La propriu și la figurat, Stefan Kraft a fost la înălțime în complexul olimpic Alpensia, impunându-se în prima etapă organizată de Coreea de Sud în istoria Cupei Mondiale. Austriacul în formă a fost simbolul constanței la nivel elevat, zburând 138, respectiv 137,5 metri. Urmându-l pe Stefan, Andreas Wellinger și Kamil Stoch au urcat la rândul lor în top 3-ul de azi. 

*

Câștigarea Cupei Mondiale n-a fost niciodată o cursă de sprint, iar Stefan Kraft aleargă corect pe revenire într-o cursă de maraton în care Kamil Stoch părea desprins definitiv la un moment dat. După ce a absentat din cauza unui virus gripal de la întrecerea individuală găzduită de Zakopane, „Kraftie” s-a arătat de nedoborât, câștigând 3 etape din 6 posibile și bifând maximumul în ceea ce privește clasările în top 3: 6/6. 

La PyeongChang, prima competiție propriu-zisă din istoria Cupei Mondiale găzduită de Coreea de Sud a debutat într-o manieră satisfăcătoare. Tinerii Anze Lanisek și Halvor Egner Granerud au aterizat rapid în manșă la borna de 130-131 de metri, iar Clemens Aigner și Andreas Wank au surprins cu sărituri de 133, respectiv 134 de metri.

Mai târziu, Andreas Wellinger zbura 136 de metri și urca nivelul competițional la dimensiunea superioară, cu toate că n-a lăsat la sol o aterizare total îngrijită. 

Cu bara coborâtă două poziții mai jos, Daniel Andre Tande a părut că înlătură o parte din grămezile de inconstanță pe care le-a clădit după TC4T, când a plutit 132,5 metri. Însă prestația sa n-a rămas în mințile spectatorilor pentru prea mult timp, întrucât Stefan Kraft a venit încrezător și a plecat triumfător, plutind 138 de metri în pofida unui vânt din spate puternic, prin care i s-au acordat +10 puncte drept corecție.

Kamil Stoch, în condiții de dificultate similară, s-a oprit după 126,5 metri și se situa la pauză în afara podiumului, stând în spatele lui Stefan Kraft, Andreas Wellinger și Daniel Andre Tande.

Din păcate, vântul care începuse să le dea bătăi de cap sportivilor spre finalul primului act n-a încetat să acționeze în manșa finală. Schimbătoare și uneori prea puternice, palele de vânt au funcționat arbitrar, spre folosul unora și dezavantajul altora.

Dintre cei privilegiați au fost Stephan Leyhe și Anze Lanisek, care au zburat 139,5 metri, ambii semnând astfel actualul record al trambulinei DT140 din complexul olimpic Alpensia. Germanul, datorită unui stil stabil în zbor și unei aterizări de efect a realizat această performanță cu mai multă grație decât slovenul, care a fost incredibil ca înălțime în timpul în care s-a aflat în aer, dar a afișat o aterizare buclucașă.

Deși impresia a fost că manșa secundă a surprins mai puțin decât prima, deznodământul s-a conturat treptat și spectaculos. Întâi, Kamil a recuperat din deficit, zburând 134 de metri cu liniștea sa caracteristică din timpul săriturii, înainte ca Daniel Andre să se întâlnească cu eșecul, oprindu-se după 126,5 metri.

podium-pyeongchang

Într-o etapă în care Domen Prevc și-a continuat decăderea, Andreas Wellinger și Stefan Kraft n-au contenit să progreseze, conchizând etapa cu două zboruri magnifice, de 136, respectiv 137,5 metri.

La peste 10 puncte distanță de Andi Wellinger, Stefan Kraft învinge și își adjudecă a patra victorie individuală a sezonului, apropiindu-se la exact 100 de puncte de Kamil Stoch. Nu este un ecart tocmai ușor de recuperat, dar nici unul imposibil de surmontat, prin urmare nu putem exclude în acest moment posibilitatea de a vedea un final pasionant de sezon, în care Stoch și Kraft vor da ce au mai bun pentru a demonstra că dețin material de campioni. 

surse foto: salzburg.com, skijumping.pl