Coborând nivelul așteptărilor, fiind obligați la a trece brusc de la zboruri cu schiurile la sărituri cu schiurile și revenind cu picioarele mai aproape de sol, întâia jumătate a Campionatelor Mondiale de Ski Nordic de la Falun, Suedia a adus în prim-plan trei întreceri colorate, îmbibate în evenimente. Cu toate acestea, cred că majoritatea telespectatorilor a fost greu de impresionat luând în considerare imensele diferențe dintre trambulina de la Vikersund și mai ales cea normală de la Falun.

Vineri, 20 februarie

feminin

După 41 de ani, pentru prima oară din 1974 încoace, Falun a redevenit gazda Campionatelor Mondiale de Ski Nordic, iar în prima zi în care s-au acordat medalii la disciplina sărituri cu schiurile în cadrul CM, întrecerea feminină a semănat mult cu cele de la Râșnov, atât trambulina de la Falun, cât și cea din România având aceleași dimensiuni. Cu prezențe mai puțin obișnuite din China, Canada sau Slovacia pe lista de start, începutul concursului a fost previzibil și mediocru, dar cu trecerea timpului lucrurile aveau să se amelioreze.

Plecând de la unitatea cu numărul 25 a barei de start, Julia Clair a fost prima care s-a apropiat de punctul de construcție, aterizând cu doar un metru înaintea lui. La scurt timp după, canadianca Taylor Henrich a surprins plăcut cu evoluția sa de 90,5 metri, înainte ca Juliane Seyfarth și Line Jahr să dezamăgească cu sărituri ce nu s-au apropiat la mai mult de cinci metri de pragul de 90. Austriecele Jacqueline Seifriedsberger și Eva Pinkelnig, alături de japoneza Yuki Ito au reușit performanțe notabile de 89 de m, prevestind ultimele trei salturi, care au fost impresionante.

Cel mai puțin fericită dintre ultimele sportive a fost Sara Takanashi, care a aterizat la punctul de construcție, dar fără telemark. Carina Vogt, cu 91,5 m și Daniela Iraschko-Stolz, cu 92,5 m aveau să se claseze pe primele două locuri ale podiumului la finele primei manșe, top 3 intermediar completat de Henrich.

Manșa secundă a întrecerii feminine s-a ridicat la un standard acceptabil, 21 dintre cele 30 de săritoare izbutind salturi de minimum 85 de metri. Ca de obicei, ultimele zece săritoare au adus doza cea mai semnificativă de spectacol. După ce Juliane Seyfarth și Jessica Jerome s-au revanșat față de primele sărituri modeste, a fost rândul Sarei Takanashi să-și salveze imaginea, sărind 93 de metri, dar având încă o dată note prea mici la stil pentru a avea pretenții la medalii. Din nefericire pentru ele, Henrich Taylor și Daniela Iraschko-Stolz au părut afectate de emoțiile competiției, plutind doar 91, respectiv 89 de metri, evoluții insuficiente pentru așteptările fiecăreia.

Yuki Ito și Carina Vogt, cu 93 și 92 de metri săriți aveau să conchidă concursul pe o notă pozitivă, aurul revenindu-i germancei Carina Vogt, argintul japonezei Yuki Ito, iar bronzul austriecei Daniela Iraschko-Stolz. Cu un podium format din reprezentante a trei țări diferite, de pe două continente, imnul Germaniei a fost intonat în onoarea campioanei olimpice en-titre și totodată a noii campioane mondiale, Carina Vogt, cu doar câteva minute înaintea ședinței de calificări masculine, al cărei câștigător a fost „dublu-dublu” Simon Ammann.

Surpriza zilei: Yuki Ito, noua vicecampioană mondială la sărituri cu schiurile

Sâmbătă, 21 februarie

masculin

Pe o trambulină neobișnuit de normală pentru băieți, lupta pentru cele trei medalii puse în joc se anunța foarte, foarte echilibrată. După pauze cauzate de accidentări serioase, Simon Ammann și Anders Bardal au revenit cu forțe proaspete, încrezători, dând dovadă de o capacitate psihică de refacere incredibilă. Cu viteze la desprinderea de pe masa trambulinei de circa 80 km/h, cu 20 km/h mai puțin decât la Vikersund, cei mai buni săritori din lume s-au adaptat repede la trambulina normală din Falun și au produs evoluții mai lungi decât Carina Vogt & co., în ciuda faptului că au plecat de la unitatea cu numărul 14 a barei de start, cu 11 unități mai jos decât în întrecerea feminină.

Ajutați, ce-i drept, și de mai mult vânt frontal, băieții au sărit satisfăcător, începând cu inedita prezență sud-coreeană în persoana lui Seou Choi, care a aterizat la 3 metri înaintea punctului de construcție. Primul salt de peste 90 de metri i-a aparținut lui Janne Ahonen, care a fost imitat imediat de polonezii Muranka și Ziobro. Taku Takeuchi, însă, a ridicat ștacheta la 93 de metri, standard atins și de campionul mondial en-titre, Anders Bardal. După evoluții dezamăgitoare ale lui Jurij Tepes, Piotr Zyla și Jernej Damjan, Richard Freitag și Daiki Ito au trecut de cei 90 de metri, înainte ca elvețianul Simon Ammann să se oprească după doar 88 de metri săriți și aterizați cu mici probleme de echilibru (din nou!).

Cu inima frântă de saltul insuficient pentru o participare în manșa secundă a lui Noriaki Kasai și ușor triști pentru Kamil Stoch, Michael Hayböck și Gregor Schlierenzauer, iubitorii lumii Icarilor moderni au fost alinați de salturile lui Rune Velta, Severin Freund (ambii 95,5 m), Stefan Kraft (95 m), Roman Koudelka (93,5 m), Anders Fannemel și Peter Prevc (92 m). Peste toate acestea a venit o clasare memorabilă a „finlandezului zburător”, care la 37 de ani s-a clasat mai sus decât sportivi precum Stoch, Hayböck, Jacobsen, Ammann, Zyla.

