După aproximativ 365 de zile, timpul lui Peter Prevc a sosit. Slovenul a fost, în sezonul tocmai încheiat, singurul săritor despre care s-a putut spune că merită întâietatea în lumea Icarilor moderni. Peter a controlat majoritatea etapelor din sezonul 2015/16 cu o stăpânire ieșită din comun, iar rezultatele au venit, natural.

În primul rând și mai presus de toate, Peter Prevc a câștigat sezonul 2015/16 al Cupei Mondiale fără niciun fel de probleme. S-a impus la o diferență aproape umilitoare față de concurență, obținând cu 813 puncte mai mult decât principalul contra-candidat la Marele Glob de Cristal, Severin Freund, și cu 955 mai mult decât Kenneth Gangnes, care a completat podiumul ierarhiei generale. De admirat și notat ar mai fi prezența lui Noriaki Kasai în top 10, o performanță uluitoare, obținută la vârsta de aproape 44 de ani.

La fel de impresionantă a fost realizarea tânărului Domen Prevc, care la 16 ani a încheiat sezonul pe poziția a 14-a. Capitolul „surprize plăcute” cuprinde și patru nume norvegiene în primele zece ale clasamentului general. Această reușită vine în mod normal după ce majoritatea etapelor au surprins patru norvegieni în top 10, însă era dificil de prevăzut în condițiile în care Anders Jacobsen și Anders Bardal s-au retras înaintea startului acestui sezon, punând presiune pe săritori tineri, precum Johann Andre Forfang sau Daniel Andre Tande. Întreaga configurație a top 10-ului, mai jos:

top 10 sezon 2015-16

Însă Peter Prevc nu s-a limitat la Marele Glob de Cristal. Slovenul și-a asigurat și posesia Micului Glob de Cristal, acordat celui mai bun zburător de-a lungul stagiunii. Podiumul acestui clasament a fost alcătuit din Peter Prevc, Robert Kranjec și Johann Andre Forfang.

zbor

Totuși, evoluțiile lui Peter Prevc nu au fost suficiente ca Slovenia să câștige și Cupa Națiunilor. Realizările numeroase ale norvegienilor, atât în etapele individuale, cât și în competițiile colective au securizat o întâietate meritată. Diferența finală dintre ocupantele primelor două poziții, Norvegia și Slovenia, a fost de 1442 de puncte, ceea ce relevă gradul foarte ridicat al calității echipei scandinave și al muncii depuse de antrenorul austriac, Alexander Stöckl. Podiumul a fost conturat de Germania, iar Austria a rămas în afara top 3-ului.

clasament echipe

Chiar dacă sezonul feminin s-a încheiat cu trei săptămâni în urmă, Sara Takanashi a fost onorată cu decernarea Globului de Cristal la Planica, în fața a douăzeci de mii de spectatori. Japoneza a fost emoționată în momentul intonării imnului statului japonez, realizând cu fericire grandoarea performanțelor sale din stagiunea tocmai încheiată. Din nefericire, Daniela Iraschko-Stolz nu a fost prezentă la ceremonia finală.

sara takanashi

Astfel, punem punct unui sezon spectaculos, în care Sara Takanashi și Peter Prevc au demonstrat definiția cuvântului „dominație”. Farmecul competițiilor putea fi mai ridicat în cazul unor rivalități mai aprinse, însă evoluțiile celor doi au asigurat calitatea întrecerilor.

surse foto: instagram.com, fis-ski.com, eurosportplayer.com