Peste 3,000 de japonezi s-au adunat astăzi la poalele trambulinei Miyanomori din Sapporo pentru a asista pe viu la primul succes obținut de conaționala lor, Yuki Ito, în Cupa Mondială. Tânăra săritoare în vârstă de 22 de ani și-a eclipsat întreaga concurență, care a inclus-o și pe Sara Takanashi, zburând la un nivel înalt în ambele manșe: 95 în prima și 96 în cea de-a doua, aceasta din urmă rămânând și cea mai lungă săritură a concursului propriu-zis.

Sara Takanashi a încheiat etapa la peste 12 puncte în spatele lui Yuki, sărind 93, respectiv 92 de metri și având un stil mai puțin apreciat de jurați decât cel al conaționalei sale. 

Norvegianca Maren Lundby a impresionat puternic în manșa inițială, plutind 94,5 metri, însă n-a fost capabilă să pună în schemă o copie a primei sărituri în jumătatea finală de competiție, când s-a oprit la jumătate de metru distanță de partea corectă a punctului de construcție.

Germancele se pot bucura din nou de o etapă cu 3 săritoare în top 10 – Carina Vogt, Katharina Althaus și Svenja Wuerth, în timp ce austriaca Daniela Iraschko-Stolz face încă un pas înapoi în lupta cu rusoaica Irina Avvakumova pentru locul 3 în clasamentul general al CM.

Momentan, sportiva din Austria ocupă a treia poziție în această ierarhie, dar mai are un avans de numai 10 puncte. În același clasament, Yuki a recuperat din ecartul față de Sara Takanashi, însă se află în continuare la aproximativ 190 de puncte în spatele câștigătoarei en-titre a Cupei Mondiale.

podium-sapporo

Din nefericire, Dana Haralambie n-a izbutit să acceadă în manșa finală a etapei, sărind 79,5 metri în primul act al competiției, pe care a încheiat-o pe locul 35. Prestația mai slabă a Danei poate fi pusă și pe seama călătoriei lungi pe care sportiva din România a trebuit să o facă până la Sapporo, care aduce cu sine oboseală, jet lag și mulți alți factori care le influențează  pe unele săritoare într-o proporție mai mare decât pe altele. 

Mâine urmează, de la ora 04:00, a doua etapă a weekendului de la Sapporo, iar până atunci vă îndemn să nu lăsați necitite cuvintele spuse de japoneza Yuki Ito la scurt timp după ce a reușit să câștige prima etapă a carierei în Cupa Mondială: 

Sunt foarte fericită astăzi, pentru că aceasta a fost prima mea victorie în Cupa Mondială. A fost o sincronizare bună, care mi-a permis să sărbătoresc performanța chiar în Japonia. Înaintea ultimei sărituri am fost foarte emoționată, iar mâinile îmi tremurau. Dar sunt foarte mulțumită de săriturile mele de azi. 

surse foto: skokipolska.pl, fis-ski.com