Deși poate conține greutăți și situații dificile, orice călătorie își atinge climaxul de frumusețe la final, atunci când se trage linia. Mai trece o secundă, mai trece o oră, chiar o zi și decizia rămâne neschimbată. După 25 de ani investiți totalmente în săriturile cu schiuri, Anders Bardal, zis și „Superman”, se retrage definitiv, la vârsta de 32 de ani, fără a privi prea mult înapoi.

Momentul părăsirii competițiilor și clipa finală a tuturor capitolelor vieții vin inevitabil pentru fiecare, în grabă, mult mai devreme decât și-ar dori omul. Important este ca, în timpul alocat, deciziile semnificative să fie luate, iar ocaziile să nu fie ratate, fiindcă deseori ele nu se mai întorc…

La finalul carierei sale, despre norvegianul Anders Bardal nu se poate vorbi în prea multe feluri. În fapt, este posibil doar într-unul singur: în cel encomiastic. De ce? Pentru că încântarea unor zboruri lungi s-a soldat cu performanțe înscrise în cărțile de istorie (imaginare) ale săriturilor cu schiuri.

Cu două medalii de aur la Campiona

static.berkutschi.com
tele Mondiale de Schi Nordic de la Val di Fiemme, respectiv Falun, două medalii de bronz câștigate la Olimpiadele de Iarnă de la Vancouver, respectiv Sochi, 287 de apariții în Cupa Mondială, 34 de urcări pe podium, 7 victorii de etapă, nouă participări la Olimpiadă și, nu în ultimul rând, cu un Mare Glob de Cristal în vitrină, îmi închipui că varianta norvegiană și palpabilă a supereroului din benzile desenate ale celor de la DC Comics poate să se declare mai mult decât satisfăcut cu realizările sale profesionale, care probabil au depășit enorm așteptările și inocentele vise îndrăznețe din copilărie.

Mai mult decât succesele de pe trambulinele din jurul lumii, Anders Bardal a rămas în inimile iubitorilor acestui sport ca fiind un om remarcabil, cu o stare de spirit în general pozitivă, emanând energie și bunăvoie celor din apropierea sa. Cu zâmbetul larg, prezent-permanent pe față, și cu o charismă atipică locuitorilor țărilor scandinave, „Superman” s-a dovedit a fi întotdeauna un excelent membru al echipajului norvegian, cu precădere în întrecerile de mare anvergură, perfectându-și palmaresul colectiv cu o medalie de aur, obținută în urmă cu mai puțin de o lună, la Campionatele Mondiale de Schi Nordic de la Falun.

Lăsând în urmă lumea Icarilor moderni într-o manieră discretă prin care și-a reliefat modestia, trăsătură definitorie a oricărui mare campion, Anders Bardal lasă un gol de neumplut în acest sport, și mai ales în echipa Norvegiei, în care cei trei Anders rămân doar doi, iar din cei doi va fi rămas în viitorul nu foarte îndepărtat doar unul, timpul trecând cu repeziciune și deasupra carierei lui Anders Jacobsen.

1-33

Salutat și aplaudat la scenă deschisă de fanii prezenți la baza trambulinei Letalnica, din Planica, Anders Bardal a mulțumit tuturor, întorcându-le zâmbete și salutări, în timp ce aceștia îi scandau numele cu putere, mii de oameni răsunând într-un singur glas: ”BARDAL!!!”. Pregetând înainte de a face alți pași pe zăpadă, strat acoperitor al pământului pe care a aterizat de nenumărate ori, „Superman” a fost surprins de camerele de luat vederi în timp ce recepta entuziasmul tribunelor, răsuflând ușor pe gură, gest placardat de oricine la atingerea punctului final al unui drum, al unei călătorii, al unei cariere îmbibate în reușită.

bardal-om-formen-01

La fel ca și cariera lui Anders Bardal, acest articol se încheie, dar nu înainte de a prezenta cuvintele declarate de însuși „Superman” referitoare la decizia sa de a se retrage, probabil pentru prima oară traduse în limba română:

După 25 de ani petrecuți în calitate de săritor cu schiurile, dintre care 15 în Cupa Mondială, am hotărât să renunț la săriturile cu schiuri. Duminică, 15 martie 2015, am realizat ultimul meu zbor, pe Holmenkollen. Întotdeauna am spus că vreau să mă retrag atât timp cât lucrurile încă merg bine. Acum am sentimentul că nu mai am motivația în procent de 100%, necesară pentru a mă număra printre cei mai buni din lume. Sunt mândru și recunoscător pentru faptul că am putut reprezenta Norvegia în acest sport, pe care îl îndrăgesc cel mai mult. A fost o carieră lungă și plină de evenimente, cu multe urcușuri și coborâșuri. Acum sunt încântat să văd cum este să trăiești fără săriturile cu schiuri. Poate mă voi întoarce pe trambuline în viitor, într-un rol sau altul. Acum mă voi focaliza pe alte chestiuni în viață. Am o soție foarte răbdătoare, care merită prezența mea acasă mai des. Am copii care au nevoie de tatăl lor aproape. Împreună vom începe să ne construim propria casă în Steinkjer, în această vară.”

Jos pălăria, Anders Bardal! Ne vei lipsi!

surse foto: fis-ski.com, badische-zeitung.de, carbon.slatnar.com, adressa.no