Stefan Kraft și-a confirmat calitatea de zburător pe noua trambulină Heini-Klopfer din Oberstdorf, câștigând prima competiție propriu-zisă desfășurată pe aceasta după renovare. Austriacul a sfidat vântul din spate puternic în manșa întâi, plutind 227,5 metri și a convins în partea finală de concurs, cu un zbor de 218 metri. Germanul în formă, Andreas Wellinger a semnat cel mai lung zbor al zilei – 234,5 metri – și s-a clasat al doilea, în vreme ce liderul clasamentului general individual al Cupei Mondiale, Kamil Stoch, a conturat podiumul final. 

*

Tranziția de la sărituri la zboruri n-a fost niciodată facilă, dar în ciuda acesteia seria zborurilor cu schiurile din sezonul 2016/17 a început într-un mod entuziasmant. Într-o priveliște care taie răsuflarea oricui, 40 de zburători s-au înhămat la o competiție de înalt nivel calitativ, la finalul căreia cel mai fericit a fost Stefan Kraft, după care spectatorii și telespectatorii.

trambulina-oberstdorf

Începută sub lumina solară și încheiată pe-un întuneric gros, anulat doar de instalația de nocturnă, etapei i-au trebuit un număr de minute bune pentru a impresiona. Cu organizatorii mutând bara de la poziția 25 la 27 și abia mai apoi 31, prima evoluție care a depășit punctul de construcție a venit doar cu ocazia celui de-al 26-lea săritor, Evgeniy Klimov, rusul oprindu-se după 205,5 metri.

De aprinderea scânteii spectaculozității s-a ocupat Peter Prevc, câștigătorul calificărilor de ieri, care a zburat 220 de metri, afișând un grad de încredere mult ameliorat. Manșa întâi n-a contenit să ofere nici după această prestație, întrucât Andreas Wellinger și-a continuat trendul ascendent. Germanul și-a sincronizat perfect mișcarea de îndreptare a genunchilor la desprinderea de pe masa trambulinei, a căpătat o înălțime nemaivăzută în zbor și a plutit inuman de fluent, aterizând târziu, după 234 de metri și jumătate petrecuți în aer.

În ciuda unui vânt din spate impunător, care a provocat punctaj compensatoriu de +18 puncte, Stefan Kraft a menținut ștacheta foarte sus, ținând de zbor până la limita maximă, care a fost în acest caz 227,5 metri.

Reliefând constanță chiar și pe o trambulină cu dimensiuni prea mari pentru preferințele sale, Kamil Stoch a zburat 222,5 metri în primul act, cu puțin timp după ce tinerii Domen Prevc și Daniel Andre Tande zburau 220, respectiv 215,5 puncte în condiții complicate, cu vânt din spate.

În pauză, Stefan Kraft, Andi Wellinger și Kamil Stoch conturau podiumul, iar Domen Prevc și Daniel Andre Tande pândeau de aproape clasări pe podium, situându-se pe locurile 4 și 5. 

tribune-oberstdorf

Primele momente ale manșei secunde ni l-au adus pe Gregor Schlierenzauer zburând onorabil, 214,5 metri, ridicând astfel concursul dintr-o stare de mediocritate. Câteva clipe mai apoi, Dimitry Vassiliev își demonstra calitățile speciale de zburător, plutind 220,5 metri și atrăgându-și laude, chiar dacă a avut probleme în gestionarea echilibrului la revenirea pe sol.

Nivelul manșei finale a fost, în puține cuvinte, elevat și îmbucurător, nu puțini zburători, printre care și Noriaki Kasai, aterizând la jumătatea dintre punctul de construcție și dimensiunea trambulinei (200 m – 225 m). 

Realmente deosebită a fost reușita lui Tande, care a plutit 229 de metri în această manșă. Kamil Stoch a plutit 217 metri, Stefan Kraft 218, însă Andi Wellinger a impresionat ochiul spectatorului din nou, printr-o înălțime extraordinară în zbor, dobândită prin viteza acumulată pe zona de elan. Germanul a atins pragul de 222,5 metri, dar n-a putut să-i ia victoria lui Stefan Kraft, care a rezolvat cu mare stăpânire de sine micile dezechilibre din zbor și a făcut cât era suficient pentru a-și adjudeca suta de puncte.

oberstdorf-germania-trambulina-heiniklopfer

Podiumul final rămâne, așadar, sinonim cu cel al pauzei, iar Tande, Domen și Peter nu dezamăgesc, terminând pe pozițiile 4, 5 și 6. Cu o clasare pe locul 7, Michael Hayböck profită de zborurile scurte ale lui Maciej Kot și își face loc în top 5-ul clasamentului general al Cupei Mondiale, care este în continuare dominat de Kamil Stoch.

Peste Alpii Bavarezi se lasă noaptea, dar n-a mai rămas mult timp până la a doua etapă de zboruri cu schiurile, ce se va derula duminică, începând cu ora 16:00. 

surse foto: salzburg.com, eurosportplayer.com