„Tenisul este cel mai singuratic sport”, notează în autobiografia sa unul dintre cei mai talentați tenismeni din istorie, Andre Agassi. Sportivul american își continuă scrierea, afirmând că „doar boxerii pot să înțeleagă singurătatea jucătorilor de tenis. Și totuși, boxerii au colțul și antrenorul lor. Chiar și adversarul boxerului îi oferă un fel de companie, cineva pe care îl poate apuca și în fața căruia poate protesta. În tenis, stai față în față cu dușmanul, afacerea are loc cu el, dar niciodată nu îl atingi sau nu-i vorbești. Nici lui, nici nimănui altcineva. Regulamentele interzic unui tenismen chiar și să comunice cu antrenorul său în timp ce se află pe teren. Uneori, oamenii spun că alergătorul este o figură singuratică, comparabilă, dar trebuie să râd. Cel puțin alergătorul își poate simți adversarii. Sunt la o distanță de câțiva centimetri. În tenis, ești pe o insulă. Dintre toate sporturile pe care bărbații și femeile le practică, tenisul este cel mai apropiat de privarea de libertate.”

V-ați putea întreba: „ce legătură are tenisul cu săriturile cu schiuri?”…

Ca și tenisul, lumea Icarilor moderni este locul în care se desfășoară unul dintre cele mai singuratice sporturi. Ski jumping-ul e, indubitabil, un sport individualist. De-a lungul sezonului, predomină întrecerile individuale. Fiecare săritor își concepe și execută evoluția pe cont propriu, fiind singur pe bara de start, singur în zbor și singur la aterizare. Și totuși, niciun sportiv din cadrul magic al săriturilor cu schiuri nu pare singuratic. Cu toate că majoritatea antrenamentelor și întâmplărilor care fac parte dintr-un sezon sunt resimțite individual de către aproximativ toți săritorii, atmosfera călduroasă și colegialitatea remarcabilă sunt două elemente ce schimbă drastic imaginea acestui sport, oferindu-i o nuanță de prietenie.

sportal com au

Deși dificultățile prin care un sezon de ski jumping îi trece pe concurenți sunt numeroase și neplăcute, Icarii moderni placardează permanent zâmbete și figuri relaxate, exceptând clipele antemergătoare timpului în care sunt nevoiți să performeze. Nu trebuie uitat că fiecare își dorește succes pe plan profesional, iar cariera unui săritor cu schiurile, la fel ca și a oricărui alt sportiv, este limitată. Cu toate acestea, competițiile conțin un iz de camaraderie și relaxare față de care, în calitate de privitor, este imposibil să rămâi pasiv. Spre deosebire de alte sporturi în care miza financiară atinge ridicolul și provoacă mii de neînțelegeri între combatanți, zburătorii se felicită reciproc precum niște frați, recunoscând și chiar sărbătorind împreună succesele altora.

sports ru

Săriturile cu schiuri sunt la bază un sport individualist, însă modul în care sportivii au evitat să îi ducă mai departe aura de egoism impusă de regulament este absolut admirabil și denotă prețiozitatea caracterului lor. În diverse clipe ale sezonului, Icarii moderni par să se comporte așa cum ar face-o în orice zi. Nu se includ în categoria vedetelor ce își schimbă înfățișarea și stilul atunci când se întâlnesc cu fanii. Rămân doar oameni pasionați, pe deplin dedicați meseriei pe care și-au ales-o și continuă să inspire milioane de (tele)spectatori la nivel global prin simplitatea și eleganța de care dau dovadă ori de câte ori își fac apariția pe trambuline, și nu numai.

surse foto: sport.pl, sportal.com.au, sports.ru