În a doua parte a întrecerii, Gregor Deschwanden a uimit cu cei 94 de metri săriți, cu doar jumătate de metru mai puțin decât Simon Ammann, care a arătat de ce este în stare și cât de mult își dorește să câștige o medalie în aceste zile. Stoch și Jacobsen au dezamăgit din nou, înainte ca Ziobro să confirme evoluția bună din prima manșă, sărind 91,5 m, la fel ca maestrul trambulinelor normale – norvegianul Anders Bardal.

Chiar dacă Peter Prevc „nu s-a împrietenit încă cu trambulina de la Falun”, Takeuchi, Koudelka și mai ales trio-ul alcătuit din Stefan Kraft, Severin Freund și Rune Velta au plutit îndeajuns de mult, ultimii trei ajungând la 95, 96 și 95,5 m. Drept urmare a celor 95 de metri și jumătate, norvegianul și-a asigurat medalia de aur, păstrând-o în Norvegia. Proaspăt vicecampion mondial a devenit germanul Severin Freund, urmat de câștigătorul Turneului Celor 4 Trambuline, Stefan Kraft.

Surpriza zilei: Janne Ahonen, care s-a clasat pe un loc 15 demn de toată considerația ținând cont de vârsta sa.

Duminică, 22 februarie

mixt

Ei bine, aici este vorba despre ceva foarte special. Pentru prima oară în istoria Campionatelor Mondiale de Ski Nordic, săritorii cu schiurile au avut oportunitatea de a concura în echipe mixte, formate din două fete și doi băieți.

Cu 11 țări participante și cu un spirit de echipă pronunțat, pe care Anders Fannemel sau Gregor Schlierenzauer nu l-au putut experimenta, competiția mixtă a fost cea mai spectaculoasă a întregului weekend. Cu bara de start alternată de la unitatea 23 pentru sportive la 13 pentru sportivi și în prezența unui vânt din față puternic, Nita Englund a ținut să demonstreze de ce a fost aleasă în locul Jessicăi Jerome, spărgând gheața cu a sa evoluție de 94 m. Sara Takanashi și Daniela Iraschko-Stolz au elevat și mai sus standardul, la 96,5 m, respectiv 95,5 m, într-un prim schimb în care Line Jahr și Carina Vogt nu s-au lăsat cu mult mai prejos.

Al doilea schimb al primei manșe a adus în lumina reflectoarelor un salt bun al japonezului Kasai, urmat de două evoluții impresionante reușite de Anders Bardal și Richard Freitag. Michael Hayböck a lăsat de dorit din nou, însă, cu o săritură de doar 83 de metri. Partea secundă a primei jumătăți de concurs a debutat exploziv: americanca Sarah Hendrickson a stabilit un nou record al trambulinei normale de la Falun, aterizând la pragul de 98,5 metri! Maren Lundby, Spela Rogelj, Katharina Althaus și mai ales Jacqueline Seifriedsberger s-au apropiat și ele de performanța americancei, austriaca sărind 96,5 m. Ultimul schimb al manșei întâi a fost de asemenea spectaculos, Taku Takeuchi, Rune Velta și Peter Prevc, care se pare că se împrietenește ușor-ușor cu Falun, ajungând la 95-95,5 m, fiind întrecuți totuși de Severin Freund, care a plutit 97 de metri.

Astfel, la finalul primei manșe Norvegia ocupa prima poziție a clasamentului, Germania locul secund, iar Japonia completa podiumul intermediar, toate acestea întâmplându-se în același timp cu eliminarea Italiei, Finlandei și Cehiei, care nu și-au făcut loc în primele 8 țări.

În întâia tură a manșei finale, Irina Avvakumova, Sara Takanashi, Carina Vogt, Line Jahr și Daniela Iraschko-Stolz au aterizat de partea corectă a punctului de construcție, dar nu au înregistrat salturi mai lungi de 93 de metri. Al doilea schimb al acestei manșe avea să debuteze neplăcut, americanul Nicholas Alexander căzând și accidentându-se la genunchi.

Nefericita întâmplare a fost urmată de două evoluții nici bune, nici rele din partea lui Noriaki și Anders, însă Richard Freitag s-a asigurat de faptul că schimbul va avea cel puțin o performanță de peste 90 de metri. Penultimul schimb al zilei a arătat de ce Sarah a fost în stare să stabilească un nou record al trambulinei, sărind din nou foarte bine – 94 de metri, evoluție la care s-au mai adăugat alte 5 ce au trecut de pragul de 90 m.

În ultimul rând, Peter Prevc a confirmat prima săritură, Takeuchi a surprins din nou, iar Kraft, Velta și Freund au aterizat în intervalul 95-96 m. Așteptând rezultatul final, norvegienii și germanii au avut mari emoții, însă la urma urmei câștigătoare avea să fie numai o țară. Aceea a fost Germania, care s-a impus în prima întrecere mixtă din istoria Campionatelor Mondiale de Ski Nordic. Vicecampioană mondială a devenit Norvegia, în timp ce admirabilii japonezi au primit medaliile de bronz.

Surprizele zilei: Sarah Hendrickson și echipa Japoniei.

Până joi, când întrecerile se vor muta pe trambulina mare, iar Peter Prevc va afla dacă și-a făcut cu adevărat un nou prieten, 3 lucruri sunt certe: Carina Vogt, Rune Velta și echipa Germaniei sunt noii campioni mondiali la sărituri cu schiurile pe trambulina normală! 

surse foto: fis-ski.com, wtop.com