Peste 20,000 de oameni au fost prezenți la baza trambulinei Schattenberg pentru a consemna debutul ediției cu numărul 65 a Turneului Celor 4 Trambuline. Triumfător la Oberstdorf în acest an a fost austriacul Stefan Kraft, care a zburat 139, respectiv 134,5 metri, făcând un prim pas în reeditarea performanței sale din 2015, când și-a trecut în cont primul Vultur de Aur al carierei. Podiumul acestei prime etape din TC4T a fost conturat de polonezul Kamil Stoch și austriacul Michael Hayböck. 

*

Într-o seară cu temperaturi negative, Bavaria și-a mutat preț de câteva ore centrul în mica localitate Oberstdorf, care an de an pornește spectacolul în cea mai frumoasă competiție a sezonului – Turneul Celor 4 Trambuline. În interiorul Arenei Erdinger au pătruns aproximativ 24,000 de spectatori pregătiți să-și susțină compatrioții și să creeze o atmosferă de neuitat. 

Farmecul oferit de cadrul nocturn al etapei a fost dublat de uralele miilor de germani, iar în aceste condiții Icarii moderni au fost mai motivați ca niciodată să livreze spectacol. 

oberstdorf-schattenberg

Manșa inițială a fost pe placul iubitorilor de sărituri cu schiurile întrucât a oferit 25 de dueluri directe, majoritatea palpitante. Confruntările au oferit, ca întotdeauna, un grad mai ridicat de suspans primei jumătăți de concurs, iar acest aspect nu putea decât să sporească spectaculozitatea întrecerii.  

Din nefericire, anumiți favoriți și-au văzut obiectivele îndepărtându-se, Simon Ammann și Noriaki Kasai nereușind să acceadă în partea secundă a etapei. Jurij Tepes l-a surclasat pe „Harry Potter” din Elveția, zburând 133,5 metri, în timp ce legendarul japonez în vârstă de 44 de ani s-a transformat în expresia ghinionului, încheind manșa întâi pe locul 31, primul sub linie.

Contrar așteptărilor, Cene Prevc și-a devansat la puncte ambii frați atât la pauză, cât și la finalul etapei, demonstrând că talentul a fost împărțit relativ egal între membrii familiei Prevc. 

Până la pauză, emoțiile nu i-au ocolit pe germanii din tribune, care l-au văzut pe Andreas Wellinger în ipostaza de a se mulțumi cu un statut de „învins norocos” în urma unui duel aparent accesibil cu cehul Vojtech Stursa. 

Peter Prevc s-a oprit după 130 de metri, iar Domen Prevc și-a ratat prestația, sărind doar 124,5. Ca urmare a ceea ce a fost una dintre cele mai slabe evoluții ale mezinului familiei Prevc din actuala stagiune, Domen se situa la pauză pe locul 27, nefiind capabil să își țină în frâu emoțiile cauzate de presiunea mare exercitată de anvergura Turneului Celor 4 Trambuline.

Surprizele plăcute ale primei părți le-au constituit săriturile lui Piotr Zyla, Cene Prevc și Evgeniy Klimov, care au aterizat între 132 și 133 de metri. Mai impresionanți însă au fost Michael Hayböck și Markus Eisenbichler, ambii plutind 135 de metri.

După ce Markus a stârnit entuziasm total în rândurile asistenței, a sosit timpul în care gazdele aveau să observe sub ochii lor superioritatea altor națiuni. Întâi, austriacul Stefan Kraft a performat cel mai lung zbor al zilei, stând în aer 139 de metri, iar mai apoi polonezul Kamil Stoch a zburat de asemenea încântător, 137 de metri.

markus-eisenbichler-viersch

Cu toate că primul din calificările de ieri, Daniel Andre Tande s-a oprit după numai 130,5 metri, pauza a lăsat o impresie pozitivă asupra manșei incipiente. În același timp, timpul de odihnă i-a adus lui Severin Freund lucruri de gândit, fiind clasat pe poziția 23, dezamăgiri de contracarat lui Domen, clasat pe locul 27 și emoții pozitive lui Cene, care încheia această manșă incredibil de sus, pe locul 7. 

Cei 5 „lucky losers” care s-au calificat în manșa secundă au fost: Dawid Kubacki, Anders Fannemel, Andreas Wellinger, Karl Geiger și Andreas Stjernen.

Fără „Nori” și „Simi”, actul final al etapei de la Oberstdorf a debutat în forță, dar și cu o nouă prestație relativ mediocră din partea lui Domen Prevc, dacă ne amintim de săriturile cu care tânărul sloven ne-a obișnuit în actualul sezon.

Nici Severin Freund n-a putut să progreseze semnificativ în această manșă, arătând că este la mare distanță de forma pe care o avea în urmă cu 365 de zile, când se impunea pe trambulina Schattenberg.

Peter Prevc și Richard Freitag au intensificat spectacolul prin sărituri de 135, respectiv 136 de metri, însă organizatorii au decis, ca și ieri, să coboare bara de start cu o poziție, înainte de evoluțiile ultimilor 10 săritori.

Neimpresionat de această hotărâre, norvegianul Daniel Andre Tande a bifat al doilea zbor al zilei ca lungime, zburând 138,5 metri. Manuel Fettner și Kamil Stoch cu 135 de metri au plusat și mai mult la capitolul spectaculozitate, însă nici ei, și nici „Michi”, cu 133 de metri, nu l-au putut opri pe Stefan Kraft să câștige prima etapă din acest TC4T, după o săritură secundă de 134,5 metri. 

stefan-kraft-oberstdorf

La finalul unei seri în care austriacul Stefan Kraft a pus în scenă două sărituri imaculate ca stil, câștigătorul din urmă cu două ediții face un prim pas înspre adjudecarea unui nou Vultur de Aur. Kamil Stoch și Michael Hayböck rămân în cărți pentru victoria generală în Vierschanzentournee, Piotr Zyla surprinde cu o clasare pe locul 7, Cene Prevc face același lucru terminând pe poziția a opta, iar Peter Prevc se poate bucura de un prim pas al reconstrucției de formă, încheind în top 10. 

Deși Severin Freund n-a putut urca mai sus de locul 20 azi, iar Markus Eisenbichler a fost singurul german prezent în primii 10 săritori, Germania trebuie lăudată din nou pentru o nouă seară magică, în care lumea Icarilor moderni a adunat zeci de mii de oameni în jurul unei trambuline amplasate în vecinătatea unei localități mici din landul Bavaria. Organizarea și buna dispoziție a spectatorilor a ajutat enorm la completarea unui nou episod memorabil marca Turneul Celor 4 Trambuline, iar acest aspect nu poate decât să popularizeze și mai mult această disciplină sportivă.

Rămâneți aproape, pentru că săritorii nu iau pauză nici măcar de sărbători! Mâine, începând cu ora 15:00 vor avea loc calificările de la Garmisch-Partenkirchen, următoarea destinație germană din TC4T. 

surse foto: faz.net, all-in.de, focus.de, skijumping.pl