Printr-un zbor genial, care a măsurat 250 de metri, Stefan Kraft și-a trecut în cont victoria în ultima etapă a stagiunii, asigurându-și astfel atât Marele Glob de Cristal, cât și Globul acordat celui mai bun zburător din lumea Icarilor moderni. Din nefericire, organizatorii au decis subit anularea manșei secunde la scurt timp după ce aceasta începuse, din cauza condițiilor potrivnice de vânt.

Podiumul epilogului sezonului 2016/17 a fost completat de către Andreas Wellinger și Noriaki Kasai, iar în clasamentul general individual Kamil Stoch și Daniel Andre Tande au conturat top 3-ul. În proba de zbor cu schiurile, Stefan Kraft, Andreas Wellinger și Kamil Stoch au ocupat primele trei poziții.  

*

Pe o vreme mohorâtă, simbolizând perfect ultima etapă a stagiunii și despărțirea temporară de Icarii moderni, Planica a găzduit o întrecere cu mare potențial competitiv, oprită însă prematur de organizatori, parcă sperați de vânt și grăbiți să pună punct cât mai repede calculelor ediției 2016/17 a Cupei Mondiale. 

Cu numai 30 de zburători aliniați la start, manșa întâi a avut nevoie să intre în partea secundă a listei pentru a aduce primul zbor aterizat la borna dimensiunii trambulinei, semnat de Johann Andre Forfang. În formă mai bună decât conaționalul său, Robert Johansson s-a dus până la 232 de metri, mobilizându-l pe Markus Eisenbichler să aprindă văpaia spectaculozității concursului, zburând 243 de metri cu o aterizare nefiresc de bună. 

După vestea descalificării lui Daniel Andre Tande, nivelul competitiv s-a ridicat cu un nivel, odată cu evoluțiile celor din top 10. Uimind la aproape 45 de ani și continuându-și forma excelentă din capătul acestui sezon, Noriaki Kasai a plutit grațios 239 de metri, fiind apreciat de jurați cu 2 note de 19,5. 

Bara coborând, Kamil Stoch n-a fost în stare să stea în aer mai mult de 222,5 metri, însă conturul auriu al manșei întâi a fost asigurat de Andreas Wellinger și Stefan Kraft. Germanul a zburat 238,5 metri, iar austriacul, nonșalant în a-și demonstra diferența favorabilă de clasă și de formă, a plutit 250 de metri. Fără telemarc, dar cu o încredere demnă de un câștigător al Cupei Mondiale, Stefan a zburat incredibil de lung pentru o etapă în care nimeni nu părea să se gândească la atingerea pragului 250. 

stefan-kraft (10)

La pauză, Stefan Kraft, Andreas Wellinger și Noriaki Kasai ocupau podiumul, iar întreaga suflare a lumii Icarilor moderni se pregătea, ușor-ușor, de ultimele eforturi din acest sezon ale celor 30 de sportivi prezenți la start.

Șocant și ciudat, lui Daniel Andre Tande i s-a acordat dreptul să participe în debutul manșei secunde, după ce fusese descalificat din cauza echipamentului în finalul primei. Puțin mai târziu, Jernej Damjan a început seria zborurilor frumoase, ducându-se până la 226 de metri.

Când Daiki Ito se pregătea să evolueze, semaforul de pornire a afișat culoarea roșie, dar nimic nu prevestea decizia greu de înțeles a organizatorilor. După o singură amânare a startului unui zbor, Borek Sedlak și ceilalți au hotărât anularea manșei finale, probabil din cauza prognozei meteorologice, care anunța intensificarea vântului.

kraft-stefan

Sezonul 2016/17 de iarnă al Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile se încheie, așadar, într-un mod bizar, neașteptat, dar nu lasă în urma sa prea multe semne de întrebare. Superioritatea lui Stefan Kraft față de Kamil Stoch a fost confirmată și răsconfirmată în precedentele întreceri, însă cu siguranță toți iubitorii acestui sport ar fi preferat să-i vadă la lucru încă o dată pe cei mai buni zburători ai momentului. 

surse foto: merkur.de, skispringen.com