Etapa de la Innsbruck nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor în termeni de „spectacol” și „imprevizibilitate”, iar șansa austriecilor de a-și prelungi dominația în Turneul Celor 4 Trambuline a fost anihilată de superioritatea lui Peter Prevc și Severin Freund. Totuși, au fost suficiente lucruri demne de urmărit.

Manșa întâi a debutat cu bara de start aflată la poziția cu numărul 8 și cu vântul suflând foarte încet. După câteva sărituri performate, Simon Ammann a fost primul care s-a evidențiat, zburând 123,5 metri însă având mici probleme la aterizare. Contrar așteptărilor, Tom Hilde a izbutit la rândul lui un zbor asemănător elvețianului, dar atenția a fost acaparată la scurt timp după de Vincent Descombes Sevoie. Francezul a demonstrat că trece printr-o perioadă favorabilă și a plutit 122,5 metri, bucurându-se puternic de prestația sa.

Înainte ca entuziasmul lui Vincent să se epuizeze, Kenneth Gangnes și-a trecut în cont cea mai lungă săritură a rundei, care a măsurat 126 de metri și jumătate. Secunde mai târziu, Gregor Schlierenzauer a ratat calificarea în manșa secundă cu zâmbetul pe buze, bucurându-se de sprijinul oferit de conaționalii din tribunele Arenei Bergisel. Adversarul său direct, Noriaki Kasai, a impresionat cu un zbor de 124,5 metri, înainte ca Severin Freund și Johann Andre Forfang să se numere printre cei mai buni, în urma unor zboruri de 122,5, respectiv 122 de metri.

Din cauza vântului din spate care s-a întețit, Stefan Kraft, Daniel Andre Tande și Domen Prevc au dezamăgit sever, niciunul dintre cei trei nereușind să întreacă borna de 117 m. De la Anders Fannemel și Michael Hayböck se aștepta, cu siguranță, mult mai mult, dar din nefericire pentru ei, n-au fost capabili să se ducă mai departe de punctul de construcție. Peter Prevc a salvat ce se mai putea recupera din imaginea părții inițiale a concursului, cu un zbor de 125 de metri, coroborat cu un stil bun, asemenea celui afișat de rivalul său, Severin Freund.

Așadar, pauza îi găsea pe Peter Prevc, Kenneth Gangnes și Severin Freund ocupând podiumul provizoriu, în timp ce Daniel Andre Tande și Gregor Schlierenzauer se gândeau deja la Bischofshofen.

Sub privirile celor 22,000 de spectatori, manșa secundă a început cu o urcare a barei de start, ce avea scopul de a compensa vântul supărător din spate. Revanșându-se după o primă prestație mediocră, Domen Prevc a sărit 121,5 metri. Mai bun, însă, a fost Roman Koudelka, zburând 124 de metri.

Spre deosebire de prima parte a întrecerii, a doua a conținut o succesiune de sărituri interesante, un șir în care s-au înscris și evoluțiile lui Taku Takeuchi, Stefan Kraft, Lukas Hlava, Kamil Stoch, Richard Freitag, Daiki Ito și Andreas Wank – cu toții sărind peste 120 de metri. Michael Hayböck nu a ținut cont de vântul nefavorabil și s-a dus până la pragul de 123 de metri și jumătate, provocând un boom de bucurie printre suporteri. Johann Andre Forfang s-a dus mai departe cu 50 de centimetri, dar a pălit ca impresie în comparație cu Severin Freund. Germanul a zburat 128 de metri, izbutind apogeul în condițiile în care a suferit o căzătură în ședința de probă dinaintea acestei competiții.

Pe același strat de zăpadă superficial, alunecos, Kenneth Gangnes s-a oprit după doar 124 de metri, precedând ultima săritură de la Innsbruck. Peter Prevc a plutit nestingherit și, contrar previziunilor de moment, l-a depășit pe Severin Freund, ca urmare a unui zbor fantastic, lung de 132 de metri. Notat cu 19, asemenea germanului, slovenul i-a mulțumit pe urmăritorii dornici de spectacol, însă cu toții ne-am fi așteptat, desigur, la mai mult.

Spectacolul s-a lăsat așteptat până în clipele de final, iar calitatea competiției de la Innsbruck a fost știrbită de vântul din spate permanent prezent. Nu a semănat deloc cu ce a fost anul trecut în a treia etapă a Turneului Celor 4 Trambuline, dar acest aspect valorează extrem de puțin în ochii lui Peter Prevc și ai susținătorilor săi.

Slovenul își continuă forma de senzație și câștigă o a doua etapă dintre cele patru, fiind urmat în top 3-ul de azi de către Severin Freund și Kenneth Gangnes. Incredibilul acestei performanțe reușite de Peter Prevc constă în diferența de mai bine de 10 puncte față de german la finele etapei de azi, dar și distanțarea la peste 20 de puncte de acesta în clasamentul general al Turneului Celor 4 Trambuline. De remarcat ar fi și prezența în top 10 a patru germani și doi japonezi.

1223_1082345658488936_2470428150831240205_n

Așadar, Peter Prevc are în momentul de față un avantaj aproape decisiv în lupta pentru Vulturul de Aur, însă calculele nu-i permit să se bucure complet începând de astăzi. Ținând cont de forma sa, soarta trofeului pare clară, dar spectaculozitatea sportului stă în imprevizibilitatea sa. Rămâne de văzut cum vor decurge săriturile la Bischofshofen, în ultima etapă a acestei ediții cu numărul 64 din Vierschanzentournee.

1917001_1082345995155569_57797056074751948_n

surse foto: spiegel.de, facebook.com