Prima etapă de la Vikersund a semănat cu ultima desfășurată anul trecut pe Vikersundbakken, zborurile impresionante fiind puține la număr și sporadice. Nu a fost cel mai fericit start posibil pentru acest weekend, dar situația se poate ameliora la fel de repede precum se poate înrăutăți. Totul este imprevizibil pe o astfel de trambulină. Dovada: Robert Kranjec își trece în cont, azi, prima victorie în actuala Cupă Mondială. Cine ar fi crezut?

vikersund at night

La ora de start a etapei de astăzi, deasupra legendarei localități norvegiene, Vikersund, viscolea. Din fericire pentru săritori, deveniți preț de un sfârșit de săptămână zburători, spulberul venea din față, oferindu-le portanță. Dar în ciuda unor pale de vânt prielnic și foarte puternic, care a consemnat compensații negative de -15 și chiar -20, debutul acestei întreceri a lăsat un gust amar spectatorilor. Nu puține au fost zborurile numite generos astfel, măsurând sub 150 de metri. Performanțele nefericite au „culminat” cu prestația de numai 81 de metri a estonianului Martti Nomme – o evoluție care nu i-ar fi asigurat calificarea în manșa secundă nici într-o etapă desfășurată pe o trambulină normală, darămite pe una imensă, cum este Vikersundbakken.

Spre fericirea norvegienilor de la baza locului de aterizare, Robert Johansson – un sportiv în vârstă de 25 de ani – a zburat 211,5 metri, stârnind nivelul competiției. Jurij Tepes l-a imitat pe nordic și și-a arătat încă o dată calitatea de zburător, plutind 216 metri. Tot din partea unui sloven a venit ridicarea ștachetei, și anume Robert Kranjec, care a stat în aer 236 de metri.

Revenind la capitolul „dezamăgiri”, Kamil Stoch, Anze Lanisek, Andreas Wellinger și Roman Koudelka și-au ratat zborurile, ultimii trei menționați nereușind nici măcar accederea în partea secundă a etapei. De la Severin Freund și Anders Fannemel se aștepta mai mult înaintea zborurilor lor, niciunul dintre ei neatingând borna de 200 de metri.

Către finalul primei serii de zboruri, Michael Hayböck și Peter Prevc au aterizat în intervalul 225,5-226,5 metri, iar Noriaki Kasai și Kenneth Gangnes s-au distanțat de concurență la capitolul „lungime”. Japonezul a bifat o nouă ispravă incredibilă, lungă de 231,5 metri, în vreme ce Kenneth Gangnes și-a satisfăcut conaționalii, zburând 234 de metri și jumătate.

Ca urmare a unui stil de zbor superior lui Robert Kranjec, Kenneth Gangnes prelua întâietatea provizorie în pauză, fiind urmat de slovenii Robert Kranjec și Peter Prevc în top 3. Jurij Tepes surprindea cu un loc 9 onorant, Robert Johansson uimea cu o clasare pe poziția 11, iar Severin Freund era obligat să se resemneze cu locul 16.

Cu toate că vântul de portanță a contenit să sufle cu putere, manșa secundă a dezamăgit mai crunt decât prima. Zborurile care au întrecut pragul punctului de construcție au fost reduse numeric, majoritatea participanților oprindu-se mai repede în comparație cu actul întâi al etapei. Severin Freund a fost unul dintre cei care au progresat în partea secundă, grație unui zbor de 228 de metri.

Revelația Robert Johansson nu a confirmat, din nefericire, iar la acest fapt s-a adăugat încă un element întristător: Jurij Tepes a căzut violent după un zbor de 209,5 metri, din cauza unei dezechilibrări pe partea schiului drept. Chiar dacă ne bucurăm că slovenul s-a putut ridica singur pe picioare și a umblat până la vestiare, moralul său trebuie să fie destul de scăzut în aceste momente. Însă acestea sunt riscurile unei etape de zbor cu schiurile, despre care sportivii sunt conștienți.

În ultimele prestații ale zilei, Stefan Kraft a plutit elegant 230 de metri și jumătate, precedând zborul lui Noriaki Kasai, care a măsurat cu doar 50 de centimetri mai puțin. Peter Prevc n-a izbutit să depășească dimensiunea trambulinei în această manșă, dar Slovenia n-a rămas fără reprezentant pe podium. Robert Kranjec a zburat împotriva tuturor previziunilor, autodepășindu-se și aterizând la 239,5 metri. 235 de metri a măsurat prestația lui Kenneth Gangnes, un minut mai târziu, însă aceasta nu i-a oferit norvegianului victoria mult dorită.

clasament vikersund 1

La finele unei etape care ar fi putut oferi mai mult, Robert Kranjec este declarat câștigător meritoriu, fiind unul dintre puținii care au menținut calitatea întrecerii la cote înalte. Kenneth Gangnes se clasează pe locul 2, bucurându-și susținătorii din tribune, iar Noriaki Kasai mai scrie o pagină de istorie, bifând o nouă prezență pe podium. Peter Prevc și Severin Freund se mulțumesc cu pozițiile 4, respectiv 10, iar Alexander Stöckl se poate declara mulțumit cu încă o etapă în care patru norvegieni își fac loc în top 10.

wcs

Se așteaptă mai mult spectacol în următoarele două zile la Vikersund. După o zi de acomodare, lucrurile trebuie să ia o turnură pozitivă pentru a mulțumi pe deplin (tele)spectatorii. Rămâne de văzut dacă împrejurările și condițiile vor ajuta la sporirea spectaculozității.

surse foto: skispringen.com, eurosportplayer.com