Joi, 29 noiembrie, a început cea de-a opta ediție a Cupei Mondiale feminine la sărituri cu schiurile. Trambulina Lysgardsbakken din Lillehammer a fost cea care a găzduit primele sărituri oficiale ale sezonului 2018-2019.

Turneul Lillehammer Triple a început joi seara cu ședința de calificare de pe trambulina normală (HS98). Sara Takanashi a câștigat detașat calificările cu o săritură de 96m și un punctaj de 138.5p, fiind urmată de rusoaica Sofia Tikhonova și de austriaca Eva Pinkeling, aceasta din urmă reușind cel mai lung zbor, 97m.

Vineri după-masă s-a desfășurat prima etapă oficială a sezonului pe trambulina normală. Vântul a fost de partea noastră și am putut asista la sărituri care au depășit dimensiunea trambulinei.

Surprizele au început încă de vineri, atunci când, Juliane Seyfarth a câștigat în premieră o etapă individuală, având două sărituri excepționale: 98.5m în prima manșă, respectiv 97m în cea de-a doua. Notele la stil au fost pe măsură, o medie de 18 este de multe ori mai mult decât perfect în ski jumping-ul feminin. Cu un total de 258.8p, Seyfarth câștiga fără emoții prima etapă a noului sezon.

Juliane Seyfarth prima victorie în Cupa Mondială feminină sărituri cu schiurile

Pe locul secund, la mare distanță, s-a clasat favorita spectatorilor, regina sezonului trecut, Maren Lundby, care izbutise și cel mai lung zbor al zilei, 99.5m în manșa secundă. Nici în prima manșă nu s-a descurcat rău, a ajuns la 97m, dar compensațiile pentru vânt și-au pus amprenta. Ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de nipona Sara Takanashi.

La finalul primei manșe se aflase doar pe a șaptea poziție, dar săritura de 94m din cea de-a doua manșă, a propulsat-o până pe cea mai mică treaptă a podiumului. Germancele Katharina Althaus, Carina Vogt și Ramona Straub au fost următoarele clasate care păstrau șanse de a termina pe podium Turneul Lillehammer Triple.

A treia zi competițională, cea de sâmbătă, a fost foarte încărcată, care urma să ne ofere încă o premieră și care urma să ne bucure și pe noi prin evoluția Danei Haralambie.

dana haralambie sărituri cu schiurile România

Ziua a început cu ședința de calificare pentru cea de-a doua etapă individuală de pe trambulina normală. Juliane Seyfarth a câștigat calificările, având și cel mai lung zbor, 95.5m, urmată fiind de surpriza zilei, Lidia Iakovleva, și de Maren Lundby.

Ajungem la cea de-a doua etapă, în care, așa cum am menționat, avea să se întâmple încă o premieră, poate chiar cea mai mare surpriză din ultimele două sezoane. Lidia Iakovleva, în vârstă de doar 17 ani câștiga etapa, chiar dacă până acum nu reușise nici măcar o clasare în TOP 10. Cele două sărituri de 95 respectiv 96m, i-au adus un total de 273.9p. La o distanță de 4.9p s-a aflat Maren Lundby, iar la mică distanță de ea, marea speranță a Sloveniei, Ema Klinec.

Katharina Althaus termină a doua etapă consecutivă pe locul 4, dar datorită punctelor acumulate și în ziua precedentă, se află pe locul 3 al clasamentului general. Daniela Haralambie ne-a încântat cu două sărituri care au depășit 91m și cu o clasare pe locul 17, loc care ne aduce mari speranțe pentru noul sezon.

Ziua nu s-a încheiat, au urmat două serii de antrenamente și ședința de calificare pentru ultima etapă, de data aceasta pe trambulina mare (HS140). Ema Klinec, Eva Pinkeling și Carina Vogt au fost ocupantele podiumului. Dana, a reușit și ea o clasare, care să îi asigure prezența pe lista de start a ultimei zile competiționale în Lillehammer.

Duminică, vântul și-a făcut de cap, aducând și unele așa spuse surprize, dar și mari dezamăgiri.

După două clasări pe locul 4, Katharina Althaus se impune pe trambulina mare, datorită săriturii de 139.5m din manșa secundă. Nici în prima manșă nu s-a descurcat rău, ajungând la 128.5m. Ramona Straub, surpriza zilei a încheiat le cea de-a doua poziție, în timp ce proaspăt-refăcuta Dani Stolz a completat podiumul.

Katharina Althaus sărituri cu schiurile Lillehammer Cupa Mondială feminină Norvegia

Juliane Seyfarth, a încheiat ziua pe a opta poziție, Sara Takanashi a ratat de puțin TOP 10, dar marea dezamăgire a fost chiar favorita la victorie, Maren Lundby, care nu a impresionat în această zi și a terminat pe locul 22. Dana Haralambie s-a clasat pe locul 31 în prima manșă, astfel a ratat prezența în cea de-a doua, dar rămâne cu rezultatul bun obținut sâmbătă, locul 17.

Așadar, după toate cele trei etape încheiate, clasamentul general al turneului arată în felul următor:

1. Katharina Althaus – Germania
2. Juliane Seyfarth – Germania
3. Ramona Straub – Germania

Următoarea etapă se va desfășura în perioada 7-9 decembrie în Germania, la Titisee-Neustadt.

text scris de Piri Norbi

sursă foto: fis-ski.com