Stefan Kraft n-a fost de întrecut în competiția desfășurată pe trambulina normală a complexului de trambuline din Lahti, Finlanda, în cadrul Campionatelor Mondiale de Schi Nordic. Austriacul a plutit extraordinar, 99,5 și 98 de metri, confirmându-și ascensiunea de formă, care pare imposibil de oprit. Medaliile de argint și de bronz le-au revenit germanilor Andreas Wellinger, respectiv Markus Eisenbichler, care au depus la rândul lor eforturi de mare calibru, ce au oferit spectaculozitate acestei competiții, la care au asistat 35,000 de spectatori. 

*

Aventura zborurilor pe trambulina normală a complexului Salpausselka din Lahti a debutat ieri, cu vești bune și rele. Întâi, reprezentanții noștri, Sorin Mitrofan și Iulian Pîtea s-au oprit în calificări prea devreme pentru a accede în competiția propriu-zisă, după 79, respectiv 77,5 metri.

Apoi, Janne Ahonen a oferit finlandezilor una dintre ultimele amintiri de neuitat de care este capabil, clasându-se pe locul al treilea la finele ședinței preliminare. Nu prea târziu, Kamil Stoch a izbutit noul record al trambulinei K90, plutind 103,5 metri, lungime apreciată de toți, mai puțin de genunchiul drept al polonezului. 

Astăzi, în întrecerea cu medalii puse în joc, spectacolul a fost asigurat atât pe trambulină, cât și în tribune, care au fost umplute de 35,000 de spectatori, un număr incredibil pentru o competiție care s-a desfășurat pe o trambulină normală. Numerozitatea publicului a provocat, cu siguranță, câteva ridicări de sprâncene din partea organizatorilor Turneului Celor 4 Trambuline, care și-au văzut concurența ridicându-se la nivel înalt în ceea ce privește asistența. 

Nivelul competițional s-a situat la un nivel cel puțin acceptabil pe întreaga durată a concursului, incluzând și câteva sărituri de excepție.

În manșa întâi, Dawid Kubacki a arătat că n-a câștigat din greșeală calificările, plutind 96,5 metri și fiind complet netulburat în aer, sfidând mișcările vântului. Puțin mai târziu, Markus Eisenbichler surprindea cu un efort de 95 de metri, încheiat însă cu o aterizare relativ neîngrijită. 

Înainte de evoluțiile celor mai buni săritori, Michael Hayböck n-a dezamăgit deloc, zburând 98 metri cu un stil caracteristic, elegant, fiind urmat apoi de o săritură de 96,5 metri realizată de Andreas Wellinger, care a afișat de asemenea un stil demn de invidiat.

Finalul manșei inițiale i-a regăsit pe Domen Prevc și Daniel Andre Tande ratând întâlnirea cu succesul, tânărul sloven oprindu-se după numai 89 de metri.

stefan-kraft

La polul opus, Stefan Kraft zbura hotărât 99,5 metri, cu un stil bun, care a dat impresia de nota 18, însă jurații i-au acordat note de 19. Kamil Stoch, cu 96,5 metri, se clasa pe locul 4 la pauză, în spatele lui Kraft, Wellinger și Hayböck.

Totalmente surprinzător, veteranii Janne Ahonen, Noriaki Kasai și Dimitry Vassiliev prindeau cu toții locuri în manșa finală a întrecerii, în vreme ce mezinul lumii Icarilor moderni, Domen Prevc rata calificarea, consemnându-și, din nefericire, decăderea.

În manșa secundă, Johann Andre Forfang a zburat 98,5 metri, dar prestația sa minunată a fost rapid uitată odată ce Markus Eisenbichler a plutit fabulos 100,5 metri, împingându-și propriile limite.

Apoi, lui Kamil Stoch i-a lipsit un singur metru pentru a atinge borna de 100 de metri, iar Michael Hayböck și-a anulat șansele la câștigarea unei medalii, sărind doar 95,5 metri și aterizând cu mici dezechilibrări. 

podium-lahti-trambulina-normala

Atingând suta de metri, Andreas Wellinger l-a devansat pe conaționalul Markus Eisenbichler, datorită unui stil superb, însă aurul i-a fost negat de către Stefan Kraft, care a făcut suficient cu ai săi 98 de metri zburați în manșa finală pentru a deveni, în premieră, campion mondial la sărituri cu schiurile.

După succesul Carinei Vogt, Germania are și azi motive de bucurie, prin două clasări în top 3, în vreme ce Austria exultă, grație lui Stefan Kraft, iar Polonia suferă, cel mai bine clasat polonez, Kamil Stoch, aflându-se la 1,1 puncte distanță de o medalie. 

surse foto: salzburg.com, spiegel.de