Turneul Celor 4 Trambuline, ediția 2017/18 a debutat într-o manieră similară cu versiunea 2015/16 a aceleiași competiții. Fanii numeroși din tribunele Arenei Schattenberg au asigurat o atmosferă călduroasă, dar condițiile meteorologice nu le-au surâs nici lor, și nici sportivilor.

Pe o ploaie și-un vânt care au tocat speranțele telespectatorilor de a vedea spectacol la nivel înalt, Icarii moderni au debutat timid în acest Vierschanzentournee. A fost, din nefericire, o manșă întâi relativ mediocră, din cauza vântului din spate puternic, și poate că și din cauza organizatorilor, care s-au temut să urce bara de start, chiar și-n condițiile în care vântul a suflat constant din spate.

Într-un ritm discontinuu, jumătatea inițială de concurs a adus în prim-plan multe rezultate ce-au surprins negativ, inclusiv nereușita lui Peter Prevc, care a pierdut inexplicabil duelul direct cu germanul Constantin Schmid. 

Impresia manșei 1 a fost salvată de polonezi, care prin Stoch, Hula, Zyla și Kubacki au amintit lumii de ce au câștigat Cupa Națiunilor în stagiunea precedentă. În final, Kraft, profitând de un vânt favorabil, a semnat zborul cel mai lung al manșei, 132 de metri, nu înainte ca Freitag să conchidă manșa cu un zbor solid, de 128,5 metri.

Tot cu întreruperi, dar cu condiții de vânt semnificativ mai bune, manșa secundă a adus frânturi din spectacolul pe care Icarii moderni îl pot produce. 

Finalul n-a dezamăgit, întrucât Stoch, Kubacki și Freitag au fost dornici să arate de ce sunt în stare. Campionul en-titre al TC4T, Kamil a semnat cel mai lung zbor al zilei, 137 de metri, uimind miile de germani din tribune. 

Kubacki, cu 129 de metri și Freitag, cu 127 au făcut suficient pentru o clasare pe podium, dar nu și pentru a-l devansa pe Stoch, care face astfel un prim pas către apărarea trofeului.

Vulturul de Aur zboară în continuare printre cei mai buni săritori ai momentului, între care l-aș include și pe Kraft, acesta din urmă fiind unul din ghinioniștii zilei, dezamăgind la a doua săritură după o desprindere târzie de pe masa trambulinei.

Prima trambulină din cele patru își scrie așadar istoria din acest an, cu o seară istorică pentru polonezi. Cu Stoch învingător, Kubacki pentru prima oară clasat pe podium în Cupa Mondială de iarnă și Hula în top 5, în premieră, antrenorul Stefan Horngacher nu putea fi mai mulțumit.

sursă foto: skijumping.pl