Ski jumping-ul și-a îndeplinit un prim obiectiv pe noul an, rescriind istoria Turneului Celor 4 Trambuline. Kamil Stoch s-a săturat să-l vadă pe Sven Hannawald singur în postura de câștigător a fiecăreia din cele 4 etape ale Vierschanzentournee și a făcut, din postura de campion în exercițiu, pasul înspre excelența absolută în istoria acestei competiții.

Din 66 de ediții, numai două s-au încheiat cu victorii pe linie pentru un singur sportiv. A fost Sven Hannawald în 2002, mai întâi, și astăzi este Kamil Stoch, consemnând ziua de 6 ianuarie 2018 ca fiind istorică pentru acest sport.

Kamil Stoch este dovada vie că un om mic este capabil de lucruri mari. Corpul său nu cântărește mai mult de 55 kg, însă greutatea performanțelor lui a depășit, în această seară, tonele istoriei acestei discipline sportive. Polonezul s-a evidențiat cu 8 eforturi magnifice, ducându-și moștenirea la următorul nivel.

De astăzi încolo, Kamil Stoch nu mai este un simplu săritor. Este cel mai măreț din istoria Poloniei și unul din cei mai mari din toate timpurile. Toți oamenii care vor enumera săritori de calitate, începând de astăzi, nu-l vor mai omite din listă pe Kamil, care a eclipsat concurența cu disciplină, modestie și multă muncă.

Toate acestea, învelite într-o încredere de sine fantastică, prin intermediul căreia a izbutit să zboare azi 132,5, respectiv 137 de metri cu o grație mai degrabă divină decât umană.

O seară de neuitat pentru Kamil, dar o seară admirabilă și pentru iubitorii săriturilor cu schiuri, care au avut ce aprecia, în mod special în partea a doua de concurs.

vulturul de aur kamil stoch sarituri cu schiurile

Spre finalul manșei secunde, când emoțiile trebuie să-l fi năpădit pe Kamil, Johansson a dictat începutul unei serii de zboruri fantastice, plutind 140 de metri. A urmat Wellinger, cu 139,5, Stjernen, cu 138,5 și Fannemel cu 139.

Dar Stoch nu s-a lăsat intimidat, ci mai degrabă i-a plăcut să contribuie la continuarea acestui șir de sărituri formidabile, sărind 137 și aterizând cu fermitate de partea corectă a liniei verzi.

Fannemel și Wellinger își trec în cont clasări pe podium, dar trebuie să privească oarecum rușinați în jos, dacă ar fi să-și compare performanțele cu realizările lui Stoch din ultima săptămână.

Stoch este de neatins în această perioadă a sezonului, iar urcarea pe primul loc în clasamentul Cupei Mondiale nu este o coincidență. Menținerea acestei forme va fi, indiscutabil, dificilă, dar Kamil probabil speră s-o performeze în condițiile în care are de apărat 2 medalii de aur la Olimpiadă. TC4T și l-a apărat, așadar de ce n-ar reuși și performanța de a-l egala pe Simon Ammann la numărul medaliilor de aur olimpice câștigate?

surse foto: nbc.com, eurosport.com

text scris de Marcu Czentye, Telemarcu