Stefan Kraft nu s-a oprit nici pe trambulina mare Salpausselka, adjudecându-și cea de-a doua medalie de aur în aceste Campionate Mondiale de Schi Nordic. Cu două sărituri identice ca lungime, 127,5 metri, austriacul i-a devansat pe Andreas Wellinger și Piotr Zyla în clasamentul final, la capătul unei competiții în care norvegienii pot acuza ghinionul, Andreas Stjernen ratând medalia de bronz la 6 zecimi de punct distanță.

*

Trecerea în jumătatea secundă a programului Campionatelor Mondiale de Schi Nordic n-a venit fără schimbări. Nume grele precum Domen Prevc și Gregor Schlierenzauer ori chiar Robert Johansson au fost trimise acasă și înlocuite cu Anze Lanisek, Markus Schiffner, respectiv Anders Fannemel, antrenorii celor 3 națiuni implicate considerând că aceștia din urmă vor face figuri mai bune pe trambulina mare.

Întrecerea individuală propriu-zisă din această seară a avut nerv și suspans, iar săriturile de calitate nu aveau cum să lipsească. Relativ devreme în manșa întâi, Johann Andre Forfang a dat tonul zborurilor bune izbutite de norvegieni în această seară, plutind 127 de metri cu un stil notat cu note de 18. Anders Fannemel a răsplătit încrederea antrenorului Alexander Stöckl, care a fost totuși mai mândru de Andreas Stjernen. Acesta a zburat 129,5 metri, semnând cel mai lung zbor al primei părți și primind o notă valabilă de 19.

piotr-zyla-polonia

Dawid Kubacki, cu 128,5 metri, Piotr Zyla și Kamil Stoch, ambii cu câte 127,5 au menținut intacte speranțele polonezilor la câștigarea de medalii, într-o jumătate de concurs în care Maciej Kot, Daniel Andre Tande și Michael Hayböck au arătat mai degrabă palizi. 

Peter Prevc, cu un efort de 128 de metri și un stil mai puțin impresionant păstra șanse la rândul său pentru o medalie, în timp ce Stefan Kraft și Andreas Wellinger rămâneau oamenii topului de clasament, prin sărituri de 127,5 metri acompaniate de stiluri de zbor foarte elegante. 

La pauză, Stefan Kraft, Andreas Wellinger și Andreas Stjernen ocupau podiumul intermediar, Kamil Stoch pândea o medalie de pe locul al patrulea, iar câștigătorul calificărilor de ieri, Antti Aalto, sfârșea cu ghinion primul sub linia calificării, anume pe locul 31. 

În condiții de vânt suficient de bune, competiția a continuat și a reînceput să impresioneze odată cu evoluția lui Daniel Andre Tande. La fel ca Michi Hayböck și Maciej Kot, norvegianul s-a revanșat după o primă săritură ratată, plutind 129,5 metri.

Surprizele negative ale manșei finale au fost prestațiile lui Peter Prevc și Kamil Stoch, care s-au oprit ambii după 124,5 metri. La polul opus, Piotr Zyla și-a ignorat limitele și a plutit fantastic, 131 de metri, în ceea ce avea să rămână cel mai lung zbor al zilei. Notat cu 19 pe linie de către jurați, polonezul urca la locul de onoare, de unde nu avea să coboare până când a devenit sigur de câștigarea unei medalii. 

Finalul a fost pasionant, cu Stjernen, Wellinger și Kraft luptându-se pentru aur. Din nefericire, scandinavul și ai săi 129 de metri n-au fost suficienți pentru top 3, lui Andreas lipsindu-i numai 6 zecimi de punct pentru a pune mâna pe o medalie. 

În schimb, Andreas Wellinger, cu 129 de metri și ceva dificultăți în zbor a făcut îndeajuns pentru a urca pe prima poziție preț de 60 de secunde. Totul până când Stefan Kraft a plutit 127,5 metri și a fost notat cu 19 și 19,5 de jurați, stilul propulsându-l pe austriac la statutul de dublu campion mondial. 

stefan-kraft-campion-mondial

Continuându-și forma de senzație, Stefan Kraft culege și a doua medalie de aur la Lahti și își confirmă poziția de cel mai bun Icar modern al momentului. Rămâne de văzut cum va gestiona austriacul bucuria celor trei medalii câștigate până acum la aceste Campionate Mondiale de Schi Nordic, întrucât Kraft pare să mai aibă multe de câștigat din actuala stagiune.

Andi Wellinger și Piotr Zyla depășesc o concurență grea și își adjudecă medaliile de argint, respectiv bronz, aducând cinste germanilor și polonezilor, aceștia din urmă așteptând cu ardoare o medalie la aceste Campionate Mondiale.

Speranța polonezilor la medalia de aur nu se oprește aici, întrucât în Lahti urmează să se desfășoare competiția masculină pe echipe, sâmbătă, începând cu ora 17:15. 

surse foto: derstandard.at, skijumping.pl