O nouă competiție de mare calibru pe Vikersundbakken în această zi de duminică. Kamil Stoch și-a apropiat o sută de puncte semnificativă, punând în scenă două zboruri impresionante, de 238,5, respectiv 237 metri. În top 3-ul etapei au mai urcat Noriaki Kasai și Michael Hayböck, dar mai presus de performanțele admirabile ale acestora a stat duelul Wellinger-Kraft pentru victoria generală în Raw Air.

Deși ambii s-au întâlnit cu eșecul în manșa secundă, Andreas Wellinger a fost cel care și-a ratat zborul secund într-o manieră mai acută, oprindu-se după 166 de metri și cedând întâietatea din clasamentul general în fața lui Stefan Kraft. De altfel, Wellinger a fost abia al treilea în clasamentul final al Raw Air 2017, Kamil Stoch clasându-se, în fine, pe a doua poziție. 

*

Continuând în nota inițiată ieri, manșa întâi n-a fost nimic altceva decât un grupaj de zboruri excelente spre fabuloase. Cu numeroase prestații care au sfidat cele două linii roșii de pe trambulina Vikersundbakken, timpul mort s-a lăsat anihilat, uneori totalmente surprinzător.

De pildă, tânărul american, Kevin Bickner, a plutit de nicăieri, dar ajutat de un vânt de portanță generos 244,5 metri, consemnând un nou personal best și o performanță memorabilă pentru ski jumping-ul din State.

Câteva clipe mai târziu, inepuizabilul Noriaki Kasai fura adulație din tribune, zburând 239,5 metri, prevestind un alt zbor remarcabil, reușit de Michael Hayböck: 241,5 metri, în condiții de vânt cvasi-absent.

Spre finalul părții întâi, Domen Prevc a impresionat cu un efort de 236,5 metri, mai scurt cu 2 metri decât ce avea să izbutească polonezul Kamil Stoch.

Într-o zi pe care norvegienii n-au început-o la fel de eficient precum au terminat-o pe cea anterioară, Daniel Andre Tande a mai bifat o dezamăgire cruntă, oprindu-se după numai 182 de metri și ratând astfel calificarea în manșa finală.

vikersund-zbor

Conchizând jumătatea primă în manieră de campion, Andi Wellinger a atins borna de 242 de metri, în ciuda unor oscilații în aer, în vreme ce Stefan Kraft a zburat 237,5 metri.

Drept urmare, pauza îi vedea pe Wellinger, Stoch și Kraft ocupând podiumul momentului, iar zburători precum Daniel Andre Tande sau Markus Eisenbichler ratau oportunitatea unui zbor secund în această ultimă competiție de la Vikersund.

Partea secundă a concursului a fost sensibil la fel de înaltă ca nivel competitiv, însă a conținut mult mai mult suspans. Fostul recordmen mondial, Anders Fannemel, a început-o cu un zbor de 244 de metri, înainte ca Kevin Bickner să recidiveze și să zboare din nou prelung. Din nefericire însă americanul a căzut după 234,5 metri, aterizând neplăcut pe umărul stâng. 

Apoi, a sosit timpul slovenilor să impresioneze, Jurij Tepes și Domen Prevc plutind 242, respectiv 243,5 metri, cel din urmă corectându-și personal best-ul cu această lungime.

Johann Andre Forfang, cu 245,5 metri a trezit speranțele publicului norvegian, precedând o nouă evoluție incredibilă a lui Noriaki Kasai, care la aproape 45 de ani a zburat 241,5 metri și a aterizat pe un podium de etapă. 

kamil-stoch-polonia

Spre final, competiția a luat o turnură imprevizibilă, în ceea ce-i privește pe Kraft și Wellinger. Întâi, austriacul a fost puternic dezechilibrat de vânt imediat după desprindere, dar s-a redresat în zbor și a reușit să ajungă până la 215 metri. Mai apoi, germanul a părut prea relaxat în timpul zborului său și a ratat întâlnirea cu pala de portanță, fiind nevoit să revină pe sol cu mult înainte de punctul K.

Între aceștia, Kamil Stoch și-a făcut treaba și a plutit solid 237 de metri, îndreptându-se spre o victorie de etapă neașteptată și care îi acordă în continuare șanse reale la câștigarea sezonului 2016/17 al Cupei Mondiale. Cu 2 etape individuale rămase de disputat în acest sezon, pe Kraft și Stoch îi separă 31 de puncte. 

Totuși, Kraft va aborda cu maximă importanță weekendul final de la Planica, având în trecutul recent două medalii de aur la Campionatele Mondiale, recordul mondial și un titlu general masiv ca semnificație în Raw Air, care demonstrează că austriacul este săritorul cel mai rezistent la presiune și oboseală. 

surse foto: skijumping.pl, eurosportplayer.com