Antrenorul sezonului: Stefan Horngacher

stefan-horngacher

Polonia n-a ratat podiumul în nicio competiție pe echipe din cele 5 disputate în stagiunea tocmai încheiată. Formula Dawid Kubacki-Piotr Zyla-Maciej Kot-Kamil Stoch și-a adjudecat victoria în localitățile germane Klingenthal și Willingen, și chiar dacă n-a putut reuși isprava și-n fața conaționalilor lor, la Zakopane, legământul lăsat de Adam Malysz a fost desăvârșit odată cu victoria generală a Poloniei în Cupa Națiunilor, prima în istoria ski jumping-ului. 

Mai mult, elevii lui Horngacher n-au ratat momentul oportun și au demonstrat maturitate, câștigând medalia de aur la Campionatele Mondiale din Lahti, onorându-și înflăcărații suporteri care i-au susținut din tribune peste tot unde lumea Icarilor moderni a pătruns în decursul acestei stagiuni. 

Toate aceste performanțe, la mai puțin de un an după ce Lukasz Kruczek își semna demisia, iar oficialii Federației Poloneze de Schi se vedeau nevoiți să se orienteze rapid. Veloce, dar inspirați, aceștia au ales cea mai bună opțiune, fără îndoială.

Dintr-un lot fără perspective luminoase, în care liderul Kamil Stoch părea doar o umbră a săritorului de la Jocurile Olimpice, Stefan Horngacher a creat cea mai puternică echipă din lume la sărituri cu schiurile. L-a dus pe Maciej Kot pe culmile succesului în Marele Premiu de Vară 2016, l-a redimensionat și întinerit pe Piotr Zyla, schimbându-i stilul, i-a oferit lui Dawid Kubacki încrederea de care avea nevoie și, mai important, l-a refăcut pe Kamil Stoch conștient de talentul imens care zăcea în el nesăbuit în anii precedenți ce au trecut, efectiv, pe lângă el. 

Nu s-a pus nicicând problema că Stefan, german de origine, nu s-ar putea integra și impune în cadrul lotului polonez, iar rezultatele au fost cu mult peste așteptări. Inspirație și muncă, îmbinate în modul perfect de Federația Poloneză de Schi, Stefan Horngacher și săritorii polonezi – acestea au fost elementele unui succes istoric, dar care-și poate regăsi repetiția în sezonul viitor.  

Echipa sezonului: Polonia

polonia

Primul succes general în Cupa Națiunilor din istoria ski jumping-ului polonez nu e de ici, de colo pentru un lot care cu câțiva ani în urmă nu reușea să încropească o grupare de 4 săritori care puteau să concureze de la egal la egal cu austriecii, norvegienii și germanii.

În sezonul acesta însă Piotr Zyla, Dawid Kubacki, Maciej Kot și Kamil Stoch n-au avut rivali, terminând sezonul la 276 de puncte în fața Austriei și la 369 de Germania, care a conchis podiumul general al Cupei Națiunilor.

Mai mult decât atât, progresul a fost contagios și pentru anumiți săritori polonezi din rangul secund, precum, Jan Ziobro, care a surprins prin reușita din calificările de la PyeongChang. Cu toate acestea, Klemens Muranka n-a înregistrat progrese notabile în actuala stagiune, prin urmare există în continuare îmbunătățiri de făcut în cadrul lotului extins.

Cel mai remarcabil lucru referitor la echipa Poloniei în acest sezon a fost unitatea grupului și atmosfera destinsă care se citea pe chipurile sportivilor în timpul competițiilor pe echipe, stare de spirit caracteristică celor mai buni săritori, încrezători în propriile forțe. 

Săritorul sezonului: Stefan Kraft

stefan-kraft-campion-mondial

8 victorii de etapă în Cupa Mondială și 17 podiumuri din 27 posibile nu sunt performanțe pe care oricine le poate realiza. Peste acestea, Stefan s-a impus în ambele întreceri individuale din cadrul Campionatelor Mondiale de Schi Nordic, arătându-și talentul de săritor atât pe trambulinele normale, cât șie pe cele mari. 

Zburătorul sezonului: Stefan Kraft

Globul de Cristal n-a venit singur pentru Stefan Kraft, căruia i s-a înmânat pe deplin meritat și Globul Mic de Cristal. Stabilind noul record mondial în acest sport, „Kraftie” a câștigat Raw Air și și-a apropiat victoria în ambele etape de la Planica, înlăturând dubiile tuturor cu privire la calitatea sa.

Revelația sezonului: Domen Prevc

domen-prevc-lillehammer

Domen a surprins plăcut lumea ski jumping-ului încă din sezonul anterior, dar nimic nu părea să prevestească grandoarea rezultatelor din debutul acestei ediții a Cupei Mondiale. 

Nonșalant, Domen Prevc a făcut furori în lumea Icarilor moderni înainte de a-și sărbători majoratul. Cu 5 clasări pe podium în primele 7 etape și, mai important, 4 victorii de etapă, mezinul familiei Prevc a acaparat întâietatea Cupei Mondiale în prima parte a sa și a menținut un ritm constant până la jumătatea stagiunii.

Din nefericire însă lipsa de maturitate și experiență, combinată cu o scădere de formă l-au tras înapoi pe Domen, dar nu putem nicidecum să vorbim despre un sezon ratat, săritorul de 17 ani terminându-l pe locul al șaselea la general, cu un total extraordinar de 963 de puncte. Ajunge doar comparația relevantă că Peter Prevc, fostul câștigător al Cupei Mondiale, nu s-a putut ridica la înălțimea prestațiilor fratelui său mai mic, Domen. 

sara-takanashi-victoria50

În Cupa Mondială feminină, Sara Takanashi a fost și de această dată săritoarea anului, uimind printr-o constanță inumană. Nu cu mult mai prejos a fost însă revelația stagiunii, Yuki Ito, care a terminat pe locul 2 la general și a reușit 5 victorii de etapă, cu toate că nu izbutise să câștige vreuna înainte de această stagiune. 

surse foto: skijumping.pl, salzburg.com, bild.de