Etapa secundă a sfârșitului de săptămână a adus o manșă întâi extrem de spectaculoasă, însă din nefericire aceasta a rămas și singura desfășurată azi. Condițiile de vânt nu au permis continuarea competiției, astfel Stefan Kraft, cu un zbor de 235,5 metri leagă pentru prima oară în actuala stagiune 2 victorii la rând. Andreas Wellinger, cu un nou record de trambulină, 238 de metri, a încheiat concursul al doilea, iar Jurij Tepes i-a urmat pe cei doi în top 3, grație unui zbor de 228 de metri. 

*

Ziua n-a început, și nici nu s-a sfârșit bine la Oberstdorf, dar a avut un miez peste măsură de spectaculos. Vestea proastă care a înnegrit scenariul în fază incipientă a constituit-o căzătura lui Gregor Schlierenzauer din ședința de calificare. Nou-revenit printre Icarii moderni, austriacul a fost nevoit să absenteze de la competiția propriu-zisă, iar conform celor mai recente vești se vehiculează o potențială accidentare gravă: ruptură a ligamentelor încrucișate. 

De bine, de rău, competiția a debutat la ora anunțată inițial, 16:00, cu bara de start la poziția 26 și cu Robert Lewandowski în tribune, venit să-i susțină pe sportivii polonezi aflați în formă de zile mari.

lewandowski-pauza-wellinger-kraft

Ignorând vântul din spate, Karl Geiger a reușit devreme primul zbor aterizat de partea corectă a punctului de construcție, iar etapa începea să promită tot mai mult, de la un minut la altul. Entuziasmatul și, totodată entuziasmantul francez, Vincent Descombes Sevoie a câștigat lupta cu gravitația preț de 217,5 puncte, iar o eventuală încercare a mea de a-i descrie încântarea de după zbor ar fi redundantă.

Aflată încă în prima jumătate a listei de start, etapa n-a dezamăgit câtuși de puțin, punând în lumină numeroase zboruri consecutive de peste 200 de metri. 

Zburător înnăscut, Jurij Tepes nu s-a lăsat clintit de vânt în aer, a plutit 228 de metri și a fost răsplătit de jurați cu note de 19 pe linie, amintind de zborurile fascinante semnate la Planica, în urmă cu două sezoane.

Minute mai târziu, Maciej Kot a arătat că poate să zboare la fel de bine precum sare, stând în aer 225 de metri. Înainte de cei mai buni 10 zburători, Noriaki Kasai a produs o copie demnă a zborului lui Tepes, primind o notă de 19 și plutind 224 de metri.

Intrând în rândul celor mai dibaci zburători din lume, frații Prevc au produs impresii pozitive, Peter afișându-se mulțumit de cei 224,5 metri plutiți și aterizați cu bine, în timp ce Domen, cu al său stil de zbor razant cu solul, s-a oprit după 221 de metri.

Momentul lui Daniel Andre Tande n-a fost deloc ușor de trecut cu vederea, norvegianul dobândind o înălțime consistentă în zbor și convingând cu ai săi 225,5 metri, în ciuda unui telemarc ghemuit la aterizare.

Probleme la aterizare a avut și Kamil Stoch, care deși a obținut o lungime bună – 223 de metri -, a lăsat la aterizare un telemarc îndoielnic, prin care a bifat contra-performanța de a atinge cu genunchiul stâng stratul de zăpadă. Din cauza acestui procedeu la revenirea pe sol, polonezul n-a putut urca mai sus de locul 9 la finalul manșei și, implicit, al competiției.

Nivelul competițional al ultimelor două zboruri din această manșă a fost absolut fermecător, Andreas Wellinger și Stefan Kraft demonstrându-și abilitățile ireale de a zbura. Întâi, germanul a corectat recordul trambulinei Heini-Klopfer printr-un zbor înălțător, la propriu și la figurat. Au fost 238 de metri plutiți de Andi, care a întins din nou genunchii la desprindere cu o sincronizare mașinală, și a căpătat apoi o înălțime în zbor nemaiîntâlnită la vreun alt concurent. Evident, la o asemenea lungime aterizarea avea să aibă de suferit, dar în ciuda unor note de 16,5 pentru stil, Welli se poate bucura de un sfârșit de săptămână convingător.

Conchizând prima și unica manșă a acestei etape, Stefan Kraft a plutit 235,5 metri cu o hotărâre demnă de invidiat, neavând probleme la aterizare și adunând note de 19 și chiar 19,5 la stil. N-a fost cel mai lung zbor al competiției, dar Stefan a arătat că deține o încredere uimitoare în propriile forțe, reușind astfel să se lase neimpresionat de dimensiunile înfricoșătoare ale acestei trambuline.

oberstdorf

Cu Daniel Andre Tande și Peter Prevc aflați la egalitate pe locul 4, în spatele podiumului Kraft-Wellinger-Tepes, și cu legendarii Noriaki Kasai și Janne Ahonen pe locurile 11, respectiv 25, etapa se încheie din cauza vântului și a ploii, care au decis să se abată asupra Alpilor Bavarezi tocmai atunci când această competiție avea toate motivele să devină cea mai spectaculoasă a stagiunii.  

Grație acestor două succese, Stefan urcă pe locul al treilea în clasamentul general al Cupei Mondiale și se apropie cu pași constanți de vârful ierarhiei. Din fericire pentru liderul acesteia, Kamil Stoch, zborurile cu schiurile se încheie pentru moment, polonezul putând să își refacă un avans semnificativ în competițiile de la Sapporo și PyeongChang.

Rămâne de văzut câți dintre săritori vor face deplasarea în Asia pentru traseul japonezo-sud-coreean, care va debuta sâmbăta viitoare, de la ora 09:30.  

surse foto: krone.at, eurosportplayer.com