În cea mai spectaculoasă etapă a sezonului de până acum, Domen Prevc s-a înălțat din nou deasupra concurenței și a reușit a patra victorie a stagiunii din șapte posibile. Slovenul a stabilit noul record al trambulinei Gross Titlis din Engelberg, zburând 144 de metri în prima manșă. Podiumul a fost completat de Kamil Stoch și Stefan Kraft, polonezul izbutind la rândul lui un record de trambulină, depășit între timp însă de Domen. 

*

Sarcina de a asimila toate întâmplările petrecute astăzi la Engelberg nu este tocmai facilă pentru niciun iubitor al Icarilor moderni. Ultima etapă dinaintea startului Turneului Celor 4 Trambuline a avut toate ingredientele necesare pentru a satisface publicul, conținând mult suspans, 2 recorduri noi de trambulină și o manșă secundă în care toți săritorii au aterizat de partea corectă a punctului de construcție! 

Vântul a favorizat apariția spectacolului în această după-masă, iar săritorii nu au ratat șansa de a-și impresiona favoriții și de a căpăta încredere înainte de cea mai importantă competiție a stagiunii. N-a trecut mult timp până când în manșa întâi mulți săritori de rang secundar au depășit pragul de 130 de metri. 

Nivelul competițional fiind ridicat, sportivi mai puțin valoroși s-au autodepășit, oferind imagini prețioase pentru urmăritori. Hilde, Johansson, Stursa ori Klimov au fost câțiva dintre aceștia, impulsionându-i pe cei mai mari săritori să devină mai buni la rândul lor.

Cele două serii de sărituri excelente din manșa inițială au fost întrerupte de prestația lui Peter Prevc, care s-a oprit după doar 126,5 metri. Șocant, slovenul nu s-a calificat în manșa secundă a etapei de azi, oprind seria știrilor pozitive ale întrecerii. 

După ce Hayböck, Fettner și Eisenbichler n-au dezamăgit, Kamil Stoch a luat competiția în mâini și a transportat-o în istoria trambulinei. Polonezul a plutit în mod fantastic 143,5 metri, iar bucuria sa n-a încetat după ce Freund, Kot, Kraft și Tande au impresionat, dar nu i-au întrecut performanța. 

Totuși manșa întâi nu s-a încheiat avându-l pe campionul olimpic pe prima poziție, întrucât Domen Prevc se întâmplă să fie la rândul său prezent în lumea bună a Icarilor moderni. Fără să ofere senzația de efort, puștiul de 17 ani s-a dus cu jumătate de metru mai departe decât Stoch, bifând noul record al trambulinei: 144 de metri! 

Cu Domen Prevc, Daniel Andre Tande și Kamil Stoch în top 3, pauza îl vedea pe Peter Prevc clasat pe locul 33, consemnând o rară priveliște în istoria recentă a Cupei Mondiale.

De parcă prima jumătate a concursului nu fusese suficientă pentru a atinge spectaculozitatea așteptată de la o etapă din Cupa Mondială, Icarii moderni au continuat să plutească fără ezitare. Toate cele 30 de evoluții din manșa secundă au fost aterizate de partea corectă a punctului de construcție, prin urmare nu se poate vorbi despre sărituri slabe, ci doar despre prestații bune și foarte bune.

Printre cei care s-au deosebit de concurență s-a numărat Andreas Kofler, zburând 140 de metri în această manșă. Kraft și Hayböck au plutit 138 de metri, în timp ce Freund s-a dus până la 138,5, dar n-a avut stabilitate la revenirea pe sol. 

Finalul etapei a fost din nou o grupare de sărituri memorabile, semnate de Kamil Stoch, Daniel Andre Tande și Domen Prevc. Polonezul a plutit 141 de metri și jumătate, bifând una dintre cele mai bune zile ale sale din întreaga carieră, slovenul a zburat la fel de mult și și-a apropiat un nou succes de etapă, iar norvegianul a plutit 144,5 metri, însă prestația sa nu a putut fi omologată ca noul record al trambulinei, fiindcă Daniel a atins cu mâinile zăpada după aterizare.

Magică, bulversantă și entuziasmantă. În aceste cuvinte se poate rezuma povestea etapei secunde de la Engelberg, care a fost de departe cea mai spectaculoasă până în acest punct al sezonului. Domen câștigă o nouă etapă ca și cum ar face o plimbare în parc, Kamil și Stefan conturează podiumul confirmând că sunt în formă bună, iar Vojtech Stursa consemnează un lucru inedit: o prezență cehă în top 10-ul unei etape din Cupa Mondială. 

Urmează o pauză de 11 zile până la debutul Turneului Celor 4 Trambuline, iar așteptarea va fi încărcată de multă nerăbdare după această etapă, care a însemnat tot ceea ce vrea un urmăritor să vadă într-o întrecere de calitate a Icarilor moderni! 

sursă foto: times.si