulinei, reușit de Gregor Schlierenzauer în 2007! 

Manșa secundă a debutat într-o manieră ceva mai antrenantă, numărul zborurilor aterizate la peste 130 de metri mărindu-se. Neșansa a făcut ca Domen Prevc să clacheze ușor după trei sărituri foarte bune – două în etapa de ieri și una în manșa întâi de azi -, dar acest mic insucces nu ar trebui văzut ca un pas înapoi pentru tânărul sloven.

Peter Prevc, în schimb, și-a îmbunătățit performanța în manșa finală, zburând 135,5 metri, dar zborul său a pălit în comparație cu prestația francezului Vincent Descombes-Sevoie. Acesta din urmă s-a autodepășit, zburând 139 de metri și croindu-și cale către prima clasare în top 5 din carieră.

top-3-ruka

Spre final, Alexander Stöckl a avut primul motiv real de bucurie în acest debut de sezon, Daniel Andre Tande sărind 139 de metri și instalându-se la locul de onoare. Norvegianul nu a fost îndepărtat din acea poziție decât de Severin Freund, la ultima săritură a zilei. Înainte ca noul lider al Cupei Mondiale să zboare 138 de metri, Manuel Fettner a impresionat la rândul său, iar Maciej Kot și Stefan Kraft și-au ratat evoluțiile și, implicit, șansa unei prezențe pe podium.  

Se încheie în acest fel primul weekend al Cupei Mondiale, iar Severin Freund se desprinde ușor în fruntea clasamentului general. Contrar oricăror așteptări, Domen Prevc îl secondează după primele două etape deși ratează top 10-ul de astăzi, iar Manuel Fettner arată că nu este niciodată prea târziu să progresezi, fiind clasat pe 3.  

Aventura Cupei Mondiale masculine continuă în weekendul următor, la Klingenthal, Germania, unde Icarii moderni sunt programați să dispute o nouă etapă individuală și prima competiție pe echipe din actuala stagiune. 

surse foto: folkebladet.no, fis-ski.